Norge

Åtte personer dømt for Nav-svindel, arbeidskrim og hvitvasking

Bergen tingrett.

Syv familiemedlemmer og en regnskapsfører er dømt for blant annet grove Nav-bedragerier og hvitvasking. Saken er blant de største av sitt slag i Norge.

  • NTB

En 44 år gammel mann er dømt til fire og et halvt års fengsel, mens de øvrige fengselsstraffene ligger fra to år og to måneder ned til fire måneder. To av de tiltalte er dømt til samfunnsstraff på 120 og 240 timer. De domfelte må også betale erstatning til Nav på 3,86 millioner kroner, og retten inndrar drøye 800.000 kroner, skriver Bergensavisen.

– Denne saken dreier seg om alvorlig arbeidskriminalitet som er svært vanskelig å avdekke. Så vidt meg bekjent har vi aldri hatt en slik sak som dette i Bergen, og det er utelukkende en målrettet innsats mot et miljø og en bransje som gjorde det mulig å avdekke de straffbare forholdene, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen i en pressemelding.

44-åringen er skuffet og kommer til å anke, opplyser forsvarer Marianne Karlsen til Bergens Tidende.

Les også

– Når får vi utbetalt dagpenger?

Grove bedragerier

Lovbruddene gjelder grove Nav-bedragerier, fiktive arbeidsforhold, hvitvasking av større pengebeløp, dokumentforfalskning og grov økonomisk utroskap. Forholdene har pågått i mange år. Saken har vært under opprulling siden desember 2017 og fikk sitt foreløpige punktum onsdag.

– Noen ble frikjent for medvirkning, men alle ble dømt for bedrageri mot Nav. Flere av dem gikk på løpende ytelser fra Nav, og hadde ikke politiet aksjonert, ville de fortsatt ha fått ytelser, sier Christoffersen til BA

Alle de tiltalte nektet straffskyld, men unntak av en av dem, som erkjente skyld i ett av punktene i den omfattende tiltalen.

Les også

Professor: Nav-svindel straffes hardere enn hvitsnippforbrytelser

Regnskapsfører la til rette

En regnskapsfører er dømt for å ha medvirket til flere av bedrageriene og fremstilles av påtalemyndigheten som en tilrettelegger for de straffbare forholdene. Hun fikk to år og to måneders fengsel for sin rolle.

Retten mener hun ga uriktig informasjon til Nav om inntekt og arbeidsforhold, og la til rette for at flere av de domfelte kunne svindle til seg penger som ansatte i selskapene hennes.

I desember 2017 ble elleve personer pågrepet i en storstilt aksjon der politiet slo til mot transport- og distribusjonsbransjen. Flesteparten av dem som nå er dømt, er bosatt i Bergen kommune og Øygarden kommune, men det er også én i Bulgaria.

Les også

Nav har fått 295 tips om permitteringsjuks under koronapandemien

Les mer om

  1. Hvitvasking
  2. Bergen
  3. Nav