Norge

Gro Harlem Brundtland: - Min eneste tanke var hos ungdommene

I et intervju med en amerikanske radiostasjon forteller Gro Harlem Brundtland om sine tanker ta hun fikk vite at Anders Behring Breivik ønsket å skyte henne.

AUF-leder Eskil Pedersen og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland under markeringen på Rådhusplassen til minne om ofrene for terroraksjonene i Oslo og på Utøya. Foto: Aas, Erlend

 • Vibeke Buan

Bare timer før Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden, var Brundtland på øya og holdt tale for leirdeltakerne.

Den terrorsiktede har vært en aktiv nettdebattant, der han blant annet har omtalt Brundtland som «landsmo(r)deren».

Aftenposten har tidligere avslørt at 32-åringen hadde planer å komme til Utøya mens Brundtland var på besøk fredag, men har i avhør hevdet at han ble forsinket.

Brundtland holdt sitt innlegg mellom klokken 11.10 og 12.40 fredag, og ble på øya i flere timer etterpå. Hun forlot Utøya ved 15-tiden. Rundt klokken 16.45 kom Anders Behring Breivik til parkeringsplassen hvor båten ut til øya legger til. Like etter klokken 17 la båten ut, med kurs for AUF-leiren. Noen minutter senere løsnet Behring Breivik sitt første skudd.

— Tenkte på ungdommene

Etter terrorangrepene deltok Brundtland selv i flere begravelser for terrorofre, men hittil har hun sagt lite om egne følelser.

Mandag kveld norsk tid stilte imidlertid den tidligere statsministeren og WHO-sjefen til intervju hos radiokanalen til University of Washington (KUOW) i Seattle, og første spørsmål i intervjuet hos den amerikanske radiokanalen dreide seg om skytingen på Utøya.

— Han ville skyte deg. Det må ha vært forferdelig politisk - og ikke minst personlig, spør programlederen.

— Jeg vet at han sa det. Jeg vet også at han valgte den datoen jeg skulle tale til ungdommene på øya, sier Brundtland, og forsetter:

- Men fordi så mange unge døde, og jeg hadde vært der og holdt tale bare to timer før skytingen startet, var min eneste tanke på ungdommene og hva som hadde skjedd med dem.

— Jeg tenkte på de unge jeg hadde møtt, og da navnene kom tenkte jeg - hvilken av dem er dette, snakket jeg med ham eller henne, forteller Brundtland.

— Jeg skjøv tilside tankene om at at jeg hadde forlatt øya bare to timer tidligere, ville han ha nådd et av sine politiske mål.

Skryter av AUF-lederne

Arbeiderpartiets nestor skryter også av måte AUF-lederne har taklet terrorangrepet på.

— De samlet seg og var bestemt på at vi skal fremdeles være et demokrati i Norge, vi skal bygge solidaritet og alle tingene som morderen ville sette en stopper for.

— I det såkalte manifestet skriver han at Norge kommer til å bli overtatt av et muslimsk flertall som vil forandre våre verdier og vår religion. Han trodde at om en generasjon vil ikke Norge lenger være som før. Vårt svar er at vi mener vårt demokrati er sterkt. De fleste som har flyttet til landet vårt er integrert, de er i jobb, de gjør det bra på unviversitetene, sier Brundtland.

 1. Les også

  Ville ramme Gro

 2. Les også

  Gro: -Det blir helt feil av meg å spekulere om hva som kunne ha skjedd

 3. Les også

  Brundtland: – Jeg ser for meg de unge ansiktene

Relevante artikler

 1. KULTUR

  22. juli-regissøren: – Enkelte burde blitt bundet fast i kinosalen for å se filmen

 2. KOMMENTAR

  Behring Breiviks spøkelse forsvinner ikke | Andreas Slettholm

 3. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 4. NORGE

  De dramatiske timene

 5. NORGE

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli

 6. NORGE

  Sejersted om Behring Breivik: Ser på seg selv som den unge Adolf Hitler i fengsel