Norge

Palmeolje – hva er problemet egentlig?

Hvis du har latt være å kjøpe kjeks eller taco med palmeolje, har du vært med på å forandre verden.

PlameoljeRGB-fj1QzlcP2B.jpg

  • Ole Mathismoen
  • Tegning: Arild Midthun

PlameoljeRGB-fj1QzlcP2B.jpg

Denne saken er hentet fra Aftenposten Junior — Norges eneste avis for barn og unge.

Mange millioner dyr og planter bor i regnskogene. Og mange av medisinene vi bruker mot sykdommer, har forskere funnet ved å studere planter og dyr der. Men fortsatt er tusenvis av regnskog-planter ikke undersøkt. Derfor tror forskere de kan fi nne nye medisiner mot farlige sykdommer ved å studere regnskogene mer. Men det spørs om de rekker det.

Forsvinner

Regnskogene ligger i landene rundt ekvator. I mange land i Afrika og Asia er så å si all regnskog borte. Den er hugget for å skaffe tømmer, områder der kyr kan beite, og for å lage plantasjer med palmeoljetrær eller soyabønner.

I Amazonas i Sør-Amerika, i Kongo-bassenget i Afrika og i Sørøst-Asia er det fortsatt store skoger igjen. Men de blir også mindre og mindre.

Billig

De som lager kjeks, taco, frokostblandinger og godteri, har de siste årene brukt mer og mer palmeolje. Oljen er billig å lage. Verdens forbruk av palmeolje er mer enn doblet de siste 15 årene.

Plantasjer

Mesteparten av palmeoljen lages på enorme plantasjer der det før var regnskog.

I trær og busker i regnskogen er det bundet veldig mye CO2. Når skogen hugges og brennes for å lage plantasjer, slippes CO2 ut i luften. Derfor er slik ødeleggelse av regnskog en stor grunn til klimaendringene.

Stoppet bruk

Dette ville den norske miljøorganisasjonen Regnskogfondet gjøre noe med. De startet en kampanje: Ikke kjøp produkter med palmeolje!

Etter hvert ble så mange nordmenn med at mange matprodusenter i Norge droppet oljen. De ble redde for at folk ikke ville kjøpe varene deres. Norges bruk av palmeolje er de siste årene redusert med mer enn 80 prosent!

Avtale

Den nyheten gikk verden rundt. De som lager palmeolje, ble redde. Ville andre land gjøre som Norge? Derfor laget de en avtale. Der lovet de at de fra nå av ikke skal hugge mer regnskog. Palmeolje skal bare lages der det allerede er plantasjer.

Hvis de holder løftet sitt, vil kjempestore områder med regnskog være reddet. Tenk det: En verdens-forandring har skjedd fordi vi som handler mat, tok skjeen i egen hånd og sa nei til palmeolje!