Norge

Petter Eide (SV) om Venstre: Har forhandlet bort menneskerettigheter

Politikere i både Ap og SV er skuffet og overrasket over at Venstre har snudd i synet på å sende norske fanger ut av landet.

Petter Eide kritiserer Venstre for å gå fra nei til ja når det gjelder leie av fengselsplasser i utlandet.
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

Både Aps Hadia Tajik og SVs Petter Eide kritiserer Venstre for å ha forlatt et prinsipielt syn om at den norske stat skal ha ansvaret for menneskerettigheter til folk som er dømt i Norge.

– Venstre har forhandlet bort grunnleggende menneskerettigheter. Jeg er veldig, veldig skuffet, sier SVs justispolitiske talsmann, Petter Eide.

– Dette er en svært overraskende snuoperasjon fra Venstre, sier Aps nestleder Hadia Tajik som inntil i høst ledet Stortingets justiskomité.

 • Venstre har snudd: Sier ja til å sende norske fanger til Nederland frem til 2020.

Var mot – støtter nå en forlengelse av leieavtalen

Som Aftenposten har omtalt, foreslo Venstre så sent som i starten av desember å avvikle leieavtalen Norge har med Nederland om leie av 242 plasser i Norgerhaven-fengselet. Men i løpet av regjeringsforhandlingen på Jeløy har Venstre til og med akseptert muligheten for en forlengelse av leieavtalen, som går ut høsten 2018.

– De hadde en veldig sterk og klar prinsipiell argumentasjon mot leieavtalen i Nederland. Nå ser de ut til å ha lagt den helt vekk uten egentlig å ha gitt noen forklaring på hvorfor, bortsett fra at de hadde lyst å sitte i regjering, sier Hadia Tajik.

Aps Hadia Tajik kritiserer Venstre for å ha endret syn på leie av fengselsplasser i utlandet.

Mener kontrollen er «solgt» til Nederland

Eide, som i flere år var generalsekretær i Amnesty International, har samme syn på saken som Venstre hadde i opposisjon. Han fremhever særlig to grunnleggende forhold som er viktige i hans prinsipielle motstand mot leieavtalen med Nederland.

 • Norge har gitt fra seg kontrollen med hvordan menneskerettighetene ivaretas. Det skyldes at de domfelte soner dommen sin i et fengsel under et annet lands jurisdiksjon: Det betyr at det er et annet lands myndigheter som har fått makt til å utsette de norske fangene for tvang.
 • De innsatte skal sone i nærheten av nettverket sitt. Det letter en tilbakeføring til samfunnet.

– Regjeringen har «solgt ut» sin jurisdiksjon over fanger dømt i Norge, sier han.

Forhandlet bort menneskerettighetsstandard

Eide sier han ved første øyekast synes Venstre hadde fått til flere gode kompromisser i regjeringsplattformen. Men på dette området er han overrasket over partiet. Han poengterer at Frp i justispolitikken har stått for en annen linje enn Venstre og viser til at Frp ønsker alt fra strengere straffer til å sende straffedømte fra andre land ut av landet.

– Men jeg trodde Venstre ville bidra mer, sier han og fortsetter:

– Det er uakseptabelt at partiet har forhandlet bort standpunkt det har hatt om prinsipielle og grunnleggende menneskerettighetsstandarder. Den norske staten skal ha ansvar for menneskerettighetene til fanger dømt i Norge, sier han.

Venstre: Er fremdeles mot Nederland-prosjektet

Venstres statssekretær Sveinung Rotevatn i Justisdepartementet sier partiet har vært og fremdeles er mot Nederland-prosjektet, ut fra prinsippet om at et land bør ta ansvar for sine egne straffedømte.

– I regjeringsforhandlingene fikk vi ikke gjennomslag for en umiddelbar avvikling, men prosjektet vil bli avviklet senest når det nye fengselet i Agder står klart, sier han.

– Det er vi glade for. Vi er også glade for at regjeringen har fulgt opp kritikken fra Sivilombudsmannen og gjort nødvendige endringer, sier Rotevatn

Les mer om

 1. Hadia Tajik
 2. Venstre (V)
 3. Amnesty International