Norge

Meslinger påvist hos seksåring i Norge – ser ikke ut til å ha smittet andre

Kommunelegen i Lunner på Hadeland har brukt pinsen til å sjekke dem som har vært i kontakt med den smittede seksåringen. Det ser ut til at alle er vaksinert.

Meslinger er så godt som utryddet i Norge, etter MMR-vaksinen som ble innført på 1980-tallet.
 • Pål Vegard Hagesæther
  Journalist
 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Det er ikke påvist noen nye smittede i løpet av pinsehelgen etter at en seks år gammel jente fikk påvist meslinger i Lunner kommune i Oppland torsdag.

Jenta var ikke vaksinert mot meslinger. Hun er nå i god form igjen. Kommunen har fulgt opp familien, og sjekket om de som har vært i kontakt med barnet er vaksinert.

Det var fredag at avisen Hadeland meldte om meslingtilfellet.

– Det har vært en travel helg, og mange har behov for informasjon, sier kommunelege Jon Arne Ødegaard. – Det gjelder også foreldre med barn under 15 måneder som kan være engstelige for smitte, sier han.

Barn får den såkalte MMR-vaksinen først ved 15 måneders alder. Den beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Han er fornøyd med at både den nærmeste omgangskretsen og dem som har vært i kontakt med seksåringen i barnehage og skole har vist seg å være vaksinert, og dermed beskyttet mot smitte.

Så godt som utryddet

Man vet fremdeles ikke hvem som er smittekilden. – Familien er etnisk norske og de har ikke vært mye ute og reist, sier kommunelege Ødegaard.

Dette er det andre tilfellet av virussykdommen i Norge i år.

Meslinger er så godt som utryddet i Norge, etter at MMR-vaksinen ble innført på 1980-tallet.

Men det hender at sykdommen blusser opp igjen. I år har det vært spesielt mange tilfeller i Romania og Italia. I Romania har minst 17 barn dødd hittil i år. I Norge var forrige utbrudd i 2011, da 39 personer ble smittet.

Et dødsfall pr. 1500–3000 barn

Kari Rønning, overlege og smittevernvakt på Folkehelseinstituttet, understreker at meslinger er en farlig sykdom. For hvert 1500–3000 barn som får sykdommen, dør ett barn.

– Det er også mye ettersykdommer i form av ørebetennelser, lungebetennelser og andre betennelser, sier hun.

I fjor ble det ikke registrert noen tilfeller av meslinger i Norge. Hittil i år er det registrert to tilfeller, inkludert seksåringen i Oppland.

Ifølge Rønning kan årsaken til enkelttilfellene være besøk fra utlandet, at man har vært på reise, eller at man har noen uvaksinerte i omgangskretsen.

– Men vaksinasjonsdekningen i Norge er på over 95 prosent. Det betyr at sykdommen sjelden sprer seg. Man smitter i høyden en eller to andre.

Gjennom MMR-vaksinen blir alle norske barn vaksinert mot meslinger. Vaksinen beskytter også mot røde hunder og kusma, og tas i to doser.

Somaliere og antroposofer

Likevel innlegges de fleste med meslinger på sykehus. Det skyldes blant annet et ønske om begrense smitten mest mulig ved å isolere pasienten.

– Har vaksineskepsis ført til risiko for smittespredning?

– Vi vet at det er miljøer, for eksempel blant somaliere og antroposofer, som er skeptiske til vaksinering. Det finnes også familier som ikke har giddet å vaksinere seg eller har glemt det bort. Men med tanke på det lave antallet smittetilfeller vi har, kan vi ikke si at vaksineskepsis er stort problem, sier Rønning.

 • Les også:

Les også

 1. Tyskland vil gi bøter til vaksineskeptikere

 2. Familien ble skremt med at vaksine kan gi autisme. Nå er begge barna hennes del av en meslingepidemi.

 3. Meslinger herjer rett rundt hjørnet. Skal vi bli stresset? | Ingeborg Senneset

Les mer om

 1. Meslinger
 2. Norge
 3. Oppland