Norge

Den norske Westgate-terroristen ble radikalisert i Norge

På to år la den norsksomaliske terroristen Hassan Abdi Dhuhulow (23) ut over 2500 innlegg, blant annet om ekstremistiske tanker om vold og jihad.

Hassan Abdi Dhuhulow, som ble dept i terrorangrepet mot Westgate i NAirobi, blir av medelever beskrevet som en mønsterelev som jobbet hardt på skolen. Her fra 3. klasse på videregående. Han var én av terroristene som var med å drepe minst 67 mennesker 21. september i fjor.
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

Noen år senere, 21. september 2013, endte gutten fra Larvik sine dager somterrorist i kjøpesenteret Westgatei den kenyanske hovedstaden Nairobi.

Han tok med seg over 60 uskyldige personer i døden under terrorangrepet som varte i flere dager.

Da Dhuhulow var 16 år, begynte han å legge ut en rekke blogginnlegg på nettsiden islam.no. Aftenposten har funnet frem til Dhuhulows profil på nettsiden.

Fra 2006 til 2008 la han ut over 2500 innlegg. Både om helt trivielle ting og til ekstremistiske tanker om vold og jihad.

Blant annet skrev han:

«Hvis jeg dreper noen (håper jeg ikke gjør det, Insha Allah) så må man finne hvorfor jeg gjorde det, hva jeg har opplevd, og hva som fikk meg til å gjøre det.»

Les også:

Les også

Fra mønsterelev i Norge til massemorder i Kenya

Ble mer praktiserende muslim

Forfatter og journalist Lars Akerhaug, som har skrevet boken Norsk jihad , har lenge jobbet med Dhuhulow-saken:

— Han begynte allerede i 16-årsalderen å gi uttrykk for mer ekstreme holdninger. Det sammenfalt med at han ble en mer praktiserende muslim og i større grad engasjerte seg og ble opptatt av islam, sier Akerhaug.

— Han ga allerede i tenårene uttrykk for et ønske om å slutte seg til Al-Shabaab en gang i fremtiden, sier Akerhaug.

«Tenkte, tenkte, tenkte»

Duhulow var én av terroristene som lørdag 21. september i fjor gikk inn i kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Minst 67 mennesker mistet livet. Dette overvåkingsbildet viser det flere internsjonale medier mener er Dhuhulow.

Innleggene tegner også et bilde av en ensom, søkende gutt som ikke føler seg inkludert i det norske samfunnet.I februar 2007 forteller han hvor vondt han hadde det i sine først år i Norge:

«Det var en sjelden gang folk ville leke med meg, og det var sjelden gang lærerne ville gi meg gode karakterer. (…) i nesten alle friminuttene satt jeg der å tenkte, tenkte, tenkte og tenkte. Jeg ba til Allah/Gud om at han ga meg noen venner, men fikk ikke noen venner den tiden. I ungdomsskolen ble det ike noe særlig bedre, der var jeg også den eneste brune og den eneste muslimen der.»

I samme innlegg legger han skylden på mediene og politikerne:

«det er dem jeg hater og dem jeg ser som den største plagen. dessverre så påvirker de befolkningen sterkt, åog befolkningen mistforstår oss.(…) i dag lever jeg som en nordmann, brunost og gulost er mine favoritter, og ski er min hobby. men fortsatt så er ikke jeg akseptert som en nordmann av folk flest. sier jeg at jeg er nordmann, så blir de sint og går sin vei. men i dag, så gir jeg plaffen i hva folk mener om det. JEG ER EN NORDMANN I HJERTET MITT, og det er det som teller mest.»

Les også:

Les også

PST prøvde å stoppe terrormistenkt for tre år siden

Nettet og personer

— Hva og hvem vil du si har vært med på å radikalisere ham, Akerhaug?

— Jeg tror det er veldig sammensatt. Han har høyst sannsynlig vært i kontakt med andre radikale personer i området han kommer fra, og han har oppsøkt moskeer i Larvik-området. Samtidig virker dette som et tilfelle der han er blitt påvirket av ting han fant på nettet, og at det har bidratt til å forsterke radikaliseringsprosessen, sier Akerhaug, som sier det ikke er noen tvil om at Dhuhulow ble radikalisert i Norge.

— Det er naturlig å tenke seg at Dhuhulow har vært i kontakt med kretsen av kjente radikale islamister fra Larviks-området, sier Akerhaug.

Reiste til Somalia flere ganger

Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet for miljø- og biovitenskap og Al-Shabaab-ekspert, er ikke like bastant, men sier det er ganske sikkert at Dhuhulow har blitt radikalisert i Norge.

— En god del av radikaliseringsprosessen har foregått i her, det er nok et samspill mellom det og noen av Somalia-oppholdene hans, sier Hansen.

Dhuhulow flyttet til Norge som 9-åring og reiste tilbake til Somalia rundt ti år senere.

Ifølge Hansen skriver Al Shabaab selv at Dhuhulow der knyttet seg til organisasjonen og meldte seg frivillig inn i den såkalte martyrbrigaden.

— Dhuhulow har antakelig reist til Somalia flere ganger. Men det var først og fremst i 2009 han gikk over i et radikalt muslimsk miljø. Jihadistene i martyrbrigaden er de mest ekstreme av de ekstreme, sier Hansen.

Brigadens mål er å skape mest mulig ødeleggelse før de blir drept av fienden.

Praktiserende muslim

Som ensom tenåring finner Dhuhulow tilflukt i religionen, og på slutten av ungdomsskolen begynner han et nytt liv som sterkt praktiserende muslim. Han ber fem ganger om dagen og bruker fritiden på å høre radikale islamske foredrag på internett.

Da han går 1. klasse, forteller han på nettforumet hvordan islam har hjulpet ham ut av ensomheten:

Minst 67 mennesker ble drept i angrepet mot Westgate i fjor. Opp til 200 ble skadet. Denne lille jenta ble hjulpet i sikkerhet ab en sivil politimann som deltok i nedkjempingen av terroristene.

«En dag mitt i ramadan falt det inn i meg, at jeg har en venn lykevell. det ee han vennen som overvåker meg 24 timer i døgne. han som har gitt meg et liv.» Dhuhulow blir svært opptatt av å leve riktig ifølge islam. Og han går mye lenger enn de fleste andre som deltar på forumet. Han vil ikke på kino. Han slutter å høre på bønnevers som også inneholder musikk. Han fordømmer overdådig bryllupsfeiring – pengene burde i stedet gå til de fattige. På nyttårsaften dropper han fest og raketter, og da noen kaller ham kjedelig, svarer han at han er stolt av det.

Oppi all rettroenheten er Dhuhulow også ekstremt opptatt av krig. Han mener det foregår en global undertrykkelse av muslimer, noe han sammenligner med jødenes holocaust.

Les også:

Les også

- Flere titalls norsksomaliere innkalt til samtaler hos PST

Ville krige

Aller mest opptatt er han av krigen i sitt eget hjemland. Og av forumsinnleggene kommer det frem at han har mistet mange familiemedlemmer der, flere av dem mens han bor i Norge.

Han forteller om bestemor og bestefar, en tante, to onkler, en fetter og venner. Den ensomme tenåringen veksler mellom å dele sorgen sin og å prise Allah for at de kommer til himmelen som martyrer.

Da morens bestefar blir drept i januar 2007, skriver Dhuhulow: «han er martyr og dermed så bør det være noe å feire».

Dhuhulow vil også hevne seg. Han uttrykker støtte til Al Shabaab og sier han vil være med å kjempe.

«Jeg trenger å få besøkt mammaen min, dessutten så har jeg fått nok av venting [venting på å reise til Somalia, red. anm.] . Jeg har ventet dette i årevis, det blir neste sommer eler aldri. Skal jeg bli drept, så blir jeg drept når min tid er inne.

Når jeg først er der, så kan jeg jo gå til jihad, hvis krigen fortsetter.»

Les også:

Les også

PST: Flere reiser til Syria fra andre deler av landet enn Østlandet

«Skal vinne krigen»

Om de etiopiske styrkene som kriger med Al Shabaab i Somalia, skriver han:

«Insha Allah vi skal sende disse kufafrene tilbake til der de høre hjemme, VI Skal vinne denne krigen Insha Allah. (...) Vi Skal vinne denne krigen akkurat som Sallahudin vant over korsfarerne.

Insha Allah, vi skal seire til slutt.

Takhbir: Allahu Akhbar, Takhbit: Allahu Akhbar, Takhbir: Allahu Akhbar.»

Kunne rammet nordmenn

— Hva kunne vært gjort for å hindre at Dhuhulow ble terrorist, Hansen?

— Vi vet lite, men det vi vet, er at det ikke fungerte. Hvem var det som hjalp PST? Kom kommunen inn i bildet? Skolen, NAV, lokale utekontakter? Det er mange spørsmål her vi ikke vet svaret på, og det kan godt hende PST ble stående alene. At saken ikke har fått større oppmerksomhet, bekymrer meg. Hva som ble gjort feil burde granskes, sier Hansen.

Hansen synes det er merkelig at det ble gjort en gransking av Anders Behring Breivik, men ikke av Hassan Abdi Dhuhulow.

— Vi skylder verden og Norge å møte situasjonen med de ressursene vi har til rådighet. Duholow gjennomførte terroren i Kenya, men han kunne like gjerne rammet norske statsborgere. Kjøpesenteret er et populært sted for norske turister og nordmenn som jobber i byen, sier han.

Al-Shabab har sterk stilling

I sin siste Fokus-rapport skriver Etteretningstjenesten at al-Shabaab, til tross for at de ble sterkt militært og økonomisk presset i 2011 og 2012, har konsolidert sin stilling i Sør- og Sentral-Somalia det siste året.

De har gjentatte ganger gjennomført flere angrep mot internasjonale mål i Mogadishu, men også et betydelig antall angrep mot somaliske myndigheter og sikkerhetsstyrker.

«Med angrepet mot Westgate i Kenya viste gruppen at de også har kapasitet til å ramme mål i regionen. Det er sannsynlig at de også i fremtiden vil søke å ramme mål i regionen...», skriver E-tjenesten i rapporten.

Les også:

Les også

Al-Shabaab-leder drept

Les også:

Les også

Flere drept i eksplosjoner i Nairobi