Vil ha aldersgrense for omskjæring av gutter

Barneombudet vil ha en nedre aldersgrense for omskjæring av gutter på 15 eller 16 år. Fjerning av forhuden til guttebarn bør ikke være tillatt av hensyn til barna, mener ombudet.

Det sier barneombud Reidar Hjermann til Adresseavisen.

– Vi ønsker ikke at barn skal utsettes for ikke-medisinske inngrep. I den grad de skal bli omskåret, må de få en anledning til å gi sitt samtykke, i en alder som er rimelig, sier Hjermann til avisen.

Etter norsk lov har en 15-åring selv rett til å bestemme over religiøse forhold, mens 16 år er den helserettslige myndighetsalderen.

Helse— og omsorgsdepartementet sendte i slutten av april ut på høring et forslag til lovregulering av rituell omskjæring av guttebarn. I høringsnotatet blir det foreslått at inngrepet må utføres av leger eller andre eksperter, og at det skal være gratis. Det er dette høringsutkastet Barneombudet nå har svart på.

– Dette handler om foreldres bestemmelsesrett versus barns rettigheter. Det er ingen medisinsk begrunnelse for å omskjære alle guttebarn, og nå har vi bedre kunnskap for eksempel om hvordan spedbarn opplever smerte. Derfor må vi ta denne diskusjonen nå, sier Hjermann.

Statssekretær Tord Dale (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Adresseavisen de vil gå gjennom alle innspillene til høringsnotatet, men at de ikke ønsker å kommentere svarene underveis.