Norge

Bråten-drapet: Pågrepet 30-åring dømt for vold tre ganger

30-åringen som torsdag ble pågrepet for drapet på Egil Tostrup Bråten i Oslo for 14 år siden, har tre voldsdommer fra årene rundt drapet. Han ønsket fredag ikke å forklare seg for politiet.

Egil Tostrup Bråten ble funnet knivstukket på gaten i november 2002. Han døde kort tid etter av skadene. Ingen er pågrepet for drapet - før nå.
  • Stine Barstad
    Journalist

Pågripelsen kom etter at den første pågrepne, en 32 år gammel mann, torsdag overraskende endret forklaringen sin til politiet.

– Vi karakteriserer de siste dagenes hendelser som et lenge etterlengtet gjennombrudd i saken, sier politiadvokat Andreas Strand til Aftenposten.

30-åringen ble pågrepet torsdag kveld, dagen etter at 32-åringen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten 18. november 2002.

Det var ventet at etterforskerne ville gjennomføre avhør av 30-åringen allerede fredag, men det skjedde ikke.

– Han har ikke ønsket å forklare seg. Han har sagt at han ønsker å forklare seg på et tidspunkt, det har han vært tydelig på, men ikke i dag, sier, sier politiadvokat Andreas Strand til Aftenposten fredag kveld.

Begge de to siktede var tenåringer da drapet skjedde. Etterforskningen av den hittil uløste drapsgåten har aldri blitt henlagt. Etter 14 år har det skjedd to pågripelser i saken.

Dømt for vold og knivstikking

Torsdag kveld opplyste politiet at en 32-åringen «knytter seg selv til drapet». Han erkjenner ikke straffskyld. Kort tid etter ble det klart at en 30-åring også er pågrepet i saken.

I 2002 opplyste vitner at de observerte to menn som fulgte etter Bråten rett før han ble funnet knivstukket like utenfor gården der han leide hybel i Nordahl Bruns gate i Oslo.

30-åringen fra Oslo som ble pågrepet torsdag, skal ifølge politiet avhøres fredag, og vil ikke bli fremstilt for fengsling i dag.

– Jeg har snakket med min klient, sier hans forsvarer, advokat Vegard Aaløkken til NTB fredag formiddag.

Politiinspektør Grete Lien Metlid opplyste torsdag kveld at ytterligere en person er pågrepet i forbindelse med drapet på Egil Tostrup Bråten.

Bare tre dager etter drapet i Nordahl Bruns gate fikk den da 16 år gamle gutten sin første voldsdom, på 120 dagers betinget fengsel. Han ble da dømt for å ha kastet en sennepsflaske i hodet på en kioskansatt slik at han måtte sy flere sting, og for å bære kniv og softgun.

Et knapt år etter fikk han to dommer på rappen, den første for vold og simpelt ran av to personer. For dette fikk han 180 timers samfunnsstraff.

Knivstikking

En knapp måned etter dette ble han dømt til betinget fengsel i 120 dager for å sammen med to andre ha knivstukket en gutt og banket ham opp etter en krangel på en revyfest.

Familie og venner samlet seg utenfor åstedet etter drapet i Nordahl Brunsgate i 2002.

Ifølge den siste dommen hadde han ruset seg og tilhørt et belastet miljø, men hadde en god periode før dommen, forlatt miljøet og begynt på skolen.

Den eldste av de to siktede har langt flere dommer som strekker seg fra 2002 til 2011. I midten av oktober 2002 var han involvert i et ran på Majorstuen i Oslo utført av fire-fem stykker. En av dem sa han hadde kniv og en annen pistol.

Begge har vært involvert i såkalte barneran der de blant annet stjal mobiltelefoner og truet til seg pinkoder for å tømme bankkontoer via minibankautomater. Dette oppnådde de ved å opptre i mindre gjenger, velge seg ut jevnaldrende ofre som de så truet og kunne utsette for vold hvis de ikke oppnådde det de ønsket, ifølge NTB.

Forlot belastet miljø

Etter den siste dommen i 2003 ser den siktede 30-åringen ut til å ha fått orden på livet sitt. Han begynte å trene igjen og tok opp satsingen på idretten han hadde drevet med. Han skal ikke være domfelt for noe etter 2003.

32-åringen samtykket til varetektsfengsling og Oslo tingrett fengslet ham fredag i fire uker med brev- og besøksforbud.

– Han erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer, Vidar Lind Iversen.

– Men han «knytter seg til hendelsen» – hva innebærer det?

– Jeg har ikke andre kommentarer nå, skriver Iversen på sms.

Les mer om

  1. Etterforskning
  2. Vold
  3. Drap
  4. Oslo