Norge

– Mulla Krekar vil bli straffet med døden i Nord-Irak

Irakiske myndigheter sier at mullah Krekar vil bli dømt til døden og henrettet dersom han sendes tilbake til Nord-Irak.

Mulla Krekar vil straffes med døden om han returnerer til Nord-Irak, sier irakiske myndigheter. Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Han vil bli tiltalt for terror og han vil bli dømt for terror. Vi henretter terrorister, opplyste irakiske myndigheter flere ganger til statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet da han besøkte Nord-Irak tidligere i april.

Lønseth hadde møter med både utenriksministeren, justisministeren og presidenten i parlamentet i Nord-Irak, men fikk aldri noen forsikringer om at mullah Krekar ikke vil bli henrettet hvis han sendes tilbake til hjemlandet, skriver VG Nett.

– Om han får en dødsdom er ikke noe problem, så lenge den ikke blir fullbyrdet, sier Lønseth.

Folkekrav om dødsstraff

Men Lønseth kan altså se langt etter slike forsikringer fra Irak. Årsaken er at nåde for Krekar ville vært svært upopulært blant kurderne i Nord-Irak.

Justisminister Knut Storbergets utsending sier dette dreier seg om innenrikspolitiske hensyn. Under reisen i Nord-Irak ble det understreket at det vil være et folkekrav om dødsstraff for islamistlederen i Nord-Irak.

Tidligere i vinter uttalte Krekar selv at han var villig til å reise hjem til Nord-Irak, men ifølge Krekars advokat Brynjar Meling vil ikke det kunne skje før han er sikker på at han ikke vil bli dømt til døden og henrettet.

Dermed ligger det an til at mulla Krekar blir værende i Norge på ubestemt tid.

– Man kan ikke reise med åpne øyne inn i et land som praktiserer dødsstraff, der man ikke kan ha tillit til rettssikkerheten og hvor det sitter tusenvis uten lov og dom, sier Meling til avisa.

Vil reise tilbake

Mullah Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991 og bygde fram til 2002 opp den kurdiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Av hensyn til rikets sikkerhet ble han vedtatt utvist fra Norge i 2003, et vedtak som ble bekreftet som gyldig av Høyesterett i 2007.

54-åringen som siden 2006 har stått oppført på FNs liste over kjente terrorister, er imidlertid fortsatt ikke sendt ut av landet på grunn av utilstrekkelige garantier fra Irak om hans sikkerhet. Pål Lønseth sier han er klar til å reise tilbake til Nord-Irak når norske myndigheter anser det som mulig å få forsikringer om sikkerheten til mulla Krekar.

– Vi jobber iherdig for å få returnert ham og har jevnlig kontakt med irakiske myndigheter. Dessverre er ikke det mulig på det nåværende tidspunkt, sier Lønseth.

 1. Les også

  - Krekar vil hjem

 2. Les også

  - Mullah Krekar er redd han blir tatt av amerikanerne

 3. Les også

  - PST klare til å tiltale Krekar

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Justisministeren om mulla Krekar: – Uaktuelt å ta ham tilbake hvis han forlater landet

 2. NORGE

  Mulla Krekar pågrepet mandag – hva skjer videre?

 3. NORGE

  Terrorrettssak mot mulla Krekar starter i Italia 15. januar

 4. NORGE

  PST ber om fire uker i varetekt for Krekar: – Det er en falsk sak, sier Krekar.

 5. KOMMENTAR

  Det koster å være rettsstat

 6. POLITIKK

  Oslo tingrett behandler utlevering av Krekar til Italia