2002: Den 24. mai giftet Ari Behn og prinsesse Märtha Louise seg i Nidarosdomen.
Norge

Ari Behns liv i bilder

Ari Behns liv var preget av at han giftet seg inn i kongefamilien. Men han var også et aktivt kulturmenneske, ikke bare som forfatter. Han skrev teater, jobbet med design og malte.

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist
I 1999 debuterte Ari Behn som forfatter, novellesamlingen «Trist som faen» fikk strålende kritikker. Da han fikk en sekser i VG, tatoverte han terningen på en skulder. Bildet er tatt ved Petersons papirfabrikk i Behns hjemby Moss.
2001: Ari Behn var med å lage en dokumentar for TV2. Her er han i Peshawar i Pakistan.
2001: Harald Zwart hadde førpremierevisningen på filmen "One night at McCools" i hjembyen Fredrikstad. Her sitter Ari Behn (f.v.), Per Heimly og Jono El Grande (Jon Andreas Håtun) i kinosalen. Disse tre var sentrale i kunstnergruppen «Den nye vinen» på 1990-tallet.
2001: Ari Behn og statsråd Trond Giske på tribunen under fotballkampen på Marienlyst stadion mellom Strømsgodset og Rosenborg.
2002: Kongefamilien har tradisjon med påskeskirenn i Sikkilsdalsetra. Her stiller prinsesse Märtha Louise og Ari Behn til start sammen. Antrekket hans ble mye kommentert i ettertid.
2002: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gifter seg i Trondheims domkirke Nidarosdomen. Her vinker brudeparet til folket fra trappen på Stiftsgården etter vielsen. Märtha Louise har dronning Mauds perlediadem som brudekrone.
2002: I sin tale under bryllupsmiddagen sa Ari Behn: «Kjære Märtha, Aldri har jeg møtt et menneske med større styrke enn deg. / Aldri har jeg møtt et menneske som har mer hjertekraft enn deg. / Aldri har jeg sett en kvinne som er så inderlig vakker som deg./ Du utstråler en uimotståelig blanding av klokskap og skjønnhet, ynde og besluttsomhet./Du er uimotståelig sprudlende og kraftfull, lekende og alvorlig på samme tid./ Ja, du er uimotståelig når du bestandig lar meg få avslutte en diskusjon med disse ord:/ Ja, min elskede – du har helt rett! / På kjærlighetens vinger fløy jeg over, / For ingen mur kan lukke elskov ute. / Hva kjærligheten makter, vil den våge.»
2002: Da prinsesse Märtha Louise ble 30 år gammel, hadde hun et sitat av Paulo Coelho på kjolen sin. Her møter hun og Ari Behn favorittforfatteren.
2002: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn hygget seg sammen på tribunen under Oslo Horse Show i Oslo Spektrum.
2002: Forliksmøte i Oslo tingrett mellom Ari Behn og hotellkjeden Choice. Behn følte seg misbrukt i reklame for hotellkjeden, og krevde en beklagelse i tillegg til erstatning. Ari Behn møtte Petter Stordalen til forliksmøtet. Partene ble enige om at hotellkjeden overfører 100.000 kroner til Fattighuset i Oslo.
2004: Ari Behn under festivalen Føling i Fjæra på Hankø, iført marokkansk nattkjole, sammen med sin nevø Ask Bjørshol (10) i forbindelse med eventyropplesningen til prinsesse Märtha Louise.
2004: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn deltok da Spanias kronprins Felipe giftet seg med Letizia Ortiz.
2004: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn flyttet til New York med den eldste datteren. «Vi skal bruke tiden i New York godt, slappe av og finne ro. Jeg har graviditeten å ta hensyn til og Ari skal skrive», sa prinsessen til de fremmøtte pressefolkene.
2004: «Ernest Hemingway - Kort fortalt». Hemingways noveller i samling med nyskrevet etterord av blant annet Ari Behn ble presentert i Tanum på Karl Johans gate i Oslo. Kundene sto i kø for å få Behns signatur på etterordet i boken. Bildet viser ham med Boj Ottnes (i midten) og Grethe Holmen til høyre.
2005: Gunnar «Kjakan» Sønsteby og kona Anne-Karin sammen med Ari Behn etter amatørforestillingen «33 faintings» av Anton Tsjekhov på Føling i fjæra-festivalen på Hankø.
2007: Ari Behn designet servise og signerte det på Magnor Glassverk.
2008: Da Fredrik Skavlan flyttet TV-showet sitt til Stockholm, var Ari Behn gjest i det første programmet.
2009: Kjetil Rolness, også kjent som Jens Pikenes, opptrådte sammen med Ari Behn i en ny versjon av Benny Borgs klassiske sang om Morgan Kane. I 2001 utfordret Behn Rolness til duell, etter å ha blitt kalt «svigersønnen fra helvete». De to skværet opp senere.
2009: Ari Behn lå i konflikt med kongehuseksperten Carl-Erik Grimstad, og stilte opp på hos Anne Grosvold i NRK for å fortelle om frustrasjonen sin. Han leste dette diktet: Familiesammenkomster lyder bratt av støyende akkorder/Med seg selv, med allmuen, med flertallet/Norges befolkning applauderer, feller krakilske dommer:/Ødelagt av såpestykker, pengeflom og bedagelig hushold/Åleglatt tangauniform/Slått istykker, gjort til behag for peiskos og familieblad
2010: Den 17. juni var det prinsessebryllup i Stockholm. Ari Behn, prinsesse Märtha Louise og kronprinsparet var der sammen.
2011: Ari Behn og prinsesse Märtha Louise på kongetribunen under ski-VM i Holmenkollen.
2011: Rogaland Teater satte opp teaterstykket «Treningstimen». Her er forfatteren Ari Behn sammen med skuespilleren Kikki Stormo.
2011: Ari Behn og fotograf Per Heimly fremførte en litterær «pecha kucha» i Spikersuppa under Oslo bokfestival.
2011: Ari Behn ga ut boken «Talent for lykke» Den var en liten samling med korte fortellinger som blant annet omhandlet død i forskjellige former, stivnet kjærlighet og ikke-kommunikasjon i relasjoner – samt diverse erindringer, fantasier og reiser.
2013: Ari Behn på catwalken under visningen av Moods of Norways kolleksjon Fiddlers & Waltzers i Gamle Logen i Oslo.
2013: Ari Behn utviklet seg også som maler. Han stilte blant annet ut i Bergen sammen med Per Heimly og Unni Askeland.
2015: Da Kolon forlag presenterte høstlisten sin i 2015, kom forfatterne Ari Behn og Pedro Carmona-Alvarez sammen.
2015: Ari Behn vendte tilbake til start, og ga ut en novellesamling, «Tiger i hagen».
2016: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, sammen med resten av kongefamilien, ankommer gudstjeneste i Slottskapellet i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum.
2016: Ari Behn var på gamle trakter i New York da han deltok på en norsk-amerikansk litteraturfestival.
2017: Ari Behn og Per Heimly stilte ut bilder i Galleri Oddvar Olsen i Drammen.
2018: Ari Behn intervjuet skuespiller Mikael Persbrandt og forfatter Carl Johan Vallgren. Vallgren hadde skrevet en bok om Persbrandt.
2019: Ari Behn og Espen Eiborg deltok på 25-års-jubileet for God morgen Norge.
2019: Stille foran Slottet 1. juledag. Den kvelden kom meldingen om at Ari Behn er død.

Les mer om

 1. Ari Behn er død
 2. Ari Behn
 3. Kongehuset
 4. Kultur
 5. Litteratur
 6. Billedkunst
 7. Design