Norge

Fire tigerunger ble født i Kristiansand dyrepark natt til 17. mai

Tigerbestanden i parken er doblet.

  • Vegard Damsgaard

— Det er alltid gledelig med fødsler, men dette er litt ekstra stas fordi det er så sjelden det skjer. Dessuten er det et av verdens mest utrydningstruede dyr, der begge foreldrene er høyt ratet i det internasjonale bevaringsprogrammet, uttaler dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot til Fædrelandsvennen.

De fire tigerungene ble født natt til 17. mai, dermed er tigerbestanden doblet i parken, skriver Fædrelandsvennen.

Forrige fødsel i 2004

Dyreparken har hatt to tigerfødsler tidligere, i 2002 og 2004, men de to kullene besto av bare tre unger tilsammen.

Den sibirske tigerhunnen Boonya, som kom fra Sibir for to år siden, er dermed blitt firebarnsmamma.

- Foreløpig ser det ut som om morsinstinktet er slik det skal være. Helt siden fødselen har fire år gamle Boonya passet godt på ungene sine. Hun holder dem samlet, slikker på dem og dier dem, forteller biolog Helene Axelsen i Dyreparken, som konstaterer at alt er vel med både mor og barn.

Dyrepasser Hilde Strædet ble den første til å se ungene. De siste ukene har hun stått opp hver natt klokken 04.00 for å sjekke overvåkingskameraet som har vært plassert inne hos Boonya.

Ved 07-tiden selveste nasjonaldagen fikk hun øye på de små krabatene.

— Det tok ikke lang tid før vi kunne konstatere at det var fire unger. Det var veldig moro å være på jobb da dette skjedde, forteller Strædet.

Dyreparken vil allerede mandag forsøke å få montert et livekamera på utsiden av visningsrommet, der moren og ungene ligger. Til helgen vil trolig publikum kunne ta dem i nærmere øyesyn.

Gis bort til andre parker

De første dagene vil Boonya og ungene holdes skjermet for at de skal få mest mulig ro. Selv ikke faren Ulysses får møte dem på en god stund.

- Mange internt foreslo om de kunne ha en kattunge hjemme noen uker, for de er ganske nydelige, sier Per Arnstein Aamot.

Ifølge biolog Helene Axelsen har både Boonya og faren Ulysses svært verdifulle gener. En DNA-test har resultert i at begge er ranket blant de mest verdifulle sibirske tigrene i verden, genetisk sett.

Moren Boonya kom til Dyreparken for to år siden. Foto: Kristiansand dyrepark

Nyheten ventes å bli svært godt mottatt i det internasjonale bevaringsprogrammet.Det betyr samtidig at de neppe blir værende så lenge.

— Høyst sannsynlig beholder vi de ikke, men det kommer litt an på kjønn. De blir sannsynligvis plassert rundt i andre dyreparker etter at de har vært her i ett til to år, forteller Aamot.

Tigere er som andre kattunger; de kravler rundt, sover og drikker melk. Etter et par uker åpner de øynene og begynner å leke.

Når de er et halvt år gamle, lærer moren dem å jakte.

Les også

Tigrene i Dyreparken får sjeldent selskap