SMS-rekord

Vi sender 14 millioner SMS om dagen, ifølge nye tall fra Post- og Teletilsynet.

"Jeg er 10 min forsinka. Venter du?" – en typisk SMS mellom venner og kolleger. Og slike SMS-er sendes det tydeligvis mange av. SMS-bruken blant nordmenn tar ingen ende. År etter år stiger antallet sendte SMS til himmels. I gjennomsnitt sendte hver av oss 1067 SMS-er i 2006, ifølge ferske tall fra Post— og Teletilsynet.

— Man kan undres om vi i det hele tatt gjør noe annet, sa direktør Willy Jensen da han presenterte tallene under Post- og Teletilsynets halvårlige pressekonferanse torsdag formiddag.

Ifølge målinger tilsynet har gjort, sendte vi 5,2 milliarder SMS i fjor mot 4,8 milliarder året før. Det tilsvarer 14 millioner SMS om dagen, 580.000 i timen og 9600 i minuttet!

Som om ikke det er nok – har vi flere mobilabonnement i Norge enn innbyggere. Det er nå over fem millioner mobilabonnement i landet.

— Det er nesten et eventyr, sier Willy Jensen.

26 timer i telefonen

Og samtidig som SMS-bruken øker, øker også antallet minutter vi snakker i telefonen. I fjor snakket en gjennomsnitts-nordmann i mobiltelefonen i over 26 timer – det er en økning på 2,5 timer.

Fasttelefonen derimot, bruker vi stadig mindre. I fjor snakket vi åtte timer mindre i fasttelefonen enn året før.

MMS-bruken er konstant og tilsvarer bare 20 meldinger per innbygger, det samme som i fjor. Men direktøren i Post- og Teletilsynet er fortsatt optimistisk med hensyn til bildemeldingene.

— MMS har foreløpig ikke tatt av, men det er tull å omtale det som en fiasko ennå, mener han.

100 prosent økning

Selv om tallet på vanlig fasttelefoni går ned, er bredbåndstelefoni i ferd med å ta helt av.

Tallene fra Post- og Teletilsynet viser en enorm økning i antallet kunder med bredbåndstelefoni. Fra 2005 til 2006 har antallet steget med over 100 prosent fra 166.000 abonnenter til over 360.000.

32 prosent av alle private bredbåndskunder, har også bredbåndstelefoni.

Over halvparten av Norges befolkning har nå tatt i bruk bredbånd. I tillegg er det 91 prosent ADSL-dekning i landet, ifølge telemyndighetene. Men det er ikke bra nok, mener Willy Jensen.

— Vi bør slutte å skryte av den høye dekningen og heller jobbe for at alle får tilgang, sier han.