Norge

Ble påkjørt av diplomat som fyllekjørte: – Det er som å kollidere med et lovtomt rom

- Håpet er å kunne begynne å jobbe én time to-tre dager i uken etter sommeren, sier den 29 år gamle kvinnen til Aftenposten.

Etter at den sørafrikanske diplomaten ble sendt hjem, anser ambassaden seg ferdige med saken. Diplomaten kan slippe straff, og 29-åringen som ble rammet er usikker på om hun vil få dekket fremtidige tap.

  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Klokken er 00.45 natt til 3. januar i år når diplomaten ved den sørafrikanske ambassaden kommer dundrende mot to røde lys i Bygdøy allé på Oslos vestkant.

I krysset med Fredrik Stangs gate kolliderer han voldsomt med en VW Caddy varebil som kjører på grønt lys.

– Jeg ble meid ned av en pansret bil. Heldigvis brukte jeg en av de større firmabilene, forteller den 29-år gamle kvinnen som kjørte varebilen.

Hun våknet fastklemt i vraket med seks brudd og indre skader.

Vekterbilen ble vrak, og sjåføren satt fastklemt etter ulykken.

På grunn av diplomatisk immunitet kan norsk politi ikke reagere mot mannen. Han ble sendt hjem fra ambassaden. Men utover det har lite skjedd i saken.

– Hadde jeg kollidert med en annen, ville vedkommende ha blitt stilt til ansvar. Det er som å kollidere med et lovtomt rom, sier kvinnen.
I mer enn et halvt år har hun forgjeves forsøkt å få ambassadøren til å erkjenne at hun har et ansvar for diplomatens gjentatte fyllekjøring, som kunne ha kostet henne livet.

– De sier at jeg må gå til sak mot staten Sør-Afrika i Pretoria om jeg skal vinne fram. Det har ikke en sykmeldt helsefagarbeider råd til, sier 29-åringen.

Mer enn et halvt år etter ulykken er 29-åringen fortsatt 100 prosent sykmeldt. Saken har vært en stor belastning for henne. Derfor ønsker hun å være anonym.

Jobber som helsefagarbeider

Ulykkesnatten var hun på jobb for Aleris trygghetsalarm, som holder hus i den gamle Røde Kors-klinikken i Fredrik Stangs gate.

Bare sekunder før hun var trygt tilbake, ble livet hennes snudd på hodet.

Mer enn et halvt år senere, er hun fortsatt 100 prosent sykmeldt. Kroppen verker hele tiden.

Planen om å starte videreutdannelse innen helsefag i august måtte settes på vent.

– Legene sier at det kan gå tre-fem år før de er sikre på om jeg slipper fra ulykken uten varig mên, sier 29-åringen.

Etterlyser at noen tar ansvar

Nå etterlyser hun et system som ivaretar de som blir rammet av lovbrudd begått av diplomater med immunitet mot straffeforfølgelse.

Hun og faren mener at Utenriksdepartmentet burde dekke erstatning i denne typen saker.

– Nå vet vi at forsikringen ikke vil dekke en tapt utdannelse ved siden av jobb. Slik det er nå er det vi som sitter igjen med regningen fordi fyllekjøreren hadde diplomatisk immunitet, sier faren.

Men UD svarer at det ikke er aktuelt.

«Det er beklagelig dersom den rammede kvinnens forsikring ikke dekker hennes behov, men det er dessverre ikke noe UD kan ta ansvar for», skriver kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i en mail til Aftenposten.

Kvinnen er forsatt 100 prosent sykmeldt mer enn et halvt år etter ulykken.

Kjørte beruset også i september

Ulykken i januar var andre gang på under et halvt år at diplomaten ble tatt for fyllekjøring.

Utenriksdepartementet ba straks om at han måtte bli fritatt for sin diplomatiske immunitet, noe Sør-Afrika nektet.

I stedet ble han sendt hjem 15. januar.

Sør-Afrikas ambassadør Queen Anne Zondo sammen med kong Harald i februar 2013. Hun sier at saken ikke er ambassadens ansvar, men henviser til Utenriksdepartementet hjemme i Pretoria.

Her er spørsmålene Aftenposten ikke har fått svar på

I to uker har Aftenposten forsøkt å få en intervjuavtale med ambassadør Queen Anne Zondo.

Vi har også sendt våre skriftlige spørsmål til ambassadøren.

Sist uke fikk vi en mail fra ambassadøren om at hun har bedt Utenriksdepartementet i Pretoria om å svare oss.

«Saken er oversendt Utenriksdepartementet siden denne saken er deres ansvar, og ikke ambassadens. Jeg håper dette er en god løsning», skriver Zondo for én uke siden.

Til tross for flere purringer, har Aftenposten ennå ikke hørt noe fra sørafrikansk UD eller fått svar på våre spørsmål:

1) Diplomatisk immunitet er en viktig del av folkeretten, men i hvilken grad har ambassadøren erkjent at ambassaden har et moralsk ansvar for skader forårsaket av gjentatte tilfeller av uansvarlig oppførsel og lovbrudd begått av en av sine diplomater?

2) Hvorfor, etter den første klagen fra fra norske myndigheter om et meget alvorlige brudd på norsk trafikklovgivning, ble ikke diplomaten tilbakekalt fra Norge?

3) I hvilken grad vil regjeringen i Sør-Afrika vurdere økonomisk støtte til den norske kvinnen som erstatning for skadene som forårsaket et betydelig økonomisk tap.

Utenriksdepartementet tar saken på alvor

Norsk UD har vist stort engasjement for å hjelpe kvinnen, men også de sliter med å få svar fra de sørafrikanske myndighetene:

– Vårt inntrykk er at Sør-Afrika tar saken alvorlig. Vi har imidlertid ikke fått bekreftet hva slags reaksjoner myndighetene konkret vurderer. Vi vil fortsette å følge opp saken, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

Ikke mye diplomat-rattfyll

Verken Oslo politidistrikt eller Utenriksdepartementet fører noen eksakt oversikt over hvor mange ganger diplomater med immunitet blir stanset for forseelser eller lovbrudd.

Dette er likevel første gang på flere år at Norge har krevd at en ambassadør måtte sende hjem en av sine ansatte etter flere tilfeller av fyllekjøring:

Sør-Afrika kaller hjem promillemistenkt diplomat

Les mer om

  1. Sør-Afrika
  2. Oslo