Norge

Polsk sikkerhetstjeneste etterforsker kjemikaliesalg til Norge

Statsadvokatens kontor i Wroclaw benekter at de har siktet polakken for å ha solgt kjemikalier til Breivik.

Polen, Wroclaw. Fra en leilighet i denne blokken utenfor sentrum i den polske byen Wroclaw ble internettfirmaet Keten Chemicals drevet. Fra firmaet kjøpte Anders Behring Breivik to ulike kjemikalier. Foto: INGRID BREKKE

 • Martin Jacob Martin Jacob Kristoffersen

Dette opplyser talskvinnen for statsadvokaten i Wroclaw fylke, Malgorzata Klaus, til Aftenposten.

Den polske interne sikkerhetstjenesten ABW opplyser likevel at saken er under etterforskning og overlatt til lokale myndigheter i Wroclaw.

Tidligere i dag skrev Dagbladet at Lukasz M. er siktet for brudd på Artikkel 171 i den polske straffeloven.

– Dette må være en misforståelse. Det er en pågående etterforskning og han ble pågrepet tidligere denne uken og avhørt. Så ble han sluppet fri. Avhørene er foreløpelig avsluttet. Vi ser ingen grunn til å kalle ham inn akkurat nå, sier Klaus til Aftenposten.

Paragraf 171 i den polske straffeloven omhandler forbrytelser mot den offentlige sikkerheten. Etter det Aftenposten erfarer er det opprettet en etterforskning, men det foreligger ingen siktelser

ABW skriver i en pressemelding at de har satt i gang gjensidig samarbeid med norske myndigheter om analysen av manifestet til Anders Behring Breivik.

Vitnestatus

 • Les også: Solgte kjemikalier til Breivik
 • Les også: – Mannen har status som vitne
  På oppfordring fra norsk politi aksjonerte polske myndigheter politi mot mannens nettbutikk i Wroclaw på mandag. Der bestilte Breivik 100kg av stoffer han trengte til bombene som ble brukt i terrorangrepet.

– Vi mottok forespørselen fra norske myndigheter på fredag, hvor da ba oss om å undersøke visse opplysninger. På bakgrunn av dette trakk vi visse slutninger, uttalte talsmannen for den sentrale politienheten i Polen, Mariusz Sokolowski, ifølge onet.pl på mandag.

Disse slutningene førte til aksjonen mot mannens leilighet han brukte som base til nettbutikken sin. Både politiet, den polske sikkerhetstjenesten ABW, samt etterretningstjenesten CBS var involvert i aksjonen. Han ble pågrepet av politiet og ble avhørt, og har fortsatt status som vitne.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Aisha Shezadi ønsker å returnere fra Syria til Norge. Nå etterforskes hun av PST.

 2. NORGE
  Publisert:

  Kvinne knivstukket på bussholdeplass - ung mann siktet

 3. VERDEN
  Publisert:

  Franske etterforskere: - Gjerningsmannen i Nice hadde medhjelpere

 4. NORGE
  Publisert:

  Makaveli Lindén blir begjært varetektsfengslet i 40 dager

 5. OSLO
  Publisert:

  Mann pågrepet for drapet på Bjørndal

 6. NORGE
  Publisert:

  Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult