Norge

La ut på første hjemreise på halvannet år: – Det føles tryggere nå, rett og slett

Den franske familien bor i Norge, og har vært her i landet under hele pandemien.

Lettelser i reisereglene bidro til kø på Gardermoen og økt pågang av reiselystne.

 • Pål Vegard Hagesæther
  Pål Vegard Hagesæther
  Journalist

– Nå er det ganske mange som er vaksinert, både i Norge og i Frankrike. Da føles det tryggere å reise, særlig når du skal ha med familien, sier Guillaume.

Den franske faren ønsker ikke etternavnet i avisen. Men lørdag dro han til Paris med kone og datter.

Han var ikke den eneste som tenkte slik. Lørdag morgen rapporterte enkelte om halvannen times kø for å sjekke inn på Gardermoen. Det skyldes at de ansatte nå må sjekke dokumentene til alle utenlandsreisende.

Men da familien skulle sjekke inn på Air Frances ettermiddagsfly til Paris, måtte de bare vente en 20 minutters tid.

– Om reglene i Norge har vært for strenge frem til nå? Ja, kanskje. Samtidig har de fungert. Jeg tror også vi skal slippe karantenehotell når vi kommer tilbake, sier familiefaren.

De siste ukene er reglene for karantenehotell blitt endret flere ganger. Vaksinerte har fått unntak, og fra 5. juli er det i hovedsak reisende fra land utenfor EU/EØS som må på slike – slik smittetallene ser ut nå.

 • Les reglene hos FHI her.
Ved 16-tiden lørdag var køen for å sjekke inn på flyvninger til utlandet relativt kort.

Passasjertallet øker i juli

Caroline Maria Nilsen, kommunikasjonsrådgiver i Avinor, sier at de som skal reise til utlandet, må være forberedt på kø fremover. Prognosene sier at passasjertallet vil øke noe fra juli.

Hos SAS ser de en jevn økning i trafikken fra august og utover høsten, opplyser pressesjef Jon Eckhoff. Selskapet venter et stort rush i antall bestillinger fremover.

– Vi jobber hardt for å få ned køene og anbefaler alle å bruke vår løsning for å laste opp viktige dokumenter digitalt, sier han.

Enkelte reisende har meldt om halvannen times ventetid hos SAS’ kundeservice i helgen.

– Vi har bemannet opp. Men det er en spesiell tid, og det er fortsatt enkelte avganger som blir kansellert. Da er det mange som trenger å snakke med oss for å få booket om, sier Eckhoff.

Love Hernandez (39) måtte smøre seg med tålmodighet i ankomsthallen.

Ikke sett mannen på fire måneder

Også trafikken inn til Norge vil øke, og Regjeringen har åpnet for at nye grupper kan komme. Blant annet kjærester og enkelte slektninger fra andre EU/EØS-land.

Men de som venter på dem på flyplassen, må være særs tålmodige. Love Hernandez (39) fra Horten har sittet en time etter at flyet med mannen hennes landet lørdag. Paret har ikke sett hverandre på fire måneder.

– Det tar tid med koronatest, konstaterer hun.

Og når han kommer, venter tre dager på karantenehotell. Det skyldes at han er vaksinert i Spania, forklarer Hernandez. Et koronasertifikat fra EU gir ikke fritak fra karantenehotell før 24. juni.

– Det er første gang vi er gjennom dette. Men jeg synes det er bra. Samfunnet åpnes litt etter litt. Hvis det skjer for raskt, kommer smitten tilbake.

Andre har rapportert om ventetid på flere timer og bryske vektere ved innreise på flyplassen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Gardermoen
 3. Utlandet
 4. Familie
 5. Avinor