Norge

Nekter å samarbeide etter at koronaskeptiker døde med covid-19: – Dette er smittevernmyndighetenes mareritt

I Gran kommune er en mann død etter å ha blitt smittet med koronavirus. Kommunen beskriver smittesporingen som svært krevende. Foto: Hans O. Torgersen

En mann i 60-årene fra Gran er død etter å ha vært smittet av koronavirus. Miljøet han tilhørte samarbeider ikke om smittesporing, og nå er politiet koblet inn.

  • Sofie Grønntun Nissen
    Journalist
  • NTB

– Dette er smittevernmyndighetenes mareritt. Det er en motkultur som sprer smitte og som ikke samarbeider, understreker kommuneoverlege Are Løken i Gran til avisen Hadeland.

Kommuneoverlegen sier at mannen som døde tirsdag, skal ha hatt betydelige symptomer i to uker før han døde. Koronasmitten ble bekreftet etter at han døde.

– Dette var en lei beskjed å få og våre tanker går nå til de pårørende. Vi blir igjen minnet om hvor farlig viruset kan være og hvor viktig det er at vi holder ut med de strenge tiltakene en stund til, sier Løken i en pressemelding onsdag.

Etter det Aftenposten kjenner til, var avdøde en profilert skeptiker av koronaviruset og vaksinemotstander.

Hadde arrangementer hjemme

Mannen som døde skal ha hatt arrangementer i hjemmet sitt 26. og 27. mars. Ifølge kommuneoverlegen kan ca. 20 personer ha deltatt på arrangementene. Det totale antallet er fortsatt usikkert.

– Vi mener dette er folk som har kommet fra andre steder på Østlandet, forteller Løken til Aftenposten.

Kommuneoverlegen kjenner foreløpig ikke til om noen av deltagerne var fra Oslo.

Da arrangementene fant sted, var Gran kommune underlagt tiltaksnivå A, med forbud mot private arrangementer. Kommunen vurderer derfor å anmelde arrangementene til politiet.

– Vi er fortsatt i tenkeboksen, men er i tett dialog med politiet og jurister i Helsedirektoratet. Deltagelse på arrangementet var uansett ulovlig, sier Løken.

Politiet har også opprettet en rutinemessig undersøkelsessak i forbindelse med dødsfallet. Det opplyser lensmann på Hadeland, Geir Hermansen, til VG.

Koronafornektere

Kommuneoverlegene i både Gran og Jevnaker fortviler over det de beskriver som et ekstremt krevende smittesporingsarbeid. Kommuneoverlege Marthe Bergli i Jevnaker sier nærkontakter har gitt smittesporerne feilaktige opplysninger i saken.

– Vi får ikke opplyst om hvem som har vært nærkontakter med hvem, og i ettertid viser det seg at vi har fått opplysninger som ikke stemmer, sier hun til avisen Hadeland.

Hun sier det i denne sammenhengen gjelder personer som fornekter at korona finnes.

– Vi er redde for at koronafornektere gjør at vi har omfattende villsmitte. Frykten er at de ikke tester seg, kanskje er asymptomatiske, og smitter videre, sier Bergli.

Kommuneoverlegen i Gran, Are Løken, forteller at situasjonen står litt i stampe.

– Vi kommer ikke videre uten nye opplysninger. Men antallet smittede og nærkontakter er høyst håndterlig, mener han.

Ber alle teste seg

Gran kommune ber på sine nettsider alle som var på arrangementet hos avdøde helgen før påske om å teste seg.

– Utfordringen er at de ikke ser ut til å dele bekymringen for covid-19. Vår sterkeste oppfordring er at folk likevel oppsøker helsetjenesten dersom de føler seg smittet, sier Løken til Aftenposten.

På avdødes nettsider går det frem at han har avholdt flere arrangementer på gården sin. I slutten av mars var temaet Trump og hvem som styrer i USA. På ettårsdagen for nedstengingen av Norge, 12. mars i år, var temaene koronatiltak og påstått maktmisbruk.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Gran