Norge

PST har ventet på FBI. Nå er konklusjonen i Westgate-saken klar.

Tannbevis gjør at PST nå er sikre på at Hassan Abdi Dhuhulow deltok i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Kenya. 100 personer er drept i utlandet av terrorister med norsk tilhørighet.

Minst 67 mennesker ble drept under terrorangrepet i Nairobi i september 2013. Her er et av overvåkningsbildene som viser Dhuhulow midt i angrepet. Foto: Reuters TV

 • Nina Selbo Torset
  Nina Selbo Torset

Norsk-somalieren Hassan Abdi Dhuhulow kom til Norge som 9-åring i 1999. Han ble radikalisert i tenårene og dro til Somalia etter å ha fullført videregående i Larvik. Foto: PRIVAT

Den 21. september 2013 slo fire unge menn til mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Minst 67 mennesker ble drept da terroristene avfyrte skudd, kastet granater og tok gisler blant kundene på kjøpesenteret.Den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab tok på seg ansvaret for angrepet, og norsksomalieren Hassan Dhuhulow (23) ble utpekt som en av terroristene. Navnet var ikke ukjent for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som flere år tidligere hadde blitt tipset om Dhuhulow og forsøkt å stanse ham fra radikalisering.

Siden den gang har det aldri vært offisielt bekreftet fra myndighetene at Dhuhulow var en av terroristene. Det skulle PSTs etterforskning finne ut av. Nå har de konkludert:

— PSTs konklusjon er at Hassan Dhuhulow var en av terroristene. Saken er formelt henlagt, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i PST.

Aftenposten har tidligere skrevet om Dhuhulow, som gikk fra å være mønsterelev i Norge til massemorder i Kenya. Les saken her.

Ble drept i sluttfasen

Det er Det nasjonale statsadvokatembetet som formelt har henlagt saken. Embetsleder Jan Glent er tidligere avdelingsdirektør i PST og ledet etterforskningen av Dhuhulow før han skiftet jobb.

Glent sier til Aftenposten at de finner de finner det bevist at angrepet ble gjennomført av al-Shabaab og at Dhuhulow, som en av terroristene, ble drept. Saken henlegges på grunn av hans død.

Det gikk over tre døgn før angrepet mot kjøpesenteret ble stanset. Statsadvokatembetet har konkludert med at Dhuhulow ble drept i sluttfasen av terrorangrepet.

FBI har vært involvert

På spørsmål om hvorfor etterforskningen har tatt nesten to år, svarer Bernsen i PST:

— Det handler om at flere land har vært involvert i saken. Det er i hovedsak identifiseringsarbeidet som har tatt lang tid, og det har dessverre gått utover fremdriften.

Embetsleder Glent opplyser at den norske delen av etterforskningen var ferdig i fjor sommer, men at PST har ventet på analyseresultater fra andre land.

— Vi har avventet en rettsmedisinsk analyse fra FBI. Det har tatt tid og er grunnen til at denne avgjørelsen ikke har kommet tidligere, sier Glent.

Aftenposten får bekreftet fra flere kilder at FBI har analysert tannmateriale som ble funnet på åstedet. Materialet ble sammenlignet med Dhuhulows tanndata fra norske tannregistre, og FBIs undersøkelser bekreftet at det var en match.

PST vil ikke kommentere disse opplysningene.

Dhuhulow jobbet aktivt med å rekruttere norske muslimer til et av de største debattnettverkene for unge muslimer i verden. Les noen av innleggene hans her.

Ga feil opplysninger

Grunnen til at FBI måtte analysere tanndata og ikke kunne lene seg på DNA-bevis er at det har vært usikkerhet rundt Dhuhulows familieforhold.

Etterforskningen har vist at familierelasjonene som ble oppgitt til norske utlendingsmyndigheter da Dhuhulow kom til Norge i 1999, ikke var riktige. Blant annet er kvinnen som sa hun var Dhuhulows søster, ikke i slekt med ham.

Det pågår nå en sak mot «søsteren». Hun er tiltalt for falsk forklaring til PST i Westgate-saken. Etter å ha blitt dømt i tingretten og frikjent i lagmannsretten, skal saken hennes behandles i Høyesterett denne uken.


Tre norske terrorister har tatt 100 liv i utlandet

Rundt 100 liv har gått tapt som følge av terrorhandlingene til nordmenn eller personer med norsk tilhørighet.

Westgate-terroristen Hassan Dhuhulow (t.v.) og de to selvmordsbomberne Jamel Mahmoudi (i midten) og Burhan Ahmed Abdule (t.h.) har drept 100 personer i utlandet. Alle tre er døde.

Det bekrefter PST-sjef Benedicte Bjørnland til Aftenposten. Hun synes det er viktig at de som er kritisk til straffeforfølging av fremmedkrigere, merker seg det tallet.

— Det skjer ikke på norsk jord, men rundt 100 liv er altså gått tapt som følge av terrorhandlingene til nordmenn eller personer med norsk tilhørighet. Norge er tungt forpliktet internasjonalt til å ta dette på alvor, sier Bjørnland.

To selvmordsbombere

De tre personene er:

 • Norsktunisieren Jamel (31) Mahmoudi: Han ble hedret av terroristgruppen Den islamske stat (IS) etter at han sprengte seg selv i luften i en selvmordsaksjon i Bagdad i fjor sommer. Han drepte seg selv og åtte andre.
 • Norsksomalieren Burhan Ahmed Abdule (44): Han sprengte seg selv i luften og tok livet av minst 27 andre i et selvmordsangrep mot et hotell i den somaliske byen Buulo Burde i mars i fjor.

Norsksomalieren Burhan Ahmed Abdule (44) tok livet av minst 27 andre i et selvmordsangrep mot dette hotellet i den somaliske byen Buulo Burde i mars i fjor. Foto: Mohamed Abdiwahab

Pågriper uten unntakI tillegg til drapene disse tre står bak, har PST grunn til å tro at flere liv kan ha gått tapt som følge av nordmenns terrorhandlinger i utlandet.

Som Aftenposten tidligere har skrevet, er 18 personer siktet etter terrorbestemmelsene. I sommer ble nok en mann pågrepet.

— Hva skal til for at dere pågriper en person?

- Det avhenger av bevisbildet. Dersom vi mener det er sannsynlighetsovervekt for at person har brutt en terrorbestemmelse, for eksempel vært tilsluttet IS eller Al Qaida, vil vedkommende bli pågrepet, sier Bjørnland.

— Vi er ikke passive tilskuere til at fremmedkrigere reiser ut, men det er ikke alltid vil lykkes med å forhindre at det skjer. Ofte har det sammenheng med at vi mangler informasjon om at utreise planlegges.

I sommer skrev Aftenposten om de andre personene som PST etterforsker. De kan du lese om her:

 1. Les også

  Her er de 18 personene som PST straffeforfølger for terror

 2. Les også

  Her ble 67 mennesker drept i terrorangrep. To år etter er kjøpesenteret gjenåpnet.

 3. Les også

  Domstolene trosser advarsler i to av tre saker og løslater de farligste