Norge

De er Jordens tvillinger – og kan ha grunnlag for liv

Astronomene leter etter Jord-tvillinger utenfor vårt eget solsystem. Nå kan de ha funnet to nye av dem.

Kepler har funnet færre enn ti "tvillingkandidater" – det vil si planeter som ligger i beboelig sone og som ligner stenplaneten Jorden. Her er planetene avbildet i målestokk sammenlignet med vår egen planet. NASA

 • Terje Avner

Hva gjør Jorden – bokstavelig talt – verd å leve på? Noe av svaret er fundamentalt: Fast grunn å stå på, flytende vann til å leve av, atmosfære å puste i, en temperatur som ikke er for kald og heller ikke for varm. Og dermed har du også de fremste kvalitetene astronomene leter etter når de studerer de såkalte eksoplanetene – det vil si planetene utenfor vårt eget solsystem. Og av og til dukker det opp kandidater som får forskernes puls til å slå litt raskere.

Nesten 2000 planeter bekreftet

Kepler-teleskopet har vært den fremste planetjegeren. Teleskopet har i fire år studert mer enn 150.000 stjerner i galaksen vår, og funnet over 4000 kandidater. Kandidatene må bekreftes ved ytterligere observasjoner før de innlemmes i listen over eksoplaneter. Av de ca. 2.000 eksoplanetene som er bekreftet til nå, står Kepler for oppdagelsen av 1.004 av dem.

Se video:Keplers jakt på Jordlignende planeter

Langt de fleste av de bekreftede eksoplanetene ligner mer på kjempeplanetene Jupiter og Saturn enn Jorden. Det vil si at de er enormt store, og at de også først og fremst består av gasser.

De ligner vår egen planet

. NASA

De første eksoplanetene ble funnet i 1995. Bare å ha fått bekreftet at det virkelig finnes andre planeter der ute i galaksen vår virket nærmest eventyrlig, og nesten ikke til å tro.

Les: Ingen ville tro at de hadde funnet en ny planet

I dag er det få som reagerer nevneverdig på stadige funn av nye eksoplaneter. Unntaket er når det registreres planeter som ligner vår egen. Det er funnet færre enn ti av dem, men nå er tre nye funnet. Av de tre er to spesielt interessante.

I beboelig sone

De to eksoplanetene – Kepler-438b og Kepler-442b befinner seg begge i det som kalles beboelig sone, det vil si så langt fra stjernen sin at det ikke er for varmt, men heller ikke for kaldt til at det finnes flytende vann der. Men like viktig; de to planetene består sannsynligvis av sten, slik vår egen planet gjør. De går begge i baner forholdsvis nær stjernene sine, men stjernene er kjøligere enn vår egen sol.

Kepler-438b er 475 lysår unna oss, den er 12 prosent større enn Jorden, og den bruker bare 35,2 dager rundt stjernen sin. Astronomene mener det er 70 prosent sjanse for at planeten består av sten.

Kepler-442b er 1100 lysår unna oss, den er 33 prosent større enn Jorden og bruker 112 dager rundt stjernen sin. Det er ca. 60 prosent sjanse for at planeten består av sten.

– Med disse funnene er vi et skritt nærmere svaret på spørsmålet om vi er alene i universet, sier John Grunsfeld i NASA.

Flere planetjegere

Kepler-teleskopet jaktet etter eksoplaneter i fire år, og var den desidert skarpeste planetjegeren. Den har over 4000 mulige planetfunn på CV-en sin. NASA

Resultatene av Kepler-teleskopets jakt på eksoplaneter fikk i november 2013 astronomene til å gjøre et anslag over hvor mange Jordlignende planeter som finnes i galaksen vår, Melkeveien. Det kan være så mange som 40 milliarder av dem, og av disse befinner 11 milliarder seg i bane rundt stjerner som ligner vår egen, mener forskerne. Ikke rart det blir stadig mer populært å lete etter dem. Nylig meldte European Southern Observatory (ESO) at prosjektet Next-Generation Transit Survey (NGTS) nettopp har startet ved observatoriet Paranal i Chile. Prosjektet skal lete etter planeter ved hjelp av passasjemetoden, altså tilfeller der planeter passerer foran moderstjernen sin og dermed svekker stjernelyset nok til at følsomme instrumenter kan registrere det.

Vil du vite mer om funn av eksoplaneter er NASAs Exoplanet Archive en god kilde.

Les også:

Dvergplanetene du aldri har hørt om

Ett år i rommet, samler erfaringer for ferd til Mars

Galaksen Andromeda i detalj

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VITEN

  Nobel-vinnere utløste et skred av funn av fremmede planeter

 2. VERDEN

  Forskere gravde i gamle data og fant en ny, lovende jordklode

 3. VERDEN

  Astronomer har oppdaget flere planeter som ligner på Jordkloden

 4. VERDEN

  Forskere har funnet vann på en beboelig planet

 5. VERDEN

  Har bidratt til funn av mer enn 2.600 planeter, men nå er det slutt

 6. VITEN

  Norge skal navngi planet i stjernebildet Store Bjørn