Italia har begjært mulla Krekar utlevert

Justisdepartementet mottok onsdag den formelle begjæringen fra Italia om utlevering av Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar.

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble for to uker siden varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett etter at han ble pågrepet av PST. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Utleveringsbegjæringen er unntatt offentlighet, opplyser departementet.

Begjæringen er vurdert av departementet og er oversendt Riksadvokaten for videre behandling.

Varslet utlevering

For to uker siden ble Krekar varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett etter at han ble pågrepet av PST. Det skjedde etter at han 15. juli ble dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Italia, uten at han selv var til stede.

To dager etter at dommen var avsagt, bekreftet det italienske justisdepartementet at de ville be om å få Krekar utlevert «i løpet av få dager».

Den italienske påtalemyndigheten mener Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, som skal ha hatt forbindelser til den ytterliggående islamistgruppa IS. De mener også at han skal ha planlagt terror mot et ikke navngitt parlament.

Anket fengsling

Mulla Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, anket varetektsfengslingen like før fristen gikk ut onsdag.

– Saken er anket. Vi avventer en del spørsmål fra PST, derav ventingen med å sende til i dag, skrev Meling i en tekstmelding til NTB onsdag.

Allerede kort tid etter at kjennelsen var kjent, varslet Meling at de ville levere inn en anke, men at det kunne ta tid før den ble levert inn. Fristen for å anke fengslingskjennelsen var på to uker.

Det er blant annet blitt bedt om en del oversettelser fra Italia, som særlig er knyttet til hva PSTs vitne i Italia forklarte om prosessen i Norge, utdyper Meling om spørsmålene de har avventet.

Ifølge Meling har de så langt ikke mottatt dette, og de måtte derfor til slutt sende inn anken.