Mistanke om at pasient ved Førde sentralsykehus kan være smittet av rabies

En pasient som er innlagt på Førde sentralsykehus kan være smittet av rabies, skriver Helse Førde i en pressemelding.

SYKEHUS: Det er mistanke om at en pasient kan være smittet av rabies på Førde sentralsykehus (bildet).

(Bergens Tidende:) Etter å ha blitt kjent med at pasienten er blitt bitt av hund i forbindelse med en ferietur, ble det torsdag tatt prøver og sendt til analyse i Sverige.

Prøvesvaret er ventet tidligst søndag, skriver Helse Førde i en pressemelding.

Det er også kjent at noen andre personer i reisefølget var i kontakt med den aktuelle hunden. Smittevernet i deres hjemkommuner er også varslet, står det i pressemeldingen.

– Diagnosen er ennå ikke stadfestet, men pasienten er alvorlig syk og til behandling, sier fagdirektør i Helse Førde, Trine Hunskår Vingsnes.

– Vi tar nå nødvendige forholdsregler, og gjør nødvendige smitteverntiltak slik regelverket tilsier.

Helse Førde har varslet blant andre Folkehelseinstituttet, kommuneoverlege i hjemkommunen til pasienten som er innlagt i Førde og smittevernlegene i hjemkommunene til de andre som var i kontakt med hunden.

Rabies er ein svært alvorlig virussykdom som angriper nervesystemet, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Sykdommen kan smitte fra dyr til mennesker og forekomst er vanlig i store deler av verden. Rabies kan forebygges med vaksine både før og etter kontakt med smitteførende dyr, skriver Folkehelseinstituttet videre.

– I områder med rabies bør personer som har blitt bitt av hund eller andre dyr så raskt som mulig ta kontakt med lege for råd og vaksine, sier overlege Siri Feruglio ved Folkehelseinstituttet.