Norge

De beslaglagte Vikernes-våpnene bæres ut

BRIVE LA GAILLARDE (Aftenposten): Den 25 år gamle kona til Vikernes hadde lov til å bære våpen. Men hva skulle de brukes til?

afp000559830-uF6EVTLMXN.jpg
  • Per Christian Selmer-Anderssen
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

På dette bildet bærer fransk politi ut kassene med våpen som ble beslaglagt i Varg Vikernes hjem i Frankrike. Det var disse våpnene som var den utløsende faktoren for at Vikernes og hans kone ble pågrepet i sitt hjem på tirsdag.

Til Reuters sa fransk politi at hans kone gikk til innkjøp av fire våpen, noe hun hadde full anledning til å gjøre. Den 25 år gamle kvinnen er medlem av en skytterklubb, og har dermed lov til å bære våpen ifølge fransk lov.

Kombinert med de sterke antisemittiske og fremmedfiendtlige utspillene til Varg Vikernes har dette gjort at franske myndigheter reagerte. At han fikk tilsendt Anders Behring Breiviks manifest, var heller ikke med på å gjøre nordmannen mindre suspekt for fransk politi.

De mistenker at Varg Vikernes planlegger en større terroraksjon.

— Spørsmålet er hvorfor de skaffet seg rifler, og om de planlagde terrorisme eller ikke, sier talskvinne Agnès Thibault-Lecuivre ved Tribunal de grande instance til Bergens Tidende.

Fransk politi beslagla i går fem salongrifler. Det er imidlertid ikke funnet et konkret terrormål.

Til Aftenposten sier Thibault-Lecuivre at det foreløpig ser ut til at alle våpnene er anskaffet på lovlig vis.

Talskvinnen bekrefter at Vikernes og hans kone fortsatt er varetektsfengslet. De har foreløpig status som mistenkt.

Etter fransk lov kan personer mistenkt for terror holdes i varetekt i opp til 96 timer.

Om han blir siktet, vil han bli sendt til Paris. Thibault-Lecuivre sier til Aftenposten at det er for tidlig å si om dette vil skje.

Frankrikes innenriksminister Manuel Valls sa i en uttalelse tirsdag at Vigernes utgjør en « en potensiell trussel mot samfunnet, noe han har vist gjennom sine uttalelser på internett».

Senere samme kveld uttalte ministeren at det ikke fantes bevis for at Vikernes planla en konkret terroraksjon.

Onsdag morgen sier Thibault-Lecuivre til Aftenposten at hun ikke kan si noe mer om hva som er kommet frem i avhørene, og at hun derfor heller ikke kan si noe om det nå foreligger bevis på planer om en konkret terroraksjon.

Les også

  1. Vikernes må siktes eller frigis innen lørdag

  2. Le Pen tar avstand fra Vikernes

  3. - Varg Vikernes har en kultstatus