Norge

Som barn hadde han alvorlig fedme. Nå er Erlend (15) i badmintoneliten.

I gymmen løp alle fra ham. På gaten så han blikkene. I klesbutikken passet ikke klærne. Omtrent hver sjette norske åtteåring er overvektig.

NÅ: Erlend Bognøy trener fire ganger i uken og er en av Vestlandets beste badmintonspillere. Det var det få som ville trodd for tre år siden. Foto: Aleksander Myklebust

  • Silje Dyregrov

— Jeg følte meg ydmyket gang på gang, sier Erlend Engesæter Bognøy.

Fra stuen hjemme på Sotra forteller han om hvordan det var å være barn med alvorlig fedme. Ni år gammel veide han 50 kg. Tre år senere viste vekten 68 kg.

— Jeg hatet kroppen min og var veldig usikker på meg selv. Jeg følte at jeg ikke passet inn. Mitt største ønske var å bli tynn, så jeg kunne bli med i den ordentlige gruppen på skolen, sier Erlend.

Han vil fortelle sin historie for å vise andre barn og unge at det er mulig å endre livsstil og gå ned mye i vekt.

— Det er vanskeligere å endre adferd når vi blir voksne. Derfor er det viktig å gripe tidlig inn, sier overlege Petur Juliusson.

Innlagt på Barneklinikken

FØR: Erlend Bognøy hadde alvorlig fedme da han var liten. Her er han da han var 11 år, like før han begynte å gå ned i vekt. Foto: Astrid M. Nordhaug

I mai 2010 ble han innlagt på Barneklinikken for utredning, og i årene etterpå ble han fulgt opp av Poliklinikk for overvekt ved Haukeland universitetssykehus. Der fikk han og familien tips og råd om hvordan de kunne legge om kostholdet og bli mer fysisk aktive.I starten gikk vektnedgangen trått, men så begynte Erlend på badminton. Det ble vendepunktet.

— De første årene trente jeg en til to ganger i uken. Da merket jeg ikke så mye forskjell på vekten. Men da jeg begynte å trene tre ganger i uken, raste jeg ned i vekt, sier Erlend.

Samtidig gjorde familien flere endringer i kostholdet, som å bytte fra kjøttdeig til karbonadedeig, og ikke ha søtsakene stående fremme.

Burde gjort ting annerledes

Foreldrene til Erlend forteller at de alltid har vært en aktiv familie, men innser at de kunne ha gjort mye annerledes med kostholdet. Samtidig tror de at Erlends gener kan ha spilt inn også.

— I en familie med fem barn, var det en utfordring å finne mat alle likte. Samtidig hadde vi to av barna kun i helgene, så lysten til å lage noe godt var ofte der. Da ble det kanskje ikke så gjennomtenkt alltid. I etterpåklokskapens navn burde vi sett at det ble et problem og grepet fatt i det tidligere, sier pappa Jørn-Inge Bognøy.

Dette støtter Petur Juliusson. Han er overlege på Poliklinikk for overvekt ved Haukeland universitetssykehus og har fulgt Erlend og familien hans der de siste årene.

Før puberteten

— Det er vanskeligere å endre adferd når vi blir voksne. Derfor er det viktig å gripe tidlig inn. Helst før tiårsalderen og i alle fall før puberteten, sier Juliusson.

Juliusson forteller at barn med overvekt eller fedme ofte blir ertet, mobbet og sosialt isolert. Mange får også angst og depresjoner, og alvorlig fedme kan føre til høyt blodtrykk, høyt fastende blodsukker og fettopphopning i leveren. Fedme vokser vanligvis ikke av barn og unge, og faren for livsstilssykdommer øker på sikt.

- Hva kan andre lære av Erlends historie?

— Hans historie illustrerer at stor treningsmengde faktisk kan være veien ut av fedme for ungdommer. Vi har flere eksempler på dette, men oftere hos gutter enn jenter, sier Juliusson.

En av Vestlandets beste

I Bildøyhallen er Erlend klar for ukens fjerde badmintonøkt. 15-åringen trener sammen med Sotras beste badmintonspillere, og er ranket som en av Vestlandets beste badmintonspillere i sin aldersgruppe. I motsetning til tidligere, er han nå normalvektig.

— Jeg har det så utrolig bra nå. Jeg liker det jeg ser i speilet, og har kommet meg vekk fra å være en outsider. Folk ser på meg på en annen måte, og jeg føler meg ikke lenger som en byrde, sier Erlend.

Hans viktigste råd til andre barn og unge som sliter med overvekt og fedme, er:

— Finn en idrett du liker. Idrett gir så utrolig mye mer enn trening. Det er sosialt og det gir deg en tankemåte om at du ikke skal gi deg før du har gjort det, eller er ferdig.

Les også

  1. Hvordan unngå overvekt og fedme hos barn?

  2. Forskere skal ha funnet genet for barnefedme

  3. Tonje (17) og familien raste ned i vekt med terapi

  4. Slik får du i ungen mer grønnsaker