Norge

Norsk jeger dømt til fengsel i ett år for å ha skutt svensk jogger

Kikkertsiktet til den norske jegeren tok opp video av skytingen. Svensk påtalemyndighet har blant annet lagt frem dette stillbildet fra da joggeren ble skutt.

Den norske villsvinjegeren som skjøt en 75 år gammel jogger i Sverige, er dømt til ett års fengsel for grov kroppsskade og grovt brudd på jaktloven.

  • NTB

Den 48 år gamle mannen, som kommer fra Buskerud, var tiltalt for drapsforsøk og grovt brudd på jaktloven. Aktor, statsadvokat Ola Lavie, ba om tolv års fengsel.

Helsingborgs tingsrätt mener imidlertid det ikke er bevist at jegeren med vilje forsøkte å skade eller drepe mannen.

Under rettssaken ble det vist en film fra jegerens varmesøkende kikkertsikte. I filmen kan man se at jegeren sikter mot en mørk figur og avfyrer et skudd, ifølge Aftonbladet.

Dette er ikke bevis nok for at mannen visste at han siktet på et annet menneske, mener retten.

– Vi som ser filmen i etterkant, vet at dette er et menneske. Da finnes det ifølge forskning stor risiko for at vi overvurderer vår evne til å kunne oppdage dette i skuddøyeblikket, sier tingrettsdommer Sofia Tollgerdt.

Ola Lavie har vært aktor i rettssaken.

Gjemte seg i skogen

Joggeren ble truffet i hofta og overlevde skyteepisoden natt til 29. november i fjor. 48-åringen fikk panikk og gjemte seg i skogen etter skytingen, men ble funnet etter en omfattende politiaksjon.

Nordmannen har erkjent at han avfyrte skuddet som fra 176 meters hold traff joggeren, men hevder at det var en ulykke og nektet straffskyld.

I avhør har mannen sagt at han trodde det var en rev han skjøt på, men har senere endret forklaring til at det måtte ha vært et rådyr.

– Mye vondt

Skuddet kunne vært dødelig, sa aktor Ola Lavie under rettssaken. Han mener det ikke var en tilfeldighet at skuddet traff mannen.

Joggeren ble skutt i hoften og har ifølge sin advokat Johan Laftén hatt store smerter.

Han har måttet oppsøke legehjelp 24 ganger etter hendelsen, i tillegg til rehabiliteringen han måtte igjennom, ifølge Laftén.

Nordmannen må betale 76-åringen 38.600 svenske kroner i erstatning.

Les også

  1. Aktor vil ha tolv års fengsel for norsk jeger som skjøt jogger i Sverige

Les mer om

  1. Rettssaker
  2. Jakt