Norge

- De vil gå inn i sin politiske bevegelses rekker av pionerer

I dag ble 18 år gamle Bano Rashid begravet. Hun var en av ofrene for terroraksjonen på Utøya.

Jonas Gahr Støre holdt tale i begravelsen til 18 år gamle Bano Rashid som mistet livet på Utøya. FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD/SCANPIX Foto: Øijord, Thomas Winje

  • Ida Halvorsen Kemp

Samleside:

Les også

Alt om tragedien

Det var strålende solskinn da flere hundre tok farvel med solstrålen Bano Rashid. Begravelsen som fant sted fra Nesodden kirke var den første etter terrorangrepene på Oslo og Utøya.

Det ble gjennomført både en kristen og en muslimsk seremoni.

Fra regjeringen møtte Jonas Gahr Støre. Han holdt tale.

I tillegg hedret lokale AUF-ere Bano under seremonien.

Røde og hvite roser

Minst 1000 stykker hadde møtt frem til begravelsen. Nesodden kirke er liten, så et hundretalls mennesker ble stående på utsiden og fulgte bisettelsen via høyttalere som var satt opp.

Mange av de fremmøtte var ungdommer, og sammen hadde de med seg et hav av blomster og bårebuketter, mange av dem med røde, rosa eller hvite roser.

Jonas Gahr Støre fortalte i sin tale at Gro Harlem Brundtland husket møtene hun hadde hatt med 18-åringen godt. Gro var Banos store politiske forbilde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sogneprest Anne Marit Tronvik på Nesodden og presidenten for Islamsk råd Norge, Senaid Kobilica, gikk i front for gravfølget som fulgte Banos båre fra kirken og til den muslimske gravplassen ved Nesodden kirke. FOTO: SCANPIX Foto: WOLFGANG RATTAY

— Jeg snakket lenge med Gro i dag tidlig, hennes tanker er med dere i dag. Hun har sterke inntrykk fra møtene med Bano sist fredag, sa Støre.

- Og vi kan tenke at denne jenta, som kom til Norge som flyktning, hun hadde nok i seg til å fylle Gros sko. Ja, slik Gro gladelig fylte hennes. For slik kan det skje i vårt lille land, i vår familie; da Bano lånte gummistøvlene sine til Gro på den regnfylte Utøya dagen sist fredag, bare noen timer før katastrofen rammet.

Støre trakk frem Banos brennende engasjement i både små og store saker, og pekte på at mange hadde gjort seg klar til å sette et kryss ved hennes navn under kommunevalget til høsten. Støre trakk også frem hvilken betydning Bano og de andre omkomne vil ha, også i fremtiden.

- Jeg har begge deler

— De vil gå inn i sin politiske bevegelses rekker av pionerer. Jeg vet ikke om det er en trøst. Men Banos engasjement og tro på menneskenes muligheter vil inspirere og engasjere, langt inn i fremtiden. Sånn vil hun fortsatt være med på å forme Nesodden, Norge og verden, sa Gahr Støre.

- Hun var seg selv, og hun var virkelig det hun trodde på, sa han om 18-åringen som mistet livet på Utøya.

Også Banos fetter, Chato Rasoal, holdt minneord.

Sogneprest Anne Marit Tronvik fortalte om en livsglad, positiv og kunnskapsrik jente.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rundt 1000 mennesker hadde møtt opp for å vise bano Rashid den siste ære. FOTO: SCANPIX Foto: ODD ANDERSEN

— Bano var hele familiens informasjonskanal. Var de i tvil om noe, stolte de alltid på det Bano sa, sa Tronvik.

Hun fortalte også at Bano en gang var blitt spurt om hvorfor hun bestandig var så blid.

— Noe er morsomt på norsk, noe er morsomt på kurdisk. Jeg hadde begge deler, svarte 18-åringen da.

- Rørende og mektig

Den kristne sermonien gled over i en muslimsk markering på den nye, muslimske delen av gravlunden. Tronvik og presidenten for Islamsk råd Norge, Senaid Kobilica, gikk side om side ut av kirken og fulgte båren og hele begravelsesfølget til gravplassen.

Der ble alle de fremmøtte i henhold til islamsk tradisjon invitert til å kaste jord på kisten.

— Det var rørende og veldig mektig. Det er spesielt å kunne gå ut av en kirke bak en imam og en prest, og føle at det er noe helt avslappet og naturlig. Dette er et bilde som vil stå igjen og gjøre et stort inntrykk, sier Støre til Aftenposten.no. etter bisettelsen.

- Dette viser at vi absolutt fungerer sammen. Særlig i dag hvor det ikke finnes et eneste samfunn som ikke er multireligiøst, sender dette sterke signaler til hele verden, sier Kobilica.

På vei inn i kirken ga ordfører i Nesodden, Christian Hintze Holm (SV), uttrykk for at kommunen var sterkt preget av tragedien.

Ordfører Christian Hintze Holm. FOTO: IDA HALVORSEN KEMP

— Det er slik at denne store nasjonale katastrofen har rammet oss som lokalsamfunn hardt. Denne katastrofen vil prege hele Norge og Nesodden i lang tid. Livet skal tilbake til det normale, og kanskje til det bedre. Men vi skal aldri glemme de vi har mistet. Det er det viktigste vi kan love i denne situasjonen, sa Hintze Holm til Aftenposten.no.I etterkant av begravelsen har familien invitert alle til minnesamvær på Nesodden videregående skole.

Samfunnsengasjert

Kurdiske Bano Rashid var en av deltakerne på AUFs sommerleir på Utøya som ble offer for Anders Behring Breiviks kuler under terrorangrepene for en uke siden. Bano var aktiv i Nesodden AUF.

Med seg til Utøya hadde Bano en yngre søster, som klarte å flykte fra gjerningsmannen.

- Svaret er ikke hat, men mer kjærlighet, sier Banos mor, Beyan Rashid til Aftenposten.

Bano utmerket seg som en skoleflink og samfunnsengasjert person som var godt likt blant folk. Hun kom til Norge sammen med familien i 1996 etter å ha flyktet fra Irak, og hadde klarer planer for hva hun ville gjøre med livet sitt. Den aktive ungdomspolitikeren planla å gå veien som jurist og drømte om en plass på Stortinget.

— Bano visste hva hun sto for og hadde viljen og evnen til å få det gjennom. Hun var også en fantastisk positiv og hjertevarm jente, og sto for det beste i det flerkulturelle Norge. Dette er et voldsomt slag for oss, sier ordførerkandidat i Arbeiderpartiet på Nesodden, Nina Sandberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ga uttrykk for at han syntes seremonien var rørende og veldig mektig. FOTO: SCANPIX Foto: Lefteris Pitarakis

18-åringen hadde et brennende engasjement for Kurdistan og hadde planer om et samarbeid mellom AUF-ere og kurdiske ungdomspolitikere.

41 navn frigitt

Så langt er 68 personer bekreftet omkommet etter skytingen på Utøya. Åtte personer er bekreftet omkommet i forbindelse med bomben i Regjeringskvartalet.

Hver dag klokken 18 legger frigir politiet navn på ofre etter terroraksjonen på sine egne nettsider. Så langt har de frigitt navnet på 41 ofre etter tragedien.

I går ble det også klart at søket etter savnede på land på Utøya er innstilt. Søket i vannet rundt Utøya pågår fortsatt, ved hjelp av blant annet miniutbåt, dykkere og flere båter.