Helsepolitikerne: - En skandale
Helsekomiteens leder er sjokkert over at en helsetopp kan trikse med CV-en.
Fredag ble det kjent at administrasjonssjef i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell SAFH), Liv Løberg (61), sier opp sin stilling med umiddelbar virkning, etter at avisen VG har avdekket at hun har forfalsket flere studiebeviser.
Saken sjokkerer politikerne. — Dette er en skandale, ikke minst med tanke på at det er denne typen oppdrag dette kontoret selv skal sjekke. Jeg ble veldig overrasket, sier leder i helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), til Aftenposten.no fredag morgen.
Han sier at Helsedepartementet nå bør gjennomgå hvilke rutiner Helsedirektoratet og SAFH har i forbindelse med ansettelse av ledere og gjennomgå grundig ansettelsesprosessen rundt Løberg.
Løbergs dokumentjuks er ikke SAFHs første utfordring denne våren. Flere hundre utenlandske helsearbeidere skal ha fått arbeidsgodkjenning uten nødvendige kvalifikasjoner fra kontoret.
— Jeg forstår at man i den forbindelse alt har igangsatt en fullstendig gjennomgang av arbeidsmetoder i SAFH, og jeg tror vi må avvente denne gjennomgangen før vi vet hva som bør gjøres for å gjenreise SAFHs tillit som autorisasjonskontor, sier Høie til Aftenposten.no.
- Dårlig spøk
Nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp) er sjokkert over at helsetopp Liv Løberg kunne lyve om sin egen bakgrunn, slik VG i dag avslører.
— Det er nesten så jeg trodde det var en dårlig spøk, og jeg begynte nesten å le for jeg kunne ikke tro at det var sant. Det er helt utrolig vanvittig, sier Toppe til Aftenposten.no.
Toppe mener at det nå blir mer forståelig at flere hundre helsearbeidere fra utlandet klarte å få arbeidsgodkjennelse fra SAFH selv om de manglet kvalifikasjonene, når man ikke har klart å avdekke juks i kontorets toppsjikt.
— Når dette kan skje i toppstillingene i SAFH, er det ikke rart at det har skjedd i sykepleierstillinger, slik vi har sett, sier hun.
Krever full opprydning
Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen krever nå full opprydning i Statens Autorisasjonskontor (SAFH).
— Jeg er lamslått og overrasket, og ikke minst veldig skuffet over at noe slikt som dette skjer. Når et kontor som nettopp har som jobb å autorisere helsepersonell og skal sjekke at andre har riktig utdannelse for å jobbe i helsevesenet, blir det ekstra alvorlig når en i ledelsen har falske papirer. Det er veldig viktig at dette kontoret har tillit i befolkningen, sier Strøm-Erichsen til VG Nett.
Hun mener at Helsedirektoratet nå må jobbe for å gjenopprette tilliten til SAFH.
Politianmeldes
Fungerende helsedirektør, Bjørn Guldvog, sier til VG at han er rystet over saken.
— Jeg ble både lamslått, forbannet og sjokkert, sier han.
Nå jobber direktoratet med en politianmeldelse av Løberg. Hun vil anmeldes for dokumentforfalskning og for å ha gitt uriktige opplysninger i ansettelsesprosessen, skriver avisen.
Dokumentforfalskning straffes etter straffelovens paragraf 182 med bøter eller fengsel inntil to år.
I tidligere saker om dokumentforfalskning har Høyesterett sagt at straffen for dette alltid skal være ubetinget fengsel.
Det har foreløpig ikke lyktes Aftenposten.no å komme i kontakt med Løberg selv.