Norge

Totalt 21 hunder har dødd etter blodig diaré

Det er registrert 21 hunder som er døde etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden, opplyser Veterinærinstituttet.

  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

Mattilsynet er i natt blitt varslet om 5–6 hunder som er blitt eller har vært syke. To av dem er døde. Hundene bor i Nord-Norge, Bergen, Hedmark, Trondheim og Sørlandet.

Jorun Jarp, beredskaps- og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstituttet i Oslo, sier til Aftenposten at instituttet nå har fått informasjon om 21 døde hunder som har hatt de typiske symptomene for hundesykdommen.

– Hovedsakelig på Østlandet, sier Jarp. Det var NRK som først fikk bekreftet antallet døde hunder. Veterinærinstituttet fikk lørdag inn en ny død hund, og obduksjonen av den starter senest mandag morgen.

– Vi vet fremdeles ikke om disse hundene er knyttet til hundesykdommen som flere hunder er dødd av. Det vi vet er at de har hatt lignede symptomer som gjør at de er interessante i den utredningen vi holder på med, sier Ole -Herman Tronerud, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet.

Det ble først meldt at hundene var blitt syke i går, men Mattilsynet presiserer overfor Aftenposten at varslene også kan dreie seg om tidligere tilfeller.

Les også

Veterinærinstituttet: Har funnet tarmbakterier i døde hunder

Hunder i hele landet er rammet

Mattilsynet har hittil registrert mellom 30 og 40 sykdomstilfeller hos hunder. De syke hundene har blodig diaré, redusert allmenntilstand og kaster opp. Hundeeiere bør kontakte veterinær dersom hunden deres har disse symptomene.

Sykdommen ble først oppdaget i Oslo-området. Det er etter dette blitt meldt om tilfeller over store deler av Østlandet., Vestlandet og nå også Sørlandet og Nord-Norge.

Les også

Eieren opplevde at hunden ikke fikk puste. Veterinæren viser hva du må gjøre i samme situasjon.

Dødsårsak fremdeles ukjent

Tre av de døde hundene er obdusert, men det er ikke endelige svar på årsaken til at disse tre hundene døde. Veterinærinstituttet opplyste fredag at samtlige hadde tydelige tegn på alvorlig tarmsykdom.

Mattilsynet leter fortsatt bredt etter mulige årsaker, som virus, bakterier, sopp, og parasitter, og det er gjort bakteriologiske funn av to typer bakterier, Providencia og Closteridium perfringens i de obduserte dyrene.

Veterinærinstituttet har varslet Folkehelseinstituttet fordi Providencia alcalifaciens også kan forekomme hos mennesker, men Veterinærinstituttet understreker at det ikke er kommet noen meldinger om sykdom på mennesker som kan forbindes med syke eller døde hunder.

Så langt er det ikke tegn på at dyrene er blitt forgiftet.