Norge

Donerte bort datterens organer

Samtidig som Hilda Marie Kolltveit (1) døde, fikk tre andre mennesker livet.

Tvillingsøster Kristine og mamma Bodil Kolltveit snakker ofte om Hilda Marie. - Jeg har ikke angret en dag på valget vi tok, sier Bodil Kolltveit. Foto: Mari Vold

  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

Minneboken etter Hilda Marie er helt utslitt. Her er det meste samlet, babyfotos, og avisutklipp etter donasjonen. Foto: Mari Vold

Mor og søster blar i minnebøker. De har ikke angret et sekund på at de ga bort organene til Hilda Marie.

Tidligere i vinter satte en annen mor og far inn en annonse i Aftenposten. Foreldrene anmodet alle mødre og fedre til å tenke over donasjon dersom det verste skulle skje, at barnet deres døde.

De hadde selv et barn som trenger nytt hjerte.

Tilbake til sengekanten

Da Bodil Kolltveit leste annonsen fra foreldreparet, ble hun satt 12 år tilbake i tid.

— Tankene mine gikk tilbake til marsdagen da vi fikk beskjed om at Hilda var hjernedød. Det var som om jeg satt ved sengekanten igjen. Når du sitter og får en slik beskjed går alt veldig fort. Men når du vet at livet ikke kan reddes, tenker du på andre som sitter i samme situasjon, sier Bodil Kolltveit.

Hun og Hilda Maries pappa, Eduard Eikeland, var helt enige om donasjon, noe de uavhengig av hverandre hadde tatt opp med legene og sykepleierne.

- Får henne ikke tilbake

— Vi tenker på et vis at Hildas død ikke var forgjeves. Jeg fikk ikke Hilda tilbake ved å la være å gi. Sorgen blir ikke større eller mindre om du velger organdonasjon, sier Bodil Kolltveit.

Les også

Stort behov for barnehjerter

Allerede da hun var gravid i uke 17 fikk hun beskjed om at den ene av tvillingene var alvorlig syk. Kristine og Hilda ble tatt med keisersnitt én måned før tiden. Da Hilda var to dager gammel, ble hun operert første gang. Før hun var ett år gammel, hadde hun gjennomgått tre operasjoner.Alt så bra ut. Men i begynnelsen av mars 2001 ble ettåringen veldig syk, og 9. mars samme år døde hun.

Barn og barnebarn

— Det siste hun gjorde var å reise seg i sengen og strekke armene mot meg. Jeg tok henne i armene mine og hun sovnet inn, forteller Kolltveit.

Bodil Kolltveit, som har tre barn i tillegg til Hilda Marie og tre barnebarn, tenker ofte på valget hun tok denne dagen – og hun har ikke angret et øyeblikk. Hjertet til Hilda ble gitt til en liten pike i Europa, nyrene til en voksen mann og leveren til en liten gutt.

— Jeg tenker ofte på valget vi tok og forstår ikke at noen kan si nei når de må ta stilling til om andre barn kan leve hvis man velger donasjon, sier Kolltveit.

Hjernedød

Bodil Kolltveit forsto at alt håp var ute da Hilda ble erklært hjernedød, men hun klarte likevel å sette seg inn i andre foreldres situasjon.

— Man skal gjøre mot andre hva du vil de skal gjøre mot deg, og jeg hadde ønsket at noen kunne donere til oss hvis det kunne hjulpet Hilda, sier hun.

Tvillingsøster Kristine

Kristine Kolltveit er Hilda Maries tvillingsøster. Som trettenåringer flest er hun opptatt av skole, håndball og venninner. Hun tenker på søsteren oftere enn hun tenker på at tre andre fikk organer.

Les også

Dette bør du vite om organdonasjon

— Det tenker jeg bare på når det er snakk om donasjon i nyhetene. Da er jeg glad for at Hilda Marie kunne hjelpe andre, sier Kristine.Bodil Kolltveit vet at debatt og informasjon om temaet er viktig. Hun var en av de mange som responderte da foreldreparet publiserte annonsen i Aftenposten i februar.

Den samme annonsen ble lagt inn på Facebook og fikk stor oppmerksomhet.

Facebook

Flere enn 2800 personer markerte sin støtte til foreldrene ved å klikke på «liker-ikonet». Foreldrene, som er anonyme, har satt stor pris på støtten og la via administratoren på siden til Stiftelsen Organdonasjon ut en melding:

«Det er utrolig rørende med all engasjementet og støtten deres. Vi har lest mange av kommentarene og de sterke historiene. Takk for at dere har bidratt til å sette temaet organdonasjon fra unge og barn på dagsordenen!»

For 13 år siden var et annet foreldrepar i samme situasjon. De sto frem i britiske aviser og ba innstendig foreldre tenke over donasjon. Datteren deres ville dø uten nytt hjerte.

Fordi foreldrene selv offentliggjorde sin fortvilte situasjon, vet Bodil Kolltveit hvem som fikk datterens hjerte. Familien fikk også et varmt brev fra den utenlandske pikens besteforeldre.

Det er veldig strenge regler knyttet til identifisering av dem som mottar et organ. Aftenposten kjenner ikke til hvordan det er gått med piken som fikk hjertet.

Lever ikke videre

Bodil Kolltveit tenker av og til på henne.

— Men jeg har aldri tenkt at Hilda Marie lever videre i jenta som fikk hjertet. Jeg føler heller at jeg har gjort noe som er bra for andre.

Les også:

Les også

  1. Infeksjoner i nord: 9,8 prosent. Infeksjoner i Oslo: 2,9 prosent.

  2. Charlie, født klokken 00.01, 01.01

  3. Liam ble en Magnus