Kvinne ble erklært død – var i live

En sterkt nedkjølt kvinne ble i februar fraktet til Molde sykehus, hvor hun ble erklært død. Da hun skulle undersøkes av politiet, rørte kvinnen på seg.

Den uvanlige hendelsen skjedde i Molde 19. februar, skriver TV 2.

Kvinnen ble funnet livløs i en snøskavl og fraktet til sykehuset, hvor hun etter hvert ble erklært død. Politiet ble rutinemessig varslet.

Men da politimannen ankom sykehuset og skulle undersøke det han trodde var et lik, kom det bevegelser og lyder fra den antatt døde kvinnen. Han varslet øyeblikkelig helsepersonalet, som umiddelbart startet gjenoppliving.

– Det viste seg at personen likevel ikke var død, slik at vi naturlig nok ikke har noen pågående etterforskning av et mistenkelig dødsfall i denne saken. Utover dette kan jeg ikke gi flere opplysninger, opplyser leder Elin Drønnen for påtaleenheten i Møre og Romsdal politidistrikt.

Alvorlig hendelse i 2018

Tre dager etter hendelsen mottok kvinnen et brev om at tilsynssaken var avsluttet uten ytterligere tiltak.

Helsetilsynet vil imidlertid ta hendelsen med i et pågående tilsyn etter en annen alvorlig hendelse ved Molde sykehus i 2018, ifølge Romsdals Budstikke. Denne tilsynssaken er ikke avsluttet.

I februar i fjor ble en mann i 50-åra funnet bevisstløs i snøen og sendt til Molde sykehus. Etter helseforetakets prosedyrer skulle mannen ha blitt sendt rett til St. Olavs hospital i Trondheim. Helse Møre og Romsdal fikk i denne saken kritikk av Helsetilsynet for behandlingen av pasienten.

Ikke etterforsket

Politiet har foreløpig ikke åpnet etterforskning av hendelsen i februar i år, som ifølge Statens helsetilsyn dreide seg om et tilfelle av såkalt aksidentell hypotermi. Slike tilfeller innebærer at kroppstemperaturen faller som følge av ulykker, skader eller forgiftninger.

Den laveste kroppstemperaturen hos et menneske som er blitt frisk igjen, var på 13,7 grader og ble registrert på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, ifølge TV 2.