Kirkelig toppleder: – Be de homofile om unnskyldning

Lederen av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, kirkens øverste valgte toppleder, oppfordrer Den norske kirke til å beklage belastninger homofile er blitt påført.

Lederen av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, sier i åpningstalen sin under Kirkemøtet i Trondheim.

I sin åpningstale torsdag formiddag under Kirkemøtet i Trondheim sa Gunleiksrud Raaum at hun tok «kraftig avstand fra den behandling mange LHBT-ere (forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. red.anm.) har opplevd», skriver Adresseavisen.

Ny vigselsliturgi blir vedtatt mandag

Kirkemøtet skal mandag vedta en liturgi for likekjønnede par som kan brukes av alle, en «merkedag og en historisk dag,» sa Gunleiksrud Raaum.

– For lesbiske, bifile, homofile og transpersoner er det et uttrykk for at deres kjærlighet ikke lenger behandles som mindreverdig. Mye urett er begått gjennom historien overfor LHBT-ere. Vigselsvedtaket vil bidra til å rette dette opp igjen, sa lederen for Kirkerådet.

– Kritisk selverkjennelse og beklagelse

– Jeg har sett smerten på nært hold. Jeg har sett liv gå i stykker. Jeg har sett tro gå i knas. Kirken bør ikke være sen til kritisk selverkjennelse og beklagelse.

– Dette handler ikke om å bekjenne andres synder, men en kritisk gjennomtenkning av holdninger og handlinger vi nå ser har rammet grupper og enkeltmennesker. Som Kirkerådets leder mener jeg det er betimelig at kirken innser og beklager de belastninger som LHBT personer er blitt påført, sa Gunleiksrud Raaum.

Bidratt til skam

Hun sa også at kirken har bidratt til å øke deres skam, når den kalte deres kjærlighet for synd.

– En helingsprosess krever at også dette sies. Den såredes fortvilelse, sorg og raseri må anerkjennes. Det er godt å være en luthersk kirke som igjen og igjen vil søke å fornye sin forståelse av Skriften og av livet, understreket lederen av Kirkerådet.

– Utvikle rosa kompetanse i Kirken

Gunleiksrud Raaum sa i talen at hun «vil arbeide for at kirken utvikler sin rosa kompetanse – vi er allerede i gang – for bedre å forstå og behandle alle mennesker med grunnleggende respekt.»

Gjennom vigselsvedtaket kommer Den norske kirke lesbiske, homofile, transpersoner og bifile i møte, sa Gunleiksrud Raaum.

– Mangel på respekt

I talen berørte også lederen av Kirkerådet debatten om likekjønnet ekteskap i Den norske kirke.

– Deler av debatten har vært preget av en grunnleggende mangel på respekt for andre menneskers liv og tro. Det har svidd i sjelen når jeg har lest en del uttalelser.