Norge

Alzheimer-medisin har effekt

Legemidler mot Alzheimer virker, viser tre uavhengige undersøkelser.

 • Elisabeth Rodum

Alzheimer-medisinene Aricept, Reminyl og Exelon bremser symptomene, og kan forbedre tilstanden til visse pasienter, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter i dag. Men medisinene kurerer ikke selve sykdommen, og forlenger heller ikke livet til Alzheimer-pasienter.

Legene er uenige om effekten av Alzheimer-medisinene, og har ulik praksis vedrørende behandling.

Samstemte rapporter

I juni 2004 viste en rapport publisert i Lancet at behandling med Aricept nesten ikke hadde noen virkning, og konkluderte med at en mer effektiv behandling av Alzheimer sykdom er påkrevd.

Men i dag publiserte The Cochrane Collaboration tre studier som viser at behandling med Alzheimer-medisinene har hatt effekt.

Svenska statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, konstaterte allerede i forrige uke i en rapport at legemidlene har effekt, skriver Dagens Nyheter.

Mandag snudde den engelske granskningsmyndigheten National institute for health and clinical exellence, og sier nå også at medisinene har effekt .

De tre legemidlene Aricept, Exelon og Reminyl er godkjent som behandling, og er tatt opp i blåreseptordningen i Norge. Statens legemiddelverk vurderte Aricept og andre Alzheimer-medisiners effekt i en terapianbefaling fra 2003, og konkluderte med at effekten av medisinene var begrenset og varierende.

Store kostnader

I Norge har omkring 65.000 personer utviklet demens, og rundt 40.000 har Alzheimers sykdom. Sykdommen opptrer hovedsakelig hos personer over 65 år, men det finnes en tidlig form som gir symptomer allerede i 40-50-årsalderen.

Demens er sykdommer som koster samfunnet mest, både individuelt og samfunnsøkonomisk. Eksperter og myndigheter regner med at norske utgifter relatert til demens koster 15 milliarder kroner hvert år. Alzheimer, som er den viktigste demenstypen og som er svært pleiekrevende, koster samfunnet rundt 11 milliarder kroner.

 1. Les også

  Mosjon motvirker Alzheimer

 2. Les også

  Fridager til foreldrepleie vurderes

 3. Les også

  Vil ha fridager for pårørende

 4. Les også

  Den tause tidsklemma

 5. Les også

  Gjennombrudd i hjerneforskningen

 6. Les også

  Demens på frammarsj

 7. Les også

  Håp om at Alzheimer kan oppdages tidligere

Den britiske forfatterinnen og filosofen Iris Murdoch (her i Dame Judi Dench' skikkelse i filmen om hennes liv), tilbrakte hele sitt liv i jakten på det perfekte ord. Til slutt fikk hun Alzheimer, og mistet dem alle. Foto: MIRAMAX

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sier nei til ny ALS-medisin

 2. A-MAGASINET

  Slik er legemidlenes vei fra forskningsstadiet til pasientene

 3. NORGE

  Helseforetakene holder prisen på rådyre legemiddelpriser hemmelig. Sykehusdirektør mener det er Bent Høie som har ansvaret.

 4. VITEN

  «Lyse utsikter for behandling mot demens»

 5. NORGE

  Stor studie: Cannabis som medisin bedrer ikke psykiske lidelser

 6. NORGE

  Mindre effekt ventes i Norge etter lovende legemiddelfunn for korona i britisk studie