Varsler full storm langs kysten i nord

Det varsles full storm og vindkast på opp mot 30 meter per sekund på kysten i Finnmark og deler av Nord-Norge. Uværet kan etter hvert nå helt ned til Trøndelag.

Vindkartprognose for mellom klokken 8 og 9 mandag morgen. Gul er stiv kuling, oransj sterk kuling mens rødt er storm. Senere mandag formiddag treffer stormen kysten helt nord i Norge.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Finnmark og skriver at det er ventet «sørlig opptil full storm 25 m/s utsatte steder. Lokalt kan det komme kraftige vindkast opp i 30 m/s.»

– Det ligger et stort og omfattende lavtrykk nord for Island som trekker innover. Det vil gi mye vind og dårlig vær, sier vakthavende meteorolog i Storm Geo, Frode Håvik Korneliussen til TV 2.

Uvær og nedbør flere steder

Mandagens uvær kommer ikke bare til å ramme Finnmark. Det er ventet liten storm i Troms og i Lofoten.

Tirsdag: Ny og kraftigere storm

Og allerede tirsdag kommer et nytt lavtrykk inn over landet.

– Det kan potensielt bli ganske kraftig, og igjen er Nord-Norge utsatt. Prognosene våre viser liten storm, men det kan blåse opp og bli full storm som kan trekke helt ned til Trøndelag, sier Korneliussen.

Det er også ventet uvær flere andre steder. I Oslo kan det komme opp mot ti millimeter nedbør på mandag.

Også i Bergen og Stavanger er det varslet mye nedbør.

Kan bli såpeglatt

OBS-varselet advarer også mot at regnet vil kunne fryse på bakken og skape vanskelige kjøreforhold mandag formiddag. Dette gjelder nord for Minnesund, i Nord-Norge og i innlandet i Trøndelag.