Norge

Her blir det mest regn i hele Norge

Flere steder får 100 millimeter nedbør.

Slik ser nedbørsprognosen ut. Bildet innfelt er fra Gulen i sommer.
  • Lars Martin Gimse
  • Ole Valaker

Det er ventet store nedbørsmengder på Vestlandet tirsdag, og det er stor fare for oversvømmelse.

— Det blir mye nedbør, og det vil merkes, særlig i en sone 20-30 kilometer inn fra kysten, sier vakthavende meteorolog Berit Hagen ved Ververslinga på Vestlandet til bt.no.

Det ventes raskt økende vannføring i bekker og elver i Hordaland og Sogn og Fjordane, melder NVE.

Hele distriktet blir rammet. Hagen sier at ingen andre steder i Norge blir like ille som Vestlandet. Verst blir det trolig i Gulen.

Ifølge langtidsprognosen til Yr.no er det ventet 101 millimeter i Instefjord nord for Bergen, 100 millimeter i Haugsvær litt sør for Instefjord og 98 millimeter i Brekke i samme området.

Vegvesenet har også holdt vakthold på den utsatte veien mellom Instefjord og Brekke (fylkesvei 1) den siste tiden.

5-årsflom

NVE beskriver nedbøren som en 5-årsflom som kulminerer tirsdag kveld eller i løpet av onsdagen.

Det er snakk om det dobbelte av nedbøren Oslo får i løpet av en måned, sier statsmeteorolog Håkon Melhus til NRK.

Les også

Meteorologene advarer: - Det er ikke over ennå

I sommer gikk det flere ras i Gulen. Da falt det «kun» mellom 70 og 80 millimeter i området.

Vakthavende Berit Hagen ved Ververslinga på Vestlandet sier at publikum må være observante.

— Bakken er mettet med vann. Det betyr at det ligger mye vann i bakken, og det skal ikke mye til før det raser, sier Hagen til bt.no.

Orkan i kastene

Og den siste tiden har det ikke bare vært mye nedbør. Det har også vært sterk vind, med helt opp mot orkan i kastene. Verst var det på strekningen mellom Lindesnes i Vest-Agder og Sola i Rogaland.

Ved Lindesnes ble det målt vindkast på opptil 37,4 meter i sekundet, skriver fvn.no. Det er orkan styrke. Lindesnes hadde også en middelvind på 29,8 noe som klassifiserer til sterk storm.

– Middelvind er vinden som blir målt over en timinutters periode. Derfor sier vi at det på det meste var sterk storm ved Lindesnes, men vi vet at det var flere vindkast som nådde orkan styrke, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Øivind Johnsen.

Over 40 meter i sekundet

Eneste målestedet som hadde sterkere vind mellom Stavanger og Oslo var Eigerøya i Egersund. Der ble det målt vindkast på over 40 meter i sekundet og middelvind på 31,7.

– Det kommer inn et system i morgen hvor det blir ganske mye vind. Det blir nok ikke mer enn sterk kuling største delen av dagen, men det kan kortvarig bli opptil liten storm øst for Lindesnes, sier Johnsen.

Vinden vil da roe seg helt ned onsdag før det kommer en ny runde med vind torsdag.

Og mens vestlendinger og til dels sørlendinger må finne seg i sterk vind og mye nedbør i dagene som kommer, blir det realtivt rolig på Østlandet.

— Områdene på Sør -og Østlandet vil får perioder med tørt vær og litt sol innimellom. Det vil være en del vind også der, men ikke så mye, sier Tveita.

Les også

  1. Ny storm fra i kveld

  2. Ny storm på vei

  3. «Berit» herjer med telenettet