Norge

Dette er meldingen som startet Twitter-debatten om norsk rasisme

Medisinstudent Warsan Ismail fortalte søndag om forfølgelse og rasisme på Twitter. Det startet en twitterflom om #norskrasisme.

Warsan Ismails 140-tegns historier på Twitter skaper en flom av reaksjoner søndag kveld og mandag morgen. Dette er meldingene som startet debatten.

 • Per Christian Selmer-Anderssen
  Journalist

Hva mener du om saken? Bli med i debatten i kommentarfeltet nedenfor eller diskutér med hashtag #norskrasisme på Twitter.

Søndag kveld, litt etter klokken 19, skrev medisinstudent Warsan Ismail dette på Twitter:

@somalieren: «Da jeg var 5 år stormet min kusine inn i barnehagen og ba meg løpe hjem. Hjemme møtte jeg mamma og flere politibetjenter 1/2 #norskrasisme»

‏@somalieren: «Et nabopar hadde sendt to schæferhunder etter henne. Hun hadde kommet seg helskinnet gjennom, men ristet og gråt på kjøkkenet #norskrasisme»

En ny hashtag var født, og den bar raskt bud om at Warsan Ismail ikke var alene om å oppleve rasisme på norsk. Hashtagen var den mest brukte på Twitter i Norge søndag, og fortsetter mandag morgen å være blant de mest brukte emneordene.

Noen Twitter-brukere benyttet hashtagen til å lenke til artikler i norske medier. Andre fortalte om rasismen de møter på buss, gate og jobb. Blant dem som har engasjert seg i debatten er journalist Aslak Nore, SV-leder Audun Lysbakken, forlegger Anders Heger og Dagbladet-kommentator Marie Simonsen.

@ aslaknore : «Stå opp alle som ingen jøder vil have i landet!» Bonde Teis Lundegaard på Eidsvoll, 1814. # norskrasisme »

Debatten startet i Sverige

Les også

- Gnisningene mellom etniske nordmenn og innvandrere kan ikke løses med antirasisme og humanitære idealer

Warsan Ismail har fulgt debatten som ble startet av Aftonbladet-journalist Ehsan Fadakar. «Norge är ett själviskt land som behandlar de fattigaste som djur» skrev Fadakar og tok frem en rekke norske, politiske utspill som han mener er rasistiske. Innlegget, som også ble publisert av Aftenposten, provoserte Ismail.— Jeg ble like provosert som veldig mange andre. Det var drøyt, ensidig og usaklig. Men responsen var fascinerende. Man ble veldig defensiv, og det ble ingen stor diskusjon om Norge har rasistiske elementer eller ikke. Når man diskuterer rasisme i Norge, er det alltid fra et majoritetsperspektiv, sier Warsan Ismail.

Hun har selv opplevd rasisme på kroppen, både hverdagsrasisme og alvorlige hendelser. Episoden hun fortalte om på Twitter, der moren ble jaget av hunder, er en historie. En annen var da huset hun bodde i som liten ble forsøkt påtent.

— Dette var to episoder som ikke er dagligdags. Men da jeg gikk på skolen opplevde jeg at hudfargen ble brukt mot meg. Klassekamerater kunne kalle meg for ape eller si at jeg måtte «vaske meg bedre neste gang», sier Ismail.

Blir kalt for «ape»

‏@somalieren: «En samfunnsfagslærerinne forklarte en gang at Afrika ikke var noe særlig før europeerne kom. Dansende huleboere, smilte hun #norskrasisme»

‏@somalieren: «For å ikke snakke om klassekameratene mine som syntes det var kult å skryte av nazistene i American History X foran meg #norskrasisme»

— På T-banen og busser opplever jeg at småbrisne folk lager apelyder når de ser meg. De sier «Dra tilbake der du kommer fra», eller de snakker høyt til hverandre at innvandrerne tar over landet og tar så stor plass. Jeg opplevde dette senest natt til lørdag, og det er gjerne da det skjer - når det er sent, helg og alkohol er i omløp, sier Warsan Ismail.

Hun er overrasket og glad for debatten som har blusset opp på Twitter.

— Det er mye debatt rundt den hvite flukten fra Groruddalen, men jeg synes også vi skal snakke om opplevelsene til minoritetsguttene fra Groruddalen når de møter majoritetssamfunnet. Det er veldig vondt å føle seg fremmedgjort når du er 16 år, sier Warsan Ismail.

Lei av «Hvor er du fra?»

En av dem som har delt sine opplevelser på #norskrasisme er NRK-journalist Fouad Acharki.

Fouad Acharki‏@khhoroto: «Hvor er du fra? Oslo. Hvor? Gamlebyen. Hvor? Jeg er født her. Hvor? Foreldrene min er fra Marokko. Røyker du hasj? #norskrasisme»

— Ja, den dialogen er noe jeg stadig opplever. Bortsett fra det med «røyker du hasj», det var en spøk jeg la til på Twitter, sier Acharki til Aftenposten.

De mange spørsmålene om opphavsland, før smalltalken i det hele tatt er i gang, irriterer NRK-journalisten.

Les også

«Jeg kaller deg modig, Ehsan Fadakar»

— Senest i går møtte jeg en kar som med en gang spurte hvor jeg var fra. Jeg begynte å harselere med ham, og sa at jeg var fra Oslo og var født i Norge. Men han fortsatte å spørre, sier Acharki. - Er det rasistisk å spørre noen hvor de kommer fra?

— Nei, det er ikke det. Derfor lurte jeg litt på om jeg skulle bruke den hashtaggen. Men det er noe med uvitenheten...du kan godt kalle det klumsethet, sier Acharki.

Fouad Acharki har tidligere skrevet om en ferietur til Brussel der han ble nektet adgang på utesteder, uten begrunnelse.

— Jeg har også opplevd å ikke komme inn på utsteder i Oslo, men det kan godt hende at skyldes kleskoden. Det skjedde også oftere før, og det er jo ofte slik at unge mennesker vanskeligere kommer inn på utesteder, sier Acharki.

Provoserte med vilje

Aftonbladets Ehsan Fadakar er svært glad for å se at debatten går videre på Twitter.

— Det beste er at nordmenn selv prater om dette og at debatten er i gang. Det var det jeg ønsket med innlegget: Å få i gang en debatt, sier Fadakar til Aftenposten.

- «Norge är ett själviskt land som behandlar de fattigaste som djur» har du kalt innlegget ditt. Hva fikk deg til å skrive det?

Warsan Ismail, alias @somalieren på Twitter, startet debatten om #norskrasisme på det sosiale mediet søndag kveld. Skjermdump fra Twitter

— Det er mange som ikke har forstått at jeg bevisst skrev generaliserende, slik andre har skrevet generaliserende om romfolk og minoriteteter. Man ser ikke rasismen før man selv får den i ansiktet, sier Ehsan Fadakar.Reaksjonene har vært mange. Bjørn Stærk har skrevet at «Fadakar er en dårlig alliert i kampen mot rasisme fordi han kan for lite om Norge til å si noe om den», mens Mina Adampour har tatt Fadaka i forsvar.«I stedet for å ta debatten, dysses kritikken mot Norge ned med personkarakteristikker og harselas.», skrev hun.

— Det har gått som jeg trodde. Først raser alle, så kommer trollene som skriker høyest - og når alt har roet seg ned så får man pratet om grunnproblemet. Det var det jeg ønsket at skulle skje. Av de 1200 hatmailene jeg har fått, er 1130 av dem fra hvite, norske menn. Det er ikke den gruppen som utsettes for sexisme og rasisme. Og de representerer heller ikke majoriteten der ute, sier Ehsan Fadakar.

Flere erfaringer med #norskrasisme

@‏audunlysbakken: «På sin plass å minne oss om at #norskrasisme finnes. Synd vi trenger påminningen, når vi vet om diskriminering i både arbeidsliv og uteliv.»

@‏MBergNordlie: «At "same" brukes som skjellsord. Og hvis du ikke synes det er greit, får du høre at du er hårsår #norskrasisme»

@andersheger: «All den driten selv ellers fornnuftige folk kan tillate seg å vrenge ut om romfolk. Som om anstendigheten stoppet der #norskrasisme»

@Ingeborgborg: «En slektning ba meg føre følgende kontrollspørsmål før jeg involverte meg med mørke mennesker: Innvandrer eller adoptert? #norskrasisme»

@‏TV2Kadafi: «Kalte en kompis på barneskolen for hvitost. #norskrasisme»

@tiagoleste: «"faen, det er ikke rart du ligner på en ape, faren din er jo neger" #norskrasisme»

Kommentarfeltet er nå stengt. Har du innspill, send til debatt@aftenposten.no.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Camara Lundestad Joof er forbanna lei av å snakke om rasisme. Likevel gjør hun det hele tiden.

 2. FOTBALL

  Molde-spiss tar oppgjør med rasistiske holdninger: – Vi må ta tak og si fra

 3. A-MAGASINET

  Rune Berglund Steen: – Jeg har mange ganger i livet dratt nytte av white privilege

 4. NORGE

  Arbeiderpartiet: – Politikere og Utøya-overlevende er blitt truet på livet

 5. KULTUR

  Den omstridte karikaturtegneren Thomas Knarvik: - Jeg vil avsløre latterlige menneskers makt

 6. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet