Norge

Disse havner bakerst i Aftenposten-lesernes helsekø

3500 «private sykehusdirektører" har talt: Aftenpostenes lesere vil la demente på 90 år dø, men finner penger til å redde en overvektig røyker.

Aftenpostens lesere har lekt helseministre og prioritert ulike pasienter med ulike plager. Resultatet ser du under. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix

 • Thomas Olsen
  Journalist

Hvem får behandling og hvilke pasientergrupper må stille seg bakerst i sykehuskøen? Sykehuset ditt har nemlig bare 10 millioner kroner — ikke nok til å gi alle pasientgrupper ønsket behandling.

Over 3500 lesere har tatt de tøffe valgene i Aftenpostens prioriteringsspill, som illustrerer noen av dilemmaene norske leger og norsk helsevesen stilles overfor uten ubegrensede budsjetter.

Denne uken fikk helseminister Bent Høie (H) overlevert en utredning med forslag til hva som bør blistyrende for hvem som skal få gratis behandling og medisin fra staten i årene fremover, og hvem som ikke vil bli prioritert.

— Kjør prioriteringsdebatt!, sa Høie da han mottok Norheim-utvalgets rapport.

Aftenpostens lesere har tatt helseministeren på ordet. I denne interaktive grafikken over ser du hvem som først vil få behandling i folkets sykehus:

Jenter (12) først, menn (67) bes trekke lenger bak

Fremst i helsekøen plasserer leserne en 12 år gammel jente med sannsynlig blindtarmbetennelse. Et enkelt valg, uansett alder, mener Hans Petter Aarseth, mangeårige president i Legeforeningen og tidligere assisterende divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

— Den er jo veldig grei, helt udiskutabel, fordi det er en enkel behandling for noe som er en alvorlig tilstand, dersom den forblir ubehandlet.

Mer overrasket blir han over at en mann i slutten av sekstiårene med alvorlig hjertesvikt får stå som nummer tre.

- Det er lett å si at man vil pioritere noe. Men det betyr også nei til noen. Det er tøffere å forholde seg til, mener Hans Petter Aarseth. Foto: Privat

— Jeg synes det var forbausende at den kom så høyt opp, fordi det vil være så veldig mange som har hjertesvikt mot slutten av livet. Det ville blitt en galopperende utgiftspost, forklarer Aarseth, som hadde ansvar for dette temaet i Helsedirektoratet.Sist på listen over de som faktisk får hjelp av folket, er en kvinne som røyker, veier 125 kilo og er i ferd med å utvikle diabetes type II.

— Der ville jeg nok tenke at man må være temmelig sikker på at tiltakene fører til en helsegevinst. Det forutsetter at vedkommende selv er medvirkende, så det er et spørsmål om hvilken motivasjon den enkelte har, sier han.

Ja til unge! Nei til ..., eh

Aftenposten har også spurt leserne direkte om unge bør prioriteres foran eldre. «Ja», svarte nesten 70 prosent. Mens en slik aldersforrang ble avvist av 20 prosent de spurte.

— Det er lett for både folk og politikere å si at man vil prioritere unge. Konsekvensene bak det å prioritere noen, er imidlertid at andre må få nei, sier han.

Og nettopp den beslutningen har leserne tatt: En 90 år gammel kvinne med tarmslyng får ikke behandling.

— Konsekvensen av et slikt system ville være et helsevesen som ikke opererer en 90 år gammel dame, men heller lar henne ligge hjemme for å dø. Jeg er ikke sikker på om jeg synes det er greit, og mange kirurger er nok enige med meg, sier Aarseth, som noterer seg at det er lite som skiller de tre nederste tilfellene.

— Det tror jeg er det viktigste her, og også noe av utfordringen. Et system som gjorde at de to siste ikke fikk behandling ville vekke mange negative følelser i befolkningen. Det sier vel alt om hvor vanskelig dette er.

Er du enig i folkets dom? Du kan fortsatt svinge prioriteringsøksen her.

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Lesernes råd til helseministeren

 2. Les også

  Utvalgets dom: Unge syke prioriteres foran eldre kreftpasienter

 3. Les også

  Har fått 3000 helseråd fra Aftenpostens lesere

 4. Les også

  - Jeg må være halvdød før jeg går til lege

 5. Les også

  Professor: Rosa sløyfe-kampanjer grunn til overbehandling

 6. Les også

  Høie: De tøffeste prioriteringene skjer ute i helsetjenesten, ansikt til ansikt med pasientene, hver eneste dag

Les mer om

 1. Helse
 2. Helsepolitikk

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Pasienter kan ikke lenger velge behandling på private sykehus på det offentliges regning

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Får alle samme tilgang på sykehusene? Slik svarte vi.

 3. DEBATT
  Publisert:

  Gir fritt behandlingsvalg bedre helse? | Sigrid Hagerup Melhuus

 4. NORGE
  Publisert:

  Sykehustabber ble ikke rapportert inn. Nå reagerer helseministeren.

 5. NORGE
  Publisert:

  Bent Høie: Helsetjenesten er flink til å skalere opp og prioritere ressursene

 6. NORGE
  Publisert:

  Nå skal du få fornyet vurdering når legene sier de ikke kan gjøre deg frisk