Norge

Rekordmange dager med over 25 grader i mai og juni

Har vi brukt opp de varme soldagene? Meteorologene har dykket ned i statistikken for Aftenposten.

Sørenga øst i Oslo er blitt det nye samlingsstedet for solsultne oslofolk, og har vært fylt til randen de siste ukene. Her fra fredag ettermiddag.
  • June Westerveld
    June Westerveld

Årets maimåned har slått alle rekorder, og blir stående som den hittil varmeste målt i Norge på 100 år.

Månedstemperaturen for hele Norge lå 4,2 grader over normalen for mai, og også i juni har det vært stabilt og varmt med over 25 grader for 6 av 8 dager hittil.

Kan vi ha brukt opp godværet allerede før ferien har begynt?

Seniormeteorolog i StormGeo, Roar Inge Hansen, har gått gjennom værstatistikken for Aftenposten og telt opp hvor mange dager vi har hatt hittil der det er målt over 25 grader i Oslo.

I mai var det 12 slike dager. Hittil i juni har vi syv. Det betyr at vi har hatt 19 dager med temperaturer over 25 grader.

Det bare bekrefter det vi allerede vet: Været den siste måneden har vært ekstraordinært fint på Sør- Øst- og Vestlandet. I Nord har det vært motsatt.

  • Slik gikk det da Aftenposten testet badevannet i slutten av mai.
Det hoppes fra båter, brygger og strender når varmen i lufte og vannet har vært så strålende som de siste ukene har gitt oss. Her fra en båt ved Sandvika i Bærum forrige uke.

Gjennomsnittlig 16 toppdager

Ser vi på de siste 20 årene har det i gjennomsnitt vært målt 16 dager med temperaturer over 25 grader i hele perioden mellom mai og august i Oslo.

– Så rent statistisk, dersom vi kun ser 20 år bakover, har vi nådd kvoten for de ekstra varme dagene og vel så det, sier meteorolog Hansen.

Men senk skuldrene. Han mener likevel ikke det er grunnlag for å si at vi har brukt opp sommervarmen.

– Det er faktisk ikke slik at vi har en viss kvote soldager hvert år. Dette er bare statistikk og ikke naturlover. Vi har også meteorologiske erfaringer som viser at det etter en varm måned ofte følger en ny varm måned.

– Sannsynligheten for en varm måned er større dersom den foregående måneden har vært varm. Og sånn sett ligger det an til en varm julimåned i 2018, sier Hansen.

Han bruker sommeren 2014 som et eksempel. Da lå temperaturene i mars, april, mai og juni over normalen. Juli det året ble en knallmåned med svært høye temperaturer, den varmeste målt siden 1955. Også august fulgte med temperaturer over gjennomsnittet det året. Tilsammen fikk våren og sommeren 2014 31 dager med over 25 grader i Oslo.

Isabella Horn koser seg med datteren Matilda Horn på Bygdøy sjøbad denne helgen. Temperaturen i luften var 25 grader, vannet målte 20.

Mange dager over 20 grader

De to varmeste maimånedene før 2018 slo rekorden var 1947 og 1889. Mens 1889 fikk en kald sommer, ble det motsatt i 1947 der også juli og august ble gode og varme.

– Det kan altså gå alle veier. Og det er det som er poenget med været. Det er ingen automatikk i at det må komme dårlig vær etter en periode med fint vær, eller motsatt.

Hansen tror vi i stor grad opplever en dag med temperaturer mellom 20 og 25 grader som en fin sommerdag.

Og slike dager, de over 20 grader, har vi statistisk svært mange av i løpet av sommermånedene.

Gjennomsnittet de siste 20 år har vært 63 dager med over 20 grader i juni, juli og august.

Normalen er vekslende vær

– Normalen i Norge er jo at vi har mer vekslende vær enn det vi har hatt den siste tiden, sier Hanne Beate Skattør, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Tjuvholmen i Oslo har hatt fulle brygger i flere uker.
Oslofjorden yrer av liv, både på ukedager og i helgene.

Skattør understreker som Hansen at det ikke er noen sammenheng med hvordan været er tidlig på sommeren og senere på sommeren.

Samtidig er det mindre sannsynlig at vi får en ny lang periode med det været vi har hatt til nå.

– Det har vært ekstraordinært stabilt og varmt. Normalen i juni, juli og august er at vi har mer vekslende vær med både sol, overskyet og regnbyger. Men med temperaturer som stort sett ligger over 20 grader.

De siste ukene har kartet over Sør-Norge hatt varme farger nesten hver dag.

Skattør tror mange kan få en følelse av at sommeren i år blir dårlig, selv om den rent statistisk blir bra.

– Nå har vi vent oss til dette været og da vil alt annet målt opp mot det føles som mindre strålende. Det betyr ikke at det er en dårlig sommer.

At det faktisk kan bli en lang, tørr og varm juli, kan også skje.