Norge

De måtte flykte fra Boko Haram

50.000 mennesker har flyktet fra Nigeria til nabolandet Niger. Noen har flyktet fra Boko Harams angrep, andre forteller at de har blitt trakassert eller truet av den nigerianske hæren.

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

afp000700521-_RiKgk_jf0.jpg Foto: Tor Arne Andreassen

Mistet livsgrunnlaget da Boko Haram angrep

Dotia Abdu (52)

Flyktet fem kilometer fra en landsby som ligger så vidt inne i Nigeria til landsbyen Guessere i Niger

Dotia Abdu er en av 200 fattige medlemmer av Kanuri-stammen som har flyktet bare fem kilometer fra en landsby som ligger i Nigeria til en landsby i Niger. Folkene som bor på begge sider av grensen tilhører det samme folket og snakker samme språk. De er lett gjenkjennelige med sine karakteristiske stripete arr i ansiktet.

I det vi presenteres for dem, og vi har inntrykk av at så godt som alle i landsbyboerne, både de fastboende og flyktningene, møter opp på en liten plass under et stort tre for å få med seg det som skjer.

Flyktningene er blitt tatt imot av sine stammefrender på den andre siden av grensen, etter at de en natt ble angrepet av bevæpnede ukjente menn.

— Vi kunne ikke se hvem det var som skjøt i mørket, sier sjåføren Dotia Abdu (52).

Åtte mennesker ble drept og over 1000 mennesker ble drevet på flukt. Bilen til Dotia Abdu ble brent, og dermed har han ikke noe å leve av. Nå bor han med kone og syv barn hos en familie som har vært så snill og la dem få bo hos dem. Det kan bo ti til tyve mennesker på ett til to små rom.

— Hva synes dere om Boko Haram?

— De gjør ikke som Koranen sier. Den sier at du ikke skal drepe andre mennesker.

afp000700504-chKwq1JkeK.jpg Foto: Tor Arne Andreassen

Hæren angrep bydelen min midt på natten

Bashir Madou (60)

Flyktet fra Maiduguri i Nigeria til Maine Soroa i Niger

60 år gamle nigerianeren Bashir Madou kom i fjor sommer til den lille grensebyen Maine Soroa i Niger med sine tre koner og 19 barn. Tre av dem, tilsynelatende jevngamle barn i ett til to års alderen, sitter og halvsover ved føttene hans mens vi søker ly fra den brennhete solen i en liten mursteinsbygning med nakne vegger og sandgulv.

Han forteller at han bodde i Maiduguru, den største byen i det nordøstlige Nigeria med sine 1,5 millioner innbyggere, før han rømte for 10 måneder siden. Det var to utløsende årsaker til at han forlot byen der han levde med sin store familie. Den første var at de nigerianske militære jaget ham fra jordlappen han skulle dyrke. Den andre var at hæren angrep bydelen der han bor midt på natten.

— De begynte å skyte på folk, sier Madou.

Selv om han og den omfattende familien hans må klare seg på det lille de får av mat fra internasjonale helpeorganisasjoner og det lille han kan tjene på å flette tau av siv, så kan han ikke tenke seg å reise tilbake til Nigeria.

— Soldatene i hæren tror alle som har skjegg og arr i ansiktet er med i Boko Haram, sier han.

Den nigerianske hærens talsmann Chris Olukolade sier det hender soldatene må bortvise folk av hensyn til deres egen sikkerhet, men forsikrer at soldatene har fått beskjed om å respektere lovlydige borgere.

— Påstandene om trakassering kommer fra Boko Harams sympatisører. De er blant flyktningene i Niger for å rekruttere flere til Boko Haram, hevder han.

afp000700506-11841ysZi5.jpg Foto: Tor Arne Andreassen

— Jeg måtte kaste meg i vannet for overleve

Isofo (30)

Flyktet fra den nigerianske til den nigerske delen av Tsjadsjøen

30 år gamle Isofo var medlem i det lokale borgervernet på øya Madai i Tsjadsjøen, i den nigerianske delen av innsjøen. Borgervernet var bare utstyrt med stokker, kniver og pil og bue, men hadde fått ordre fra hæren om å forberede seg på eventuelle angrep fra Boko Haram. Da Boko Haram i midten av februar slo til med sine automatvåpen og granatkastere var borgervernet og den lille enheten med soldater fra den nigerianske hæren fullstendig sjanseløse.

— Jeg skjønte det var Boko Haram da de ropte ut at Gud var stor, «Allah ’u Akbar», forteller Isofo til Aftenposten en måned senere.

Isofo kastet seg i sjøen og svømte i tre etapper til en øy som ligger på Nigers side av innsjøen. Mange forsøkte det samme og druknet. Isofo kom tilbake dagen etter og fant kona og barna sine i live, men han talte 52 andre døde mennesker.

Ifølge en rapport til FNs høykommissær for flyktninger ble boligene til 3000 familier brent i løpet av et par timer og over 100 mennesker ble drept. Øya Maidan er nå folketom. Befolkningen som har flyktet til Niger lever under vanskelige forhold på en øy.

Talsmann for det nigerianske forsvarets hovedkvarter, generalmajor Chris Olukolade, sier han ikke kjenner spesielt til angrepet på Madai.

— Angrep skjer nesten daglig, sier han. Men han mener de har lykkes i kampen mot Boko Haram, i den forstand at de nekter terrorgruppen et fristed.

afp000700503-faiIH6HjKH.jpg Foto: Tor Arne Andreassen

På grunn av portforbudet var det ingen å tigge penger av

Zenabo Mele (35)

Flyktet fra byen Gaidam i Nigeria til Maine Soroa i Niger

Blinde Zenabo Mele sier hun er 35 år gammel, men ser ut som om hun er nærmere 50. Hun sier hun kom til Niger fordi det ikke lenger gikk an å leve av å tigge i hjembyen Gaidam i Nigeria. De militære tvang alle til å holde seg innendørs, så da var det ikke noen å få almisser fra lenger. Det er hele 135 blinde flyktninger som er kommet til byen Maine Soroa, forteller ordføreren i byen til Aftenposten.

— Det er ikke så lett i Niger heller. Den dagen vi treffer henne har hun tidligere på dagen vært ute på gaten for å tigge, men hun fikk ingen ting. Hun sier hun vil gå ut igjen på ettermiddagen med et av barna for å tigge. Barna som ikke får gå på skole fordi de må lede de blinde ut på tiggerferd.

De får noe mat fra en internasjonal støtteorganisasjon og hun, hennes blinde mann og barna har fått tak over hodet fra FNs høykomissær for flyktninger.

Vi spør henne om hun har opplevd noen voldsepisoder, og da forteller hun at hun har opplevd to eksplosjoner, men at sønnen som var med henne til torget fikk ledet henne vekk. Med et trist ansikt forteller hun oss også at den eldste sønnen hennes ikke lenger kan hjelpe henne. Han ble drept i et Boko Haram-angrep for ett år siden, da han var på torget for å søke arbeid.

afp000704815-j7fTpbkUtx.jpg Foto: Tor Arne Andreassen

Mannen min ble drept av væpnede menn

Didi Howagarba (42)

Flyktet fra Madai i Nigeria til Bosso i Niger

Jeg ble vekket av skyting midt på natten. Jeg og mannen min løp ut av huset, men så hørte jeg ham si at han var blitt skutt. Han ba en bønn som man skal be før man dør, og jeg skjønte at han kom til å dø, forteller den tydelig slitne kvinnen mens hun sitter på bakken med et blått skjal rundt seg.

Hun fortsatte flykte til hun nådd frem til Niger. Da hun vendte tilbake dagen etter fikk hun bekreftet at mannen var blitt drept. Hun fant også ut at huset deres var blitt brent ned.

Didi Howagarba forteller at bestemoren hennes også døde, på grunn av de voldsomme påkjenningene under flukten.

— Vi hadde hørt om trusselen fra Boko Haram, men vi trodde ikke at de ville angripe vår landsby, sier hun.

afp000700509-IsiPcUIpZT.jpg Foto: Tor Arne Andreassen

Les også

De måtte flykte fra Boko Haram

Mennesker, dyr, hus og kjøretøy ble brent

Fasoma Sale (38)

Flyktet fra Tombanjaki i Nigeria til Bosso i Niger

Byen der de bodde i Nigeria ble angrepet en ettermiddag i desember i fjor.

— Vi hadde ikke tid til å finne ut hvem det var som angrep, vi måtte bare rømme, sier Fasoma Sale.

Da de våget seg tilbake dagen etter så så de at alt var blitt brent. Hus, kjøretøyer, husdyr og til og med mennesker.

— Faren til svigersønnen min døde, forteller Fasoma Sale. - Han brant inne i butikken sin.

Nå lever hun og 15 andre i et midlertidig og svært trekkfullt skjul som FNs høykommissær for flyktninger har satt opp for dem i Bosso i Niger.

Situasjonen er svært vanskelig, men å flytte tilbake til Nigeria tør de ikke.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Boko Harams metoder er så brutale at selv IS tar avstand

 2. VERDEN

  Minst 50 drept i terroraksjon mot moské i Nigeria

 3. VERDEN

  Amnesty: 400 sivile drept i Boko Haram-angrep siden april

 4. VERDEN

  Minst 18 drept i Boko Haram-kamper i Nigeria

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Norge bør følge opp i Nigeria

 6. VERDEN

  Hun fikk fem kroner og beskjed om å sprenge seg selv i luften: Derfor bruker Boko Haram helst kvinner og barn som selvmordsbombere