Kongeparet tilbake i sitt påskeparadis - dropper det tradisjonelle skirennet

Etter to år er det endelig påske i Sikkilsdalen igjen for kong Harald og dronning Sonja. I år kun med selskap av minner fra tidligere påskerenn og -gjester.

Påsken 2007 briljerte dronning Sonja ned slalåmløypa under det tradisjonelle påskeskirennet ved Sikkilsdalseter påskeaften mens kong Harald (i grønn jakke) fulgte med fra sidelinjen.

Prinsehytta, kongefamiliens private eiendom siden 1924, ligger i Sikkilsdalen i Jotunheimen, en sidedal til Gudbrandsdalen opp fra Vinstra. For å komme dit pleier kongeparet å ta tog til Vinstra og beltebil videre.

Mange ganger har kongeparet beskrevet hvilken perle de synes Prinsehytta er, og at tradisjonene her betyr mye.

– Sikkilsdalen er veldig viktig for oss. Der trekker vi oss tilbake, sa kong Harald til pressen under statsbesøket i Chile i 2019. Da var det ikke lenge til påske, og han og dronning Sonja skulle på hytta.

I fjor ble det ikke noen tur, men i år fikk de reist, selv om det ikke blir mulighet for mange gjester.

På Sikkilsdalsseter bekrefter de også overfor NTB at det ikke blir påskeskirenn i år heller. Kongefamilien pleier alltid å være med på rennet påskeaften om de har mulighet.

– Mange av oss er skuffet over ikke å kunne få være sammen med venner og familie. Jeg håper likevel at alle vil prøve å gjøre sitt beste ut fra situasjonen der vi er. At vi alle kan finne glede i små ting som vi tross alt kan gjøre, sa kongen i sin påskehilsen til folket før han reiste til fjells.

Opprinnelig besto jakthytta av ei stor tømmerhytte med åtte rom og en svalgang utenfor. Da daværende kronprins Olav fikk hytta til myndighetsdagen i 1924, ble det bygd flere hus.

I kong Harald og dronning Sonjas regjeringstid er det blitt utvidet med enda flere hus. Nå består eiendommen av husgrupper rundt to tun som blir mest brukt i påsken og i jaktsesongen om høsten.

I april 1968 reiste det nyforlovede paret Sonja Haraldsen og kronprins Harald for første gang på påskeferie sammen til Prinsehytta, først med tog og så videre til Sikkilsdalen.

Kronprinsfamilien er på sin egen hytte i Uvdal i påsken.