Terrorsiktet Aker Solutions-ansatt (49) avviser at han har gjort noe straffbart

På selskapets hovedkontor på Fornebu ble 49-åringen pågrepet, siktet for å ha spredd terrorinformasjon.
  • Det er helt klart en påkjenning for ham å bli pågrepet, sier mannens forsvarer Bjørn André Gulstad.

I et flere timer langt avhør mandag kveld ble den Aker Solutions-ansatte 49-åringen avhørt om siktelsen.

Mannen, som er suspendert fra sin stilling, er siktet for å ha gitt opplæring i metoder eller teknikker som er særlig egnet til å utføre eller bidra til terrorhandlinger.

— Min klient stiller seg avvisende til at han har gjort noe straffbart, og har svart åpent på de spørsmål han har fått i avhør. Han er også åpen for å svare på ytterligere spørsmål, sier advokatfullmektig Bjørn André Gulstad, som sammen med Brynjar Meling forsvarer mannen.

— Han forklarer seg ikke i samsvar med straffskyld, sier Gulstad.

- En påkjenning

49-åringen, som skal være norsk statsborger med irakisk bakgrunn, har ifølge PST spredd informasjon på nettet som er egnet til å begå terrorhandlinger.

- Det er en påkjenning for ham å bli pågrepet. Han er gjenstand for en alvorlig anklage og etterforskning, men han er glad for muligheten til å forklare seg, sier Gulstad.

VG siterer en ikke navngitt kilde i Aker Solutions på at mannen ha vært aktiv på ekstreme nettsteder. Han skal ikke ha spredt sitt budskap blant de ansatte, ifølge kilden. Det vil ikke Gulstad kommentere.

— Jeg kan ikke gå inn på innholdet i avhøret, sier Gulstad.

Arbeidsgiver varslet

Det var Aker Solutions som varslet PST etter å ha oppdaget det som skal være et brudd på selskapets interne retningslinjer.

— Jeg er først og fremst kjent med dette gjennom mediene. Han forholder segsituasjonen som har oppstått, sier Gulstad.

PST valgte deretter å gå til aksjon på mannens arbeidsplass på Fornebu ved 13-tiden i dag.

— Vi kan bekrefte at en person ble pågrepet av politiet i våre lokaler på Fornebu i dag. Foranledningen er at vi gjennom våre kontrollrutiner avdekket at vedkommende har brutt selskapets interne retningslinjer, sa kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions til Aftenposten mandag ettermiddag.

Pågripelsen av mannen som ifølge Dagbladethar en ansvarsstilling i selskapet skal ha forløpt rolig.

Avgjør fengslingsspørsmål tirsdag

Mannen sitter i arrest over natten, og spørsmålet om hvorvidt PST vil begjære ham varetektsfengslet vil i følge Gulstad bli avgjort tirsdag.

- Hva tenker han om at det er arbeidsgiver som har varslet PST og at han er suspendert?

— Han har ikke gitt uttrykk for noen oppfatning om det, sier Gulstad.

Tidligere tirsdag ble det kjent at en 24 år gammel mann også er siktet av PST, mistenkt for terrorforbund med IS i Syria. Etter det Aftenposten erfarer, er ikke de to sakene forbundet.