Norge

Luftforsvarssjefen: – Cold Response-øvelsen er lite relevant for oss nå

EVENES(Aftenposten.no) Finn Kristian Hannestad mistet fem av sine soldater torsdag og var sterkt berørt etter minnestunden på Evenes flystasjon.

 • Arild Færaas
 • Jan T. Espedal

Truls Audun Ørpen, Ståle Garberg, Siw Robertsen, Bjørn Yngvar Haug og Steinar Utne. Fem bilder og fem lys på en hvit duk for å minne de fem som omkom da ”Siv” krasjet torsdag ettermiddag.

Rundt 600 soldater fra Norge og mange av de andre landene som deltar i Cold Response-øvelsen, var på minnestunden i Hangar 2 på Evenes flystasjon.

— Øvelsen er lite relevant for oss nå. Vårt fokus har vært å ta vare på de etterlatte, sier Finn Kristian Hannestad, generalinspektør for Luftforsvaret, til Aftenposten.no kort tid etter at minnestunden er ferdig.

335-skvadronen er tatt ut av øvelsen, menCold Responsefortsetter til lands, vanns og i lufta utover neste uke. Men den øvelsen bruker ikke luftforsvarssjefen så mye tid til å tenke på etter det som har skjedd de siste dagene.

Sammen med blant andre Kong Harald og forsvarssjef Harald Sunde satt han foran 335-skvadronen ved minnestunden søndag tidlig ettermiddag.

Haakon Bruun Hansen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter ledet minnestunden.

— Dette er en liten enhet, der alle er nære venner. De er alle påvirket av ulykken. Samtidig vet vi at det største tapet og den største sorgen, er hos den nærmeste familien. Alle er sterkt berørt, sa Bruun-Hanssen, og takket de norske og svenske letemannskapene.

— Verdig markering

Etter minnestunden møtte Hannestad pressen sammen med blant andre forsvarsminister Espen Barth Eide og forsvarssjef Harald Sunde. Hannestad var tydelig preget etter seremonien. Han møter pressen rett ved ”Nanna”, et Hercules C-130J. Det er av samme typen som det som styrtet i Nord-Sverige, og er per nå satt på bakken.

— Vi gir kollegial støtte og har opprettet pårørende-kontakter, samt at vi vil gi profesjonell hjelp, sier luftforsvarssjefen.

Forsvarsminister Espen Barth Eide sa til Aftenposten.no at han var glad at han fikk være med på minnestunden.

— Dette var en markering som går godt inn i den norske militære tradisjonen.

Forsvarssjef Sunde mente også det var en sterk opplevelse og en verdig markering.

— Det er viktig for soldatene som deltar på øvelsen å være med på dette.

Det var parallelle markeringer rundt omkring i øvelsesområdet på samme tid, og Cold Response-sjefen Bruun-Hansen sa han hadde stoppet vanlig øvelsesaktivitet under kirketiden søndag.

Tar ikke sikkerhetskritikk

Som Aftenposten.no har skrevet er det en viss sannsynlighet for at det styrtede Hercules-flyet fløy taktisk. Det vil si at de koblet ut autopiloten og fløy etter det det kunne se ut cockpiten.

Les også

- Hercules-flyet fløy sannsynligvis taktisk

Forsvarsminister Espen Barth Eide ville ikke spekulere i om det var det som var skjedd. Og han var også overfor Aftenposten.no opptatt av å fremheve hvor viktig sikkerheten er for det norske forsvaret.— Det er alltid en risiko ved en militær øvelse, men jeg vet at forsvaret har et stort fokus på sikkerhet.

Det fremhevet også Harald Sunde etter minnestunden.

— Vi gjør alltid det vi kan for å redusere risiko, og vi har en god sikkerhetskultur i forsvaret.

 1. Les også

  - Hele det norske folk er berørt av denne hendelsen

 2. Les også

  Ett minutts stillhet under øvelsen

 3. Les også

  – Nå begynner sorgen

 4. Les også

  Redningsaksjonen avsluttet

Generalinspektør i Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, foran et Hercules-fly likt det som styrtet, på Evenes, søndag. Jan T. Espedal

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 2. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 4. NORGE

  Knut Olav Åmås' favoritter

 5. NORGE

  Stortinget åpnet Barentshavet med regnefeil på 130 milliarder

 6. NORGE

  Broren til løslatte Kjartan Sekkingstad: – Jeg er glad og lettet