Norge

Varslet kompis om drapsplaner

Den drapstiltalte 23-åringen varslet en kompis på telefonen at han "ville drepe" den 20 år gamle Sami Milhem i august i fjor. Kompisen forsøkte i én time å få ham på andre tanker - forgjeves.

Drapet skjedde i denne boligen på Bigset i Hareid kommune. Den drepte lå og sov der, dan den tiltalte 23-åringen, ifølge politiet, dro til boligen med den hensikt å drepe 20 år gamle Sami Milhem. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB Scanpix

  • Arnfinn Mauren

— Under samtalen, som varte tilsammen rundt en time, sa han flere ganger at han skulle "ta ham" og "drepe ham". Jeg prøvde gjentatte ganger å få ham fra det, fortalte kompisen da han vitnet i Sunnmøre tingrett tirsdag.

Telefonsamtalen fant sted tidlig om morgenen drapsdagen, 8. august i fjor. De to hadde vært nære venner i flere år, mens de begge bodde i Nordland. Denne morgenen var kompisen på jobb i Bodø, mens 23-åringen var på vei til Bigset på Hareid - dit den tiltalte kom rundt klokken 8.30 om morgenen.

— Jeg følte ikke at han mente det helt seriøst, at det var mest ord. Derfor ringte jeg heller ikke politiet. Men samtidig hadde jeg en mistanke om at det kunne skje, sa kompisen.

Aktor Jan Hoel (t.v.) og tiltaltes forsvarer Johnny Veum. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Under vitneavhøret fortalte han om tett kontakt med den drapstiltalte i dagene før drapet. Samtalene skal i stor grad ha dreid seg om sinnet og frustrasjonen over det som skal ha skjedd på en fest over to måneder tidligere — der tiltaltes samboer, ifølge henne selv, skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep fra drapsofferet.

Samboeren i vitneboksen

Denne festen er i retten blitt presentert som foranledningen til konflikten mellom tiltalte og Sami Milhem, en konflikt som eskalerte i dagene før drapet og endte med et bestialsk drap om morgenen 8. august i fjor.

— Jeg tror ikke Sami ville blitt drept hvis ikke det hadde skjedd det som hendte på den festen, fortalte den 20 år gamle tidligere samboeren vitnet i tingretten.

Den drepte Sami Milhem (20) og noen venner av ham dukket opp på denne festen hos samboerparet, som noen måneder tidligere hadde flyttet til Hareid fra Nordland. På festen skal den drapstiltalte ha blitt banket opp av Milhem og vennene hans. På den samme festen skal Milhem, ifølge tiltaltes samboer, også ha forgrepet seg på tiltaltes samboer.

— Jeg sa jeg ikke ville, men han gjorde det, sa hun i retten tirsdag.

Noen uker senere fortalte hun samboeren, den drapstiltalte, at hun hadde blitt voldtatt av Milhem på denne festen. Tiltalte reagerte med sinne og frustrasjon - en reaksjon som kulminerte med at tiltalte knivstakk Sami Milhem, for deretter å partere liket i et forsøk på å kvitte seg med det.

Vitne til drapet

Da drapstiltalte kom til boligen om morgenen, var det foruten Sami Milhem to andre personer til stede i leiligheten. Siden drapet har forklaringene til disse spriket, men politiet mener at den ene av disse to var til stede inne i leiligheten da drapet skjedde. Denne personen, en 32-åring fra Herøy, vitnet tirsdag.

Under utspørringen husket han svært lite - han innrømmet i retten at han var ruset den morgenen - og aktor Jan Hoel måtte under forklaringen til vitnet støtte seg til politiforklaringene. Han fortalte imidlertid at han husker at han så Sami Milhem bli knivstukket. Han konstaterte også at Sami Milhem var død - før han tok bussen til Hareid sentrum sammen med den andre personen som var i leiligheten.

-Før vi dro forklarte tiltalte at han skulle partere den døde og ta med seg liket opp i skogen og gravlegge det.

På spørsmål fra aktor om han vurderte å hjelpe Sami Milhem, svarte han følgende:

Det var ingenting jeg kunne gjøre.

Over 30 knivskader

I retten tirsdag gikk professor i rettsmedisin, Inge Morild, gjennom skadene som avdøde ble påført. Totalt ble Sami Milhem påført 36 mindre og større knivstikk på kroppen.

Morild har konkludert med at skadene neppe førte til bevisstløshet med en gang.

Professor Inge Morild ved Gades institutt i Bergen. Foto: Arnfinn Mauren

Minst seks av dem ble påført mens offeret fortsatt var i live.

— Flere av de første stikkene var ikke umiddelbart dødelige, fortalte Morild. Men skadene førte til omfattende blødninger - som til slutt tok livet av ham.

— Knivstikkingen har ført til så mange skader at forblødning er dødsårsaken, sa Morild i retten. Han mente imidlertid at det er svært vanskelig å angi hvor lang tid knivstikkingen pågikk - før Sami Milhem døde. Noe spesielt mønster avdekket ikke skadene.

— Det virker som om han har hugget og stukket på måfå, sa Morild.

Les også

Blir kvalm av egne handlinger

Her hentes det drepte ut fra leiligheten i Hareid, der drapet fant sted i august i fjor. Foto: Svein Ove Ekornesvåg