Norge

Hyppige flyreiser. Flotte biler. Kostbare klær. Umulig å ta.

Gjermund Cappelen reiste utenlands to ganger i måneden og hadde et voldsomt forbruk. Politiet «visste hva han drev med i 15 år», men klarte ikke å ta ham.

Dette er bilen Gjermund Cappelen kjørte rundt i da han ble tatt. Det var BMWs flaggskip til 2,3 millioner kroner. Han var den første i landet som kjøpte denne bilen. Senere fikk statsministeren en.
  • Frode Sætran
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Da Gjermund Cappelen ble pågrepet 19. desember 2013, hadde han stått for 10 prosent av importen av all hasj til Norge gjennom 20 år, ifølge egen forklaring.

Hvorfor klarte ikke politiet å stanse Cappelens påståtte enorme import av hasj til Norge? Til tross for at de ifølge enkelte politifolk visste hva han drev med de siste 15 årene?

Hvorfor våknet ikke skattemyndighetene av at en mann hadde en kontantøkonomi og livsstil som ifølge påtalemyndigheten kvalifiserer til inndragning av 825 millioner kroner? Uten at han ifølge påtalemyndigheten har betalt nevneverdig skatt?

Kjent profil hos politiet

Nye politifolk som skulle lære om kriminaliteten i Asker og Bærum, fikk en guidet kjøretur gjennom kommunenes kjente steder for kriminell virksomhet. Guidingen skal som regel vært innom adressen til Gjermund Cappelen.

Gjentatte ganger i løpet av de siste 20 årene skal politiet i Sandvika ha gjort forsøk på å knipe narkosmugleren Gjermund Cappelen, men de lyktes ikke å ta ham for den omfattende narkotikavirksomheten.

Gjermund Cappelen i Oslo tingrett.

Politifolk mistenkte medhjelper i politiet

I forbindelse med omtalen av rettssaken som nå pågår i Oslo tingrett, er det kommet frem at flere politifolk mistenkte at Cappelen hadde en medhjelper i politiet, som stakk kjepper i hjulene for kolleger som forsøkte å knipe ham.

Underveis i rettssaken er det antydet at myndighetene har hatt muligheter til å stanse Cappelen, som de kunne eller burde ha oppdaget og utnyttet.

Politimann: Jeg har visst

I Oslo tingrett er det lagt frem en samtale som to polititjenestemenn fra Sandvika hadde med Cappelen etter pågripelsen i desember 2013. Der uttalte den ene av dem:

– Jeg har visst hvem du har vært i 15 år. Det har vært umulig å ta deg, men jeg har visst hva du har drevet med.

Det er oppsiktsvekkende, mener Eirik Jensen.

– Hvis dette er riktig, må det kvalifisere til tjenesteforsømmelse, sa Jensen til Aftenposten i en pause i rettssaken sist uke.

Cappelen: Burde blitt tatt tidligere

På spørsmål om politiet burde klart å stoppe ham før, svarer Gjermund Cappelen klart:

– Ja, naturligvis.

Ingen jobb, et enormt forbruk

Cappelen har ifølge statsadvokat Lars Erik Alfheim aldri betalt nevneverdig skatt, men han har likevel levd et liv omgitt av luksus.

Statsadvokaten opplyste at Cappelen har hatt to jobber: Han var avisbud for Aftenposten i 1981 som 15-åring, og han jobbet i Statens vegvesen i 1982 som 16-åring.

– Cappelen erkjenner straffskyld for å ha innført over 16 tonn hasj i en 20-årsperiode. I denne perioden har han tjent hundretalls millioner. Han har hatt et enormt forbruk i løpet av denne perioden, sa Alfheim.

Hyppige utenlandsreiser

I den samme perioden har han hatt en hyppig reisevirksomhet, som har vært synlig for politiet. Både luksusreiser med familie og venner til fjerne himmelstrøk og hyppige forretningsreiser til steder som Malaga, København og Amsterdam.

Han sved av 182.000 kroner mens han og familien bodde på det verdenskjente luksushotellet Burj al Arab i Dubai i 2010.

I tillegg har han har reist skytteltrafikk til Genéve for å ordne med finansene sine, som i stor grad har vært i form av kontanter.

Til utlandet annenhver uke

Aftenposten har gått gjennom Cappelens reisevirksomhet. I løpet av en periode på fire år, fra januar 2010 til desember 2013, foretok han 89 flyreiser til utlandet

I dette materialet finner vi 24 reiser til Amsterdam og 26 reiser til København.

Hvis man regner med alle turene, har Cappelens reisefrekvens vært omtrent en utenlandsreise annenhver uke.

Kan be om bistand

Én av dem som var med på mange av flyreisene til det som allment er ansett som Nord-Europas narkohovedsteder, var mannen som anses for å være Cappelens nærmeste medarbeider.

Det er ikke kommet frem noen opplysninger om at politiet i Bærum har spanet på Cappelen på noen av turene.

Det er heller ikke så mye som tyder på at norsk politi har fremsatt noen forespørsler til sine nederlandske kolleger om å spane på Cappelen i Amsterdam for å identifisere leverandørene.

Hasjturer til utlandet

Under aktors utspørring har Cappelen forklart at reisene til Amsterdam, København og Malaga var for å møte hasjleverandørene, avtale nye leveranser og for å betale for tidligere leveranser.

Han har forklart at han har hatt flere leverandører, men at én av dem har vært hans trofaste leverandør gjennom alle de 20 årene. Cappelen sier han møtte sin faste leverandør, som han ikke vil navngi, en rekke ganger i Amsterdam.

  • Slik var Cappelens lukrative hasj-kjede: Innen hasjen nådde brukerne, hadde verdien mangedoblet seg

Disponerte flere luksusbiler

Den siste bilen Cappelen kjøpte før han ble pågrepet, var toppmodelllen BMW 760i med en listepris på 2,3 millioner kroner. Lenge var han den eneste i Norge som kjørte rundt i en slik bil. De neste tre bilene av samme modell som kom til Norge, ble levert til Statsministerens kontor og Norges Bank.

På samme tid eide han ifølge ham selv også en BMW X3.

Mannen som solgte BMW-en til Cappelen, har tidligere fortalt til Aftenposten at Cappelen viste stor interesse for flotte og raske biler og alltid ønsket det nyeste og flotteste.

I retten fortalte Cappelen tirsdag denne uken om en Mercedes 500 SEL han tidligere eide, også det en oppsiktsvekkende bil og en av luksusmerkets toppmodeller.

Aktor Lars Erik Alfheim.

Aktor: - Ikke nødvendigvis dårlig politiarbeid

– Jensen kan vel ikke ha røyklagt alt dette for sine politikolleger i Sandvika, statsadvokat Alfheim?

– Nei, det er klart. Men det er ikke dermed sagt at det nødvendigvis er snakk om dårlig politiarbeid. Spørsmålet er hvor fokusert politiet har vært på Cappelen til enhver tid, sier statsadvokaten.

I tillegg til å kjøre rundt i flotte biler har Cappelen gått med kostbare armbåndsur og merkeklær. Garderoben hans har vært et tema i Oslo tingrett.

Han har etter eget utsagn hatt det han kaller et fullstendig vilt forbruk og betalt for nesten alt i kontanter.

– Salg av hasj har vært min verden. Det er vanskelig å si hva som drev meg, det var nok en kombinasjon av ønsket om penger og et behov for føle meg vellykket, forklarte Cappelen i retten.

– Frem til 2007 fortalte jeg folk at jeg at jeg drev med kjøp og salg av biler. Jeg har hatt et selskap siden 80-tallet.

Edvard Munch malte «Selvportrett med knokkelarm» i 1895.

Politiet har allerede beslaglagt mer enn 5,5 millioner kroner i kontanter, smykker til drøyt 1,3 millioner, armbåndsur til to millioner, Munch-maleri, datautstyr, 14.498 aksjer, klær og håndvesker og annet verdt nesten 800.000 kroner.

Påtalemyndigheten har nedlagt påstand om inndragning av 825 millioner kroner.

– Uryddig å kommentere nå

I narkomiljøene i Sør-Norge på 80- og 90-tallet var det en kjent sak at det som regel alltid var mulig å få tak i narkotika i Bærum, selv om det var tørke andre steder. Sandvika hadde et narkomiljø som stort sett alltid var godt forsynt.

Aftenposten har bedt om en kommentar fra politiet som kan belyse Bærums-politiets innsats mot narkomiljøet på den tiden.

– Jeg har vurdert forespørselen og må dessverre meddele at vi ikke stiller opp på et slikt intervju. De tjenestemenn som mest naturlig kunne svart på din henvendelse, er stevnet som vitner i den pågående hovedforhandling i Oslo tingrett. Spørsmålsstillingen vil åpenbart kunne bli aktuelt og vi synes det blir uryddig å foregripe denne, svarer visepolitimester Terje Nybøe i Oslo politidistrikt, som i dag også omfatter Asker og Bærum.

Hva med skattemyndighetene? Burde ligningsmyndighetene ha oppdaget Cappelens påstått enorme kontantøkonomi?

– Skatteetatens samfunnsoppdrag er å sørge for at alle betaler riktig skatt. Vi arbeider etter ulike metoder og rutiner for å sørge for at riktig skatt blir innrapportert. Noen ganger gjør vi kontroller på grunnlag av egne undersøkelser andre ganger kontrollerer vi på grunnlag av tips, skriver pressesjef Merete B. Jebsen i Skatteetaten i en e-post.

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken
  2. Hasj
  3. Narkotika
  4. Krim