Norge

Snøkaos på E18: Her holdes 17 vogntog igjen på fergekaia i Kristiansand

Store snømengder på Sørlandet skapte store problemer på E18 onsdag. Flere vogntog har stått bom fast, både øst og vest for Kristiansand.

Politiet passer på at sjåførene får kjettinger på vogntogene sine. Onsdag ble samtlige vogntog som ankom med Superspeed stoppet av politiet. Vogntogene fikk ikke kjøre fra stedet før rushtrafikken hadde gitt seg.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Mads Ommundsen
 • og NTB
En rekke vogntog sto onsdag ettermiddag fast i Timenesbakken på E18 og skapte store problemer.

I kaoset besluttet politiet å sette inn forebyggende tiltak, hvor vogntog ble stanset både på E39 vest for Kristiansand og E18 øst for byen.

17 vogntog ble stanset da de kjørte ut fra Superspeed på fergekaia i Kristiansand. De fikk ikke kjøre videre før rushtrafikken hadde gitt seg, og etter at de var kontrollert og funnet i orden, skriver Fædrelandsvennen.

– Helt kaos

Trafikken har stått bom fast i flere bakker i Kristiansand kommune, både øst og vest, blant annet sørget rundt 20 vogntog for store problemer, på grunn av ett vogntog som hadde kjørt seg fast.

– Nå er det helt kaos, sa operasjonsleder i Agder politidistrikt, Per Kristian Klausen, til NRK ved 14.30-tiden onsdag.

Rundt klokken 16 meldte Agder kollektivtrafikk om store forsinkelser på bussene i Kristiansands-området, mellom Kristiansand og Grimstad og Grimstad/Arendal. Det har også vært problemer på E39 mellom Kristiansand og Mandal med vogntog som sperrer trafikken, melder Agder kollektivtrafikk.

Det var fullstendig kaos på E 18 onsdag ettermiddag. Beredskapssjefen oppfordrer folk til å ta bussen.

Beredskapssjef: – Bruk kollektivtransport

Beredskapssjefen i Kristiansand kommune, Sigurd Paulsen, sier til Fædrelandsvennen at de er i full sving med brøyting. Han følger nøye med på situasjonen.

– Jeg håper jo at dette ikke blir 2006 om igjen. Da var jo også E18 helt stengt, sa han tidlig onsdag ettermiddag.

Ved Varoddbrua er trafikken saktegående på grunn av snøværet. Et vogntog kjørte her inn i rekkverket i østgående retning, men ble etter hvert frigjort.

Paulsen oppfordret folk til å la bilen stå dersom de kan.

– Det er jo blitt gitt mange gode råd til folk denne gangen, og jeg håper at de blir fulgt, sa Paulsen.

Trafikken er saktegående på flere strekninger på E18, melder politiet.

Arbeidere sendt hjem i sprengkulden

Onsdag formiddag så hovedentreprenøren for nye Varoddbrua i Kristiansand ingen annen utvei enn å sende hjem de over 60 anleggsarbeiderne som holder på med den nye brokonstruksjonen, de aller fleste på Søm-siden.

– Det er første gang vi sender folk hjem fra dette anlegget. Men sterk vind kombinert med lav temperatur gjør at det er svært begrenset hva vi får gjort av arbeid. Da er det mer fornuftig å avvente til været blir bedre, opplyser HMS-leder Glenn Lonebu fra PNC Norge AS til Fædrelandsvennen.

Bare disse tre karene, som sprenger vekk fjell under vann, kunne jobbe på den nye Varoddbrua onsdag. 60 anleggsarbeidere ble sendt hjem, og byggeplassen stengt av.

21 vogntog sto fast: – Det er deprimerende

I Timenesbakken hadde en rekke tyngre kjøretøy blitt stående onsdag ettermiddag. På et tidspunkt sperret 21 vogntog veien. Tidvis ble trafikken dirigert om Sørlandsparken.

– En helg haug med vogntog står i Timenesbakken på E18. Det er deprimerende. En trailer har kjørt seg fast, og resten må vente så de ikke gjør det samme, sa operasjonsleder Per Kristian Klausen til Fædrelandsvennen tidligere onsdag.

Rundt klokken 15.30 kom trafikken forbi på E18.

– Det er noen som ikke har kommet seg opp og så blir det en del problemer på bakgrunn av det. Dem som hadde dårlig fremkommelighet måtte vente på siden. Trafikken går i venstre felt, og de i høyre felt legger på kjetting, sier Gulleik Vatnebryn i Statens vegvesen.

17 vogntog ble stanset på fergekaia da de kom med Superspeed klokken 15.30. Alle må kontrolleres før de får kjøre videre. Både politi og veivesenet er på stedet.

Les mer om

 1. Vær
 2. E18
 3. E39
 4. Statens vegvesen
 5. Trafikk
 6. Politiet