Norge

Slik skriver du CV

Rekrutteringsselskapet Adecco gir følgende råd til unge jobbsøkere om hvordan CV-en bør utformes.

Det viktigste med en CV er at den er oversiktlig og lett å lese. Foto: MICROSTOCK

  • Silje Berggrav

Bilde på CV-en?

Her er det ikke noe fasitsvar. Er du i tvil, kan du fint utelate bilde. Er det mange søkere til en stilling, kan det være lurt å legge ved et bilde. Et bilde kan være med på å gi CV-en din et personlig preg og gjøre at den skiller seg ut og blir husket. Men det er avgjørende at det er et proft bilde mot en nøytral bakgrunn. Ikke bruk bilder fra sosiale sammenhenger eller klipp ut hodet ditt fra et gruppebilde.

Hvor kreativ skal man være?

Det er en myte at veldig stylede CV-er blir bedre mottatt enn de enkle. Det viktigste med en CV er at den er oversiktlig og lett å lese. Hold deg til én skrifttype, gjerne Arial eller Times New Roman. Del CV-en opp i tydelige kategorier, og sett opp informasjonen omvendt kronologisk. Noen tenker at kreative CV-er vil fange oppmerksomhet, men dette er en risiko: Du kan like gjerne irritere som sjarmere.

Hvor mye skal med på CV-en?

Les også

- Dumt å være kjekkas på jobbintervju

Du trenger ikke ha med alt du har gjort i hele ditt liv på CV-en. Still deg selv spørsmålet: Hva er relevant for søknaden? At du har hatt en ekstrajobb ved siden av studiene i butikk, er kanskje ikke direkte relevant for jobben du søker som regnskapsfører, men det kan være med på å vise at du er ansvarlig. Har du hatt flere ekstrajobber, trenger du ikke nevne alle.

Hva skal jeg skrive om tidligere arbeidserfaring?

Det er flott å ta med en linje eller to om dine viktigste arbeidsoppgaver og ansvarsområder i de ulike stillingene du har hatt. Men pass på at det ikke blir for mye! En setning som beskriver dine tidligere jobber, og to for din nåværende, holder i massevis.

Må jeg oppgi referanser?

Det er helt i orden å skrive at «referanser oppgis på forespørsel». Dersom du inkluderer navnet deres på CV-en, bør det være avklart med vedkommende. Det vil alltid være en fordel at en referanse vet at du har søkt en stilling og at de kan bli oppringt. At referansen er forberedt, vil utelukkende reflektere positivt på deg.

Noe annet jeg bør tenke på?

Unngå skrivefeil! Fokuser også på grammatikk og bruk samme tid og form konsekvent gjennom hele CV-en. Noen ord skriver man feil uten å vite det, annet er bare slurv, og det er ikke alt stavekontroll fanger opp. Få noen andre til å se over CV-en din før du sender den fra deg. Er den full av skrivefeil, vil du virke slurvete og unøyaktig, og dette vil telle negativt uansett hvilken stilling du søker

Denne saken inngår i Aftenpostens CV-guide. Lesflere saker om hvordan du lykkes med CVen her.

  1. Les også

    - Mye slurv med CV-en