Norge

Gjøvikbanen var stengt i ett døgn på grunn av flere skogbranner - er nå åpen igjen

Havarikommisjonen er koblet inn etter at et godstog med bremsene på forårsaket flere skogbranner langs Gjøvikbanen.

Det begynte å brenne flere steder langs Gjøvikbanen mellom Hakadal og Sandermosen i Oslo søndag kveld. Her driver helikoptre med slukking ved Strøm i Nittedal.
  • og NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Togtrafikken kom i gang igjen først sent mandag kveld.

– Gjøvikbanen er nå åpen igjen. Takk til brannvesen og frivillige for deres innsats med slukkingen. Takk til passasjerene for deres tålmodighet, melder NSB på Twitter

Ifølge brannvesenet i Oslo brant det mandag ettermiddag to steder i Maridalen. Ved Sandermosen ble det satt inn helikopter i arbeidet med å slukke en rundt to mål stor brann. Også et slukketog har bistått.

Den opprinnelige prognosen tilsa åpning klokken 14, men dette ble forskjøvet på grunn av de nye brannene.

Ifølge NRK har det begynt å brenne også flere steder nærmere Kjelsås.

Brannvesenet er i dialog med Bane Nor, opplyser brigadesjef Håvard Bakken til NRK.

– Vi skal prøve å få av gårde noen tog før midnatt. Tanken er at nattoget til Bergen, noen godtog og kanskje også ett tog til Gjøvik skal gå før vi må stenge sporet på nytt, fortalte Bakken ved 21-tiden mandag kveld.

Ved 23-tiden meldte NSB på Twitter at Gjøvikbanen var åpen for trafikk.

Har satt inn vannvogner

Bane Nor omtaler slukkingsarbeidet som krevende og har alt disponibelt mannskap ute for å bistå brannvesenet.

– Vi har hatt tre vannvogner gående hele natten. Det brenner flere steder, og avstandene er store. En fjerde vannvogn fra Kongsvinger er nå på vei inn, sier Tore Fjukstad, direktør for område øst i Bane Nor.

Ved Nittedal hadde man forsterkninger med folk og utstyr fra Jaren og Kongsvinger.

– Dette er en krevende situasjon da brannen har blusset opp igjen, og det er uvisst når banen kan åpne igjen, sier Fjukstad.

Når strekningen åpnes igjen, vil det være brannvakter fra Bane Nor og Sivilforsvaret til stede.

Gnister fra togbremser

Gjøvikbanen har vært stengt siden søndag kveld på grunn av brann. Ifølge NRK kjørte et godstog med bremsene på, noe som gjorde at gnister startet en 11 kilometer lang skogbrann langs toglinjen.

Overfor lokalavisen Varingen bekrefter CargoNet at det var et av deres tog som forårsaket brannen søndag, og at dette trolig skyldtes en teknisk feil. Havarikommisjonen skal granske hendelsen.

Innbyggere i området har hjulpet til med å slukke brannene. En av dem som var på stedet, Christine Rehn Jensen, sa til NRK søndag kveld at rundt 50 personer hadde møtt opp, og at de lagde lenker med bøttene der brannbiler ikke nådde frem.

Innsatsleder Ivar Myrbø sa til Romerikes Blad at han var overveldet over innsatsen.

– Innsatsen til lokalbefolkningen har vært fenomenal. Et sted koblet brannvesenet på slangen og overlot den til de sivile før de reiste videre til neste sted, fortalte han.

Få ledige busser og taxier

Grunnet planlagt arbeid i Lieråsen tunnel går det for tiden flere tog enn normalt på Gjøvikbanen, inkludert togene mellom Oslo og Bergen.

– Det er dessverre få tilgjengelige busser/taxier. Vi ber passasjerer om å vurdere andre transportmidler. Passasjerer lokalt mellom Oslo S og Kjelsås henvises til Ruters busser/T-bane, opplyser NSB.

For trafikken på Bergensbanen er det satt opp busser til Drammen. Tidlig mandag kveld gjorde feil med strømtilførselen at all trafikk sto mellom Asker og Eidsvoll.

Les mer om

  1. Brann
  2. Bane NOR