Norge

Tre menn tiltalt for å bistå IS: Veldedighet eller terror?

Politiet la frem dette bildet i retten tidligere. Det er tatt i 2013 i Syria og viser den tiltalte 30-åringen (t.v.) sammen med barndomskameraten Bastian Vasquez (ytterst t.h.) som har en sentral rolle i Den islamske staten (IS). Mellom dem står en ukjent syrer, som ble drept, og en nordmann (nr. tre f.v.) som ble drept i Syria i 2013.
Aleppo. Mars 2015.

I rettssal 207 i Oslo tingrett har vi hørt sprakende, avlyttede samtaler hvor tre norske menn forsvarer drap av vantro, kidnapping av skolejenter og Den islamske staten.

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Tre unge, norske menn. De er hovedaktører i en unik rettssak som nå pågår i Oslo tingrett. Fire år etter at krigen i Syria startet er de tiltalt for å ha kjempet med våpen for, og for å støtte materielt, Den islamske staten (IS), organisasjonen som har sjokkert en hel verden med sine straffemetoder og offentlige henrettelser. IS står bak drap, på personer som blir ansett som vantro, voldtekter, tortur, halshugginger, kidnappinger og for å sette avkuttede hoder på staker i gatene i Syria. IS publiserer videoer av sine henrettelser og erobringer.

De terrortiltalte hevder at ekstreme utsagn er tatt ut av sammenheng, feil oversatt, misforstått. De mener de driver med veldedighet og hjelpearbeid I Syria. De mener at Vesten, politiet og vestlige medier ikke forstår hvor kaotisk situasjonen i det krigsherjede landet er.

Bruker terrorparagraf for første gang

I retten har aktoratet lest opp fra blant annet Amnesty-rapporten «Rule of Fear» som ble publisert i desember 2013. Fanger som har vært fanger i IS-kontrollerte fengsler nord i Syria, har fortalt Amnesty om summariske henrettelser, overgrep og tortur som pisking, også av barn.

Men også Assad-regimet og andre opprørsgrupper står bak brutale overgrep mot det syriske folk.

To av de tiltalte befant seg i Syria da Norge i juni 2013 innførte forbud mot å støtte slike organisasjoner. Dette er første gang "terrorparagrafen", 147d, prøves for domstolen.

Tilbake fra Syria — ble avlyttet

I rettssalen blir høyttaleren skrudd på. Det skurrer, så hører vi at det ringer, og at en samtale starter. Alle i retten hører den eldste tiltalte si: «Jeg koker!...Jeg har lyst til å kappe av hodet på alle som er mot Den islamske staten». Dessuten har vi hørt uttalelser som støtter Boko Harams kidnapping av skolejenter i Nigeria, og ønske om å drepe liten og stor i en barnehage.

Nesten fire dager brukte påtalemyndigheten på å spille av et utvalg på bortimot 50 hemmelig avlyttede samtaler i den lille rettssalen 207 i Oslo tingrett. Vi hører stemmene til de tre unge mennene. De snakker med hverandre eller med familiemedlemmer og venner. Forsvareren til den ene tiltalte sørget også for at ytterligere tre samtaler ble avspilt for å få frem et litt annet bilde enn det påtalemyndigheten prøver å tegne.

Påtalemyndigheten prøver å bevise at de to eldste dro til Syria for å bli fremmedkrigere.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gjennom omfattende hemmelig avlytting av de tiltalte sikret seg 13000 samtaler eller anrop fra rom, telefoner og biler. Avlyttingen foregikk etter at de to eldste tiltalte kom tilbake fra Syria i januar 2014. Da hadde de vært der siden 2012, før forbudet ble innført i Norge.

Erkjenner ikke straffeskyld

En 30-åring fra Skien med somalisk bakgrunn og en 28-åring fra Bærum med albansk familiebakgrunn er tiltalt for å ha deltatt i og kjempet med våpen for IS fra 21. juni 2013 til 27. mai 2014. Sistnevntes bror på 25 år er tiltalt for å ha forsøkt å støtte IS med stridsutstyr og for brudd på våpenloven, han kjørte rundt i Bærum med en avsaget hagle. IS kom på FNs terrorliste 30. mai 2013. I Norge ble det forbudt å støtte slike organisasjoner 21. juni 2013.

De tiltalte erkjenner ikke straffeskyld.

Slik ønsker de selv å bli oppfattet: Unge menn med et stort engasjement for det syriske folks kamp mot Assad-regimet. De har drevet veldedighet, delt ut mat og medisiner, hjulpet syke, plukket opp drepte. Etter hvert ble de med i hver sin organisasjon, våpen fikk de for å beskytte seg selv, blant annet mot villsvin.

Begge fikk tillatelse fra IS til å forlate Syria, også han som nekter for å ha vært i IS.

30-åringen

Den 30-årige terrortiltalte mener PST er mest opptatt av å vise retten bilder hvor de tiltalte poserer med våpen. Under sin forklaring i rettssalen snudde han seg mot pressebenken og viste til at han faktisk også hadde sendt hjem bilder av seg selvfra Syria uten våpen, bilder der han smiler.

Dette er fremkommet i retten: 30-åringen svor ed til Den islamske staten (IS) den 1. mai 2013. Han uttalte tingretten at han ble «glad for å bli medlem av IS» fordi organisasjonen stilte opp for sivilbefolkningen — ga dem gratis olje og gass, mat og medisin - var mindre korrupt og bedre organisert enn de andre opprørsgruppene.

Han dro ned da han hadde kone og et barn på et år, nå har han fått et barn til. Han kom selv til Skien fra Somalia som barn. Han droppet ut av idrettslinjen i Telemark, og forteller retten at han kom borti mye tull før han i 2008 tok et oppgjør med livet og ble «praktiserende muslim». For en del muslimer betyr det bokstavtro tolkning av de islamske tekstene. For tiden sitter han i varetekt, er uten arbeid og inntekt. Han har fortalt at han blant annet oppholdt seg i Sarmada og Binnish i Syria.

28-åringen

28-åringen fra Bærum svor ed til organisasjonen Ahrar al-Sham, men nekter for å ha kjempet for IS. Han har en bachelor i internasjonal markedsføring fra Markedshøyskolen, har jobbet i utelivsbransjen og i barnehage. Han var opptatt av skole og venner før han brøt med sitt gamle miljø og ble «praktiserende muslim» i 2008.

Her har de to Syria-farerne vært:

Detaljert fortalte han retten om reisen inn i Syria, via Egypt og Libanon. Etter en strabasiøs reise over fjellene kom han til Al-Zabadani sørvest i Syria, så var han en stund i Madaya hvor han delte ut mat og medisiner til folk. I begynnelsen av 2013 var han i Al-Hamraa før han i mars 2013 kom til Binnish lenger nord. Han var også i Sarmada mot grensen til Tyrkia, og i grensebyen Bab al-Hawa til han forlot Syria.

Han fortalte at han hadde møtt toppledere i både IS og Jabhat al-Nusra, det var bare å følge ordre, og å bli med på det. Bærumsmannen forteller videre at han etter hvert følte seg fanget i situasjonen, troskapsløftet varer livet ut, det var ikke bare å dra. Vennene fra Norge opplevde å være i grupper som kriget mot hverandre, men hadde liten mulighet til å påvirke det.

— Vi må bare gjøre som vi får beskjed om, vi har ikke noe vi skulle ha sagt.

25-åringen

Lillebroren hans, 25-åringen, har ikke vært i Syria, men erkjenner at han hadde IS-profilbilde på Facebook. Han kjøpte klær som skulle sendes til broren Egzon i Syria. 25-åringen har vært sjåfør i et budfirma, men er nå uten jobb.

Avlyttede samtaler kan tyde på at alle tre hadde ønsker om å reise til Syria, også etter at de to eldste kom tilbake til Norge i januar 2014.

Brødreparet er født og oppvokst i Bærum hvor de bor sammen med moren og lillebroren. En bror, Egzon Avdyli, døde i Syria den 28. april 2014. Før han dro brukte han timevis på å samle inn penger og utstyr til Syria, han var også en periode talsperson for gruppen Profetens Ummah. Brødrene har ingen kontakt med faren som tidligere har uttalt til mediene at han er glad for at de to eldste ble stoppet av PST.

Forbereder seg på døden

Aktoratet presenterte dette våpenbeslaget som bevis i tingretten torsdag.

Den yngste tiltalte var den som først mottok dødsbudskapet om broren. Han sitter stille og ser ned i bordet mens denne samtalen blir spilt for retten. Boren hans ble skutt i låret i kamp og døde av blodtap samme dag. IS la etterpå ut martyrbilde av ham. Han skal ha blitt drept i Aleppo-provinsen.

Sorgen over en død slektning rammer dem hardt. Det står i kontrast til at det ofte snakkes andektig om den såkalte martyrdøden, at de håper på et fantastisk liv i paradis.

Egzon Avdyli (i blå genser) ble våren 2014 drept i Syria. To av hans brødre er tiltalt for å støtte IS.

Syria-farerne forberedte seg på å bli drept i Syria. De skrev testamente. Fra Syria sendte 30-åringen en e-post til kona der han ønsker at datteren skal «vokse opp i land av jihad. Kanskje Allah er barmhjertig med oss, og gir deg og XX (datteren) shahada (martyrdød) her, så forener det alle oss i jannah (paradiset).

Våpen bar de i selvforsvar. 28-åringen har erkjent at han kjøpte deler til et AK47-våpen til broen i Syria, men det nådde aldri frem til broren før han døde.

Islamsk kleskodeks

De møter i retten med kortklipt hår og skjegg. 30-åringen er glattbart på hodet. På noen av de beslaglagte bildene fra Syria der de to eldste er bevæpnet, er håret og skjegget lengre.

Tre vanlige unge menn. Slik ser de seg selv. De prøver å gjøre noe bra, men så blir de stemplet som terrorister. Hjertelig håndhilser de på hverandre før de inntar sine plasser iført t-skjorte, hettegenser og kakibukser. Men buksene er brettet opp til anklene. Det er en kleskodeks som signaliserer at de vil leve som de første generasjonene etter profeten Muhammed for 1400 år siden, som salafister. På profetens tid skal det ha blitt ansett som arrogant å gå med kjortler som subbet i bakken, derfor bestemte profeten Mohammed at klær ikke skulle rekke nedenfor ankelen.

Tårer i Aleppo, feburar 2013. Nå er det fire år siden krigen i Syria startet. Og i Oslo står tre menn tiltalt for å støttet en terrororganisasjon.

Privat samtale med mor

Lyden av en skurret telefonlinje fra utlandet fyller den lille rettssalen. Vi hører at 30-åringen utveksler høflighetsfraser med en kvinne, moren. Så forteller hun at noen som hun mener er fra hans gruppe, har undersøkt og forhørt seg om ham.

«De sier at du er en interessant mann som kanskje kan få et ansvar»... «du er en mann som de kan stole på».

Tiltalte svarer: «Ok, så bra».

PST mener samtalen viser at han langt fra var ferdig med IS, selv om han var kommet tilbake i Norge.

Irritert gjør tiltalte det klart at han ikke akter å kommentere private samtaler med moren.

Dommer Geir Grindhaug sier: — Da risikerer du at tilhørernes tolkning blir stått uimotsagt.

Flere ganger i løpet av dagene i retten kommer dommeren inn på om 30-åringen hadde tenkt seg tilbake til Syria. Tiltalte forklarer at han brøt med IS da han dro, men at han ikke sa det til noen.

De tre terrortiltalte har erklært seg ikke skyldige. Her er forsvarerne Svein Holden (t.v.) og Christoffer Falkeid.

Om Boko Haram og hevn

I en samtale snakker 25-åringen og en kamerat blant annet om Boko Harams kidnapping av skolejenter i Nigeria.

«Ja, det er veldig bra», sier tiltalten og legger til: «Jeg håper at de tar 300 til av dem, mann»

Stemningen mellom aktoratet og de tiltalte blir ofte amper, men den sindige dommer Geir Grindhaug oppnår en mer forsonlig tone.

Dommeren spør 25-åringen: — Hvorfor vil du ikke svare på dette, da?

— Som jeg sa, dette var en privat samtale. Jeg sa mye mer, vi diskuterer frem og tilbake. Slik jeg ser det har det ingenting med saken å gjøre,

Dommeren: - Da er det nærliggende å legge til grunn at det som sies her i denne samtale er det du mener?

— Det får være opp til hver enkelt.

Sharia og norsk lov

Statsminister Erna Solberg blir i en samtale omtalt som «hodet på slangen», 25-åringen sier dessuten til kameraten at sharia står over norsk lov. Etterpå forklarer han at det betyr at hun er lederen, at han også sier at han hører på henne.

Aktorene Frederik Ranke (t.v.) og Jan Glent prøver å bevise at to av de tiltalte dro til Syria for å bli fremmedkrigere.

Aktor spør: — Følger du ikke norske lover?

-Jeg følger ikke norske lover, jeg følger sharia, svarer bærumsmannen, men legger til at han heller ikke motsetter seg norske lover.

Forsvareren hans skyter inn at det ikke er uvanlig, uansett tro, at verdslige lover kommer i konflikt med religionen, for eksempel når leger ikke vil utføre abort.

- PST velger ut det verste

Irritert sier de tiltalte at det de sier er tatt ut av sammenheng, feil oversatt, at PST bare velger å spille av det som høres verst ut, da de snakket i sinne, i hevnmodus, i sorg over en død bror og svoger.

Aftenposten har spurt om intervju med de tre tiltalte, men forsvarerne deres sier at de ikke vil snakke med mediene. De opplever at mediene henger dem ut og blant annet ikke tar hensyn når de sørger over sine døde. I en avlyttet samtale fremgår det at de er spesielt irritert på TV2-journalisten Kadafi Zaman, at han fortjener bank.

«Vel radikalt»

Men det er en uttalelse som 28-åringen fra Bærum sier at han er flau over. Det er ordene som faller i en samtale under en biltur. Tydelig irritert sier han at han vil gå inn i en barnehage, drepe liten og stor.

Til retten sier han at dette ble sagt da han var opprørt over å ha blitt stoppet av politiet like før.

Aktor: - Hvis du er irritert på politiet, hvorfor hevne deg på en barnehage?

-Jeg har jobbet i barnehage i et år, jeg vet ikke, jeg tenkte ikke, det er ikke noe jeg er stolt av.

I den samme samtalen prøver 25-åringen, som også var i bilen, å stagge storebroren. Han sier at utsagnet blir «vel radikalt».

Syrere flykter, fremmedkrigere flytter inn

Krigen i Syria startet i 2011. Den blir omtalt som verdens verste humanitære krise. Tusener av syrere er blitt drept. Millioner har flyktet fra sine hjem. Noen av dem har kommet til Norge. Samtidig har noen muslimer fra vestlige land flyttet til det krigsherjede landet.

Omtrent 20.000 utlendinger har reist til Syria som fremmedkrigere, mange av dem er i IS som bruker sosiale medier og fengende islamsk sang (nasheed) for å friste muslimer med alt fra jobb, lønn, hus, ektefelle og muslimsk fellesskap i den islamske staten. 70 personer har reist fra Norge, ifølge PST, trolig er det langt flere. Rundt 20 personer skal ha kommet tilbake til Norge.

Profilerte venner

I Raqqa, IS-hovedstaden, holder mange av de norske Syria-farerne til, ifølge tiltalte.

De tiltalte ble kjent da de møttes i en moské i Oslo. De kjenner også flere av de mest profilerte norske islamistene som Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti. Dessuten flere Syria-farere fra Norge, som Bastian Vasquez fra Skien, som skal ha en høy stilling i IS.

På telefon forsøker den tiltalte 30-åringen å trøste svogeren som klager over situasjonen på vaktpost i en skog i Syria. Han er ensom, savner kona, forstår ikke det de andre sier, vil egentlig vekk. Fra Norge råder 30-åringen ham til å forsøke å ta seg til Raqqa, det er der de fleste andre norske er. Dessuten minner han svogeren om at innsatsen i Syria ikke skal være gratis «det skal koste mye svette, prøvelse og lidelser».

Svogeren nådde aldri IS-hovedstaden Raqqa, han ble drept i kamp for IS i mai 2014.

Unngå luksus

Hos de tiltalte har PST beslaglagt våpendeler, manualer om våpen og militært utstyr, og islamistisk lektyre som «44 Ways to Support Jihad» skrevet av Al Qaida-lederen Anwar Al Awlaki (død i 2012).

Budskapet i Awlakis 31. punkt passer bedre med «svette, prøvelse og lidelser» enn med det bildet som de tiltalte tegner av IS-kameraten Bastian Vasquez’ mer avslappede tilværelse i Syria. Ifølge Awlaki skal en mujahed (en som strever, deltar i jihad) unngå luksus. Man må være innstilt på å sove på gulvet, vaske seg i kaldt vann før bønn og godta at man ikke får dusjet hver dag. Awlaki mener man skal be til gud om å bli belønnet med døden – fordi det er ikke noe Allahs fiende frykter mer enn jihadistenes kjærlighet til døden.

Sint på kameraten

Kameratene er kritiske til hvordan Bastian Vasquez lever i Syria. Avlyttede samtaler avslører at de tiltalte snakker nedlatende om sin gamle venn. De kaller ham «Chile» og «Shani», dessuten «den lille drittungen, «den lille dritten», «koalabjørnen», de skal banke «den kortvokste fyren», «brekke hodet hans». De kaller ham for «pingle» fordi de irriterer seg over at han har brydd seg med at de dro fra Syria, og mener at han ofte skylder på syk kone fremfor å bidra ved fronten. De mener at «han har ikke jobba, han har ikke gjort ingenting» i Syria.

Ut fra en annen samtale kan det virke som om den unge sjåføren fra Bærum synes livet i Syria høres forlokkende ut:

«De har det bedre enn oss», sier han til en kamerat, og sier om Bastian Vasquez at han har:

«Audi, villa, kone og chiller’n» og bruker mye tid på internettkafé.

En sen vårkveld i 2014 da Bærumsmannen er ute og kjører med en kamerat, sier han:

«Det er som halve Oslo er i krigen, og resten av Oslo er bare chill».

Prosedyrer

Tirsdag starter prosedyrene i denne første rettssak i Norge mot norske personer som er tiltalt for å ha vært fremmedkrigere i Syria. Strafferammen er inntil seks års fengsel.

Les også

  1. Tre menn tiltalt for å bistå IS: Veldedighet eller terror?

  2. Syrisk familie endelig i trygghet i Norge: - Vi føler oss allerede hjemme her

  3. – Beklager at jeg har et romantisk og vakkert syn på døden

  4. Dette er terrororganisasjonen IS