Dette er de uløste drapene i Norge

På tross av langvarig og omfattende etterforskning er det mange uløste drap i Norge. Dette er noen av sakene som fortsatt er uoppklarte.

Politiets åstedsgranskere leter etter tekniske bevis på funnstedet der liket av Tina Jørgensen ble oppdaget i 2000.
Birgitte Tengs

Denne saken ble første gang publisert 9. juli 2015. Vi publiserer den igjen nå i forbindelse med ny utvikling i etterforskningen av to av drapene.

Birgitte Tengs: Den 6. mai 1995 ble liket av Birgitte Tengs funnet i et buskas like ved en vei noen hundre meter fra hennes hjem på Karmøy. Den 17 år gamle jenta hadde blitt voldtatt og drept natten før. Den siste sikre observasjonen av Birgitte var gjort 00.08 kvelden før.

Først etter to år ble hennes da 19 år gamle fetter siktet for gjerningen. Først nektet han for drapet, men senere tilsto han å ha utført handlingene han var siktet for. Senere hevdet han at tilståelsen var falsk, og presset frem gjennom politiavhør. Fetteren ble siden frikjent for drapet.

Fredag 3. september i år kunngjorde politiet at en mann i 50-årene nå er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Mannen nekter straffskyld.

Her kan du lese mer om Birgitte-saken:

Les også

Mann siktet for drapet på Birgitte Tengs. Mistenkes også for å ha drept Tina Jørgensen.

Trude Espås

Trude Espås: 8. August 1996 forsvant 20 år gamle Trude Espås i Geiranger. Hun hadde tidligere på dagen blitt observert på et utsiktspunkt utenfor byen.

Det ble satt i gang en omfattende leteaksjon, som elleve dager senere resulterte i funnet av Trude i en steinur. Hun var blitt voldtatt og kvalt. På daværende tidspunkt var det omtrent 5000 mennesker i Geiranger. Over 90 prosent av disse var turister.

Etterforskningen av drapet er en av de mest omfattende etterforskningene gjennomført i Norge. 3062 vitner fra 37 forskjellige land ble avhørt. Ingen er blitt formelt siktet for drapet.

Her kan du lese mer om Trude-saken:

Les også

Hvem drepte Trude Espås i 1996? Uløste drapsgåter kan bli analysert på nytt etter Kristin-saken

Tina Jørgensen

Tina Jørgensen: Tina forsvant på vei hjem fra Stavanger sentrum 24. september 2000. Hun ble ikke funnet før 26. oktober, til tross for omfattende søk etter 20-åringen. Liket ble funnet ved en kum ved Bore Kirke i Klepp. Tina ble drept ved stump vold.

Politiets teori er at Tina ble drept samme natt hun forsvant. Tinas kjæreste var siktet i saken, men siktelsen ble senere henlagt.

Nå er den samme mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen. Mannen nekter straffskyld også for dette.

Anne Elisabeth Falkevik Hagen.

Anne Elisabeth Falkevik Hagen: Forsvant 31. oktober 2018 fra en enebolig i Lørenskog, 68 år gammel. Politiet mener en telefonsamtale klokken 09.14 dagen hun forsvant er siste sikre livstegn. Hun er fortsatt ikke funnet.

Politiet etterforsket først saken som kidnapping, blant annet på grunn av et krav om løsepenger i kryptovaluta. Funn i boligen forsterket mistanken om at Anne Elisabeth Falkevik Hagen var bortført mot sin vilje.

I juni 2019 endret politiet sin hovedteori til at kidnappingen og pengekravet var et forsøk på å dekke til et drap.

I april 2020 ble hennes ektemann, Tom Hagen, pågrepet av politiet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Selv nekter Hagen for å ha noe med saken å gjøre. Hagen var elleve dager i varetekt, før han ble løslatt etter å ha blitt løslatt av lagmannsretten. Lagmannsretten mente bevisene mot Hagen ikke var sterke nok.

Les også

Tom Hagen kan forbli drapssiktet på ubestemt tid

Dung Tran Larsen

Dung Tran Larsen: Dung ble aldri funnet. Fem dager før man fant siste livstegn i 2007 fødte Dung (22) en datter. Den 22 år gamle kvinnen fra Vietnam kom til Norge i 2004 for å gifte seg.

Politiet har ikke kunnet bevise at Dung er død. Etterforskningen ble først satt i gang flere uker etter forsvinningen. Ektemannen påsto hun var deprimert og forsvant.

Politiet har ikke kunnet finne livstegn fra Dung siden 23. juni 2007. Ektemannen gikk til politiet og meldte fra om forsvinningen den 20. juli. I august ble ektemannen, svigerforeldrene og svigerbroren til Dung pågrepet for drapet. Saken ble henlagt høsten 2009, og saken har fortsatt status som uoppklart.

Les mer om Dung-saken her: