Norge

To menn antas omkommet fra skip i Norskehavet

De to bulgarske mennene som falt over bord fra et skip omtrent 400 kilometer sørvest for Bodø, er torsdag kveld antatt omkommet, får NTB opplyst ved Hovedredningssentralen Nord-Norge

  • NTB

Redningssentralen fikk melding om hendelsen litt over klokken 11.30 torsdag formiddag. De to savnede mennene er bulgarske borgere.

Søket etter de to mennene som torsdag formiddag havnet i sjøen fra lasteskipet Stara Planina i Norskehavet, ble avsluttet torsdag kveld uten resultat.Dermed overlates det videre arbeidet til politiet.

– På grunn av været blir det ikke gjort noe mer fra vår side i kveld. Det vil bli tatt en ny vurdering fredag, sier operasjonsleder Kjetil Kaalaas i Nordland politidistrikt til NTB.

Redningsaksjonen ble avsluttet ved 20-tiden torsdag kveld. Det er dårlig vær i området og bølger på opptil ti meter.

Helikopter observerte to livbøyer

SeaKing-helikopteret observerte to livbøyer, ett med lys og ett uten, men de to savnede mennene ble ikke funnet. Helikoptersøket ble midlertidig avsluttet på grunn av været.

– Planen var å etterfylle drivstoff på Heidrun-plattformen, men det er opp mot orkans styrke i kastene, så det måtte vi gi opp, sier vakthavende redningsleder Jan Eskil Severinsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Helikopteret fløy i stedet til Ørland flystasjon for å fylle drivstoff. Frem til klokken 2000 ble det drevet søk fra skipet de to falt fra.

Ti meter høye bølger

Mannskapet kastet ut flytemidler og markeringsbøyer, men det er usikkert om de to savnede fikk tak i dem.

De to savnede jobbet på dekk da de falt over bord.

Etter det HRS har fått opplyst, skal de to verken ha redningsvest eller redningsdrakt – kun ordinære arbeidsklær.

– Dette er et stort fraktefartøy på 186 meter, og det er veldig dårlig vær og vanskelig å manøvrere et så stort og tungt fartøy, så det er krevende forhold der ute, sier redningsledelsen.

Langt ut i Norskehavet

Skipet er lokalisert rundt 180 nautiske mil vest av Sandnessjøen og ligger med andre ord langt ute i Norskehavet.

Et Orion-overvåkingsfly fra Andøya er i beredskap for å bidra i søket, men værforholdene har gjort at det ikke vil bli satt inn i søket.

Ifølge Marine Traffic er lasteskipet Stara Planina på vei fra Murmansk i Russland til Constanta i Romania, skriver VG.

Skipet er eid av det bulgarske shippingselskapet Navibulgar, som er blant de største shippingselskapene i Bulgaria. Selskapet har 46 bulkskip, blant dem Stara Planica, som ble bygget i 2007.

Stara Planica er registrert på Malta. NTB har forsøkt å komme i kontakt med det bulgarske rederiet, men har ikke lykkes.

Stormsenter i Norskehavet

Et stormsenter ligger for tiden ute i Norskehavet og er ventet å treffe norskekysten fredag. Store deler av landet vil oppleve kraftige vindkast, og det er sendt ut farevarsel flere steder.

Allerede torsdag førte været til innstilte ferger, stengte fjelloverganger og oversvømmelser.

Les mer om

  1. Norskehavet
  2. Hovedredningssentralen