– Virusprogrammer tar ikke Facebook-virus

Et agressivt Facebook-virus sprer seg raskt. – Sunn fornuft er beste måte å beskytte seg, sier IT-eksperter.

FS00012674.jpg
  • — Dataorm har stjålet 45 000 Facebook-passord
    Viruset blir sendt i en melding som starter med «Hei», sendt fra en av brukerens Facebook-venner. Inne i meldingen ligger en forkortet lenke til et annet nettsted. Klikker man på denne, blir man sendt videre til flere spam-sider som blant annet prøver å lure deg for penger. Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver i mediebyrået Carat og ekspert på digitale medier, tror ikke det finnes virusprogrammer som kan blokkere de falske Facebook-meldingene.

- Facebook må løse problemet

— Nei, det kjenner jeg ikke til. Slik jeg har forstått det sender din konto ut meldinger hvis du klikker på lenken. Alle kontaktene dine får meldingen. Da vil ikke virusbeskyttelse på den normale måten beskytte. Det er Facebook som må løse problemet. Men jeg tenker som med all annen virus: Hvis du får en mail som du ikke er sikker på vet hva er, så ikke åpne den. Og hvorfor skal en Facebook-venn, som du aldri chatter med, sende deg en melding, med en forkortet lenke, som i tillegg er på engelsk? Jeg ville sagt «hei», navnet på vedkommende, og «sjekk denne». Som med veldig mange sånne ting kan det unngås ved å bruke sunn fornuft. Som faren til Ronny Wiltersen i Harry Potter sier: «Hvis du ikke ser hvor det kommer fra, ikke tro på det», sier Solstad.

Klikker ukritisk på lenker

Han mener at mange er for ukritiske og nærmest klikker på alt som dukker opp på dataskjermen.

— Det er fryktelig mange som bare trykker på ting. Jeg vet om oppegående datafolk, som for eksempel får opp noe på slutten av dagen hvor det står «sjekk dette», som klikker på lenken uten å spørre seg om hvor det kommer fra, sier han.

Tore Orderløkken, leder for NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), istemmer:

— Det angriperen gjør er å utnytte tilliten til brukeren, og så lenge brukeren slipper angriperen inn og trykker på linken, er det vanskelig å beskytte seg mot slike virus. Teknologien henger ikke med på samme måte når brukeren aksepterer det som kommer. Det er nok fortsatt slik at den sosiale brannmuren er den beste måten å oppdage denne type virus vi ser her, sier han.

Derimot kan du beskytte deg mot det som måtte finnes av virus på de sidene du eventuelt blir lurt inn på.

Robotnettverk

— Det er to ting du kan gjøre. For det første å være veldig skeptisk. Og du må ha alle programmer oppdatert, ikke bare antivirusprogrammer, men også tredjeparts programmer som musikkspilleren og Adobeprogrammene og det du har lastet ned av programmer. En PC-bruker har i snitt 60-70 programmer på PC-en sin. Det er en kjempejobb å holde dem oppdatert, og det vet angriperen og angriper de programmene som ikke blir oppdatert så ofte. Her er hovedhensikten å lure deg inn i et abonnement og få deg til å betale penger igjennom mobiltelefonen. Da regnes det som svindel og er ikke noe som vil bli oppdaget av de vanlige sikkerhetsverktøyene. Men i tillegg ser jeg at noen av sidene du blir sendt videre til kan infisere PC-en din og PC-en kan bli en del av et «robotnettverk» som blir brukt til å spre spam, forteller Orderløkken.

Men hvem er det som egentlig lager disse virusene og hva ønsker de å oppnå?

— Ja, si det. Det kan være alt fra ungdommer som vil vise at de kan programmere til folk som har lyst til å trene seg til å bli sabotører og vil gjøre «viktigere» ting senere. Det er ikke sikkert de har noen annen agenda enn å lage masse styr. Kanskje de ikke liker at Facebook er blitt så stort og tjener penger på våre brukerdata. Det kan jo være at de bare synes det er gøy og vil teste ut hvor langt de kan ta dette, sier Øyvind Solstad.

- De prøver å lure fra deg betalingsinformasjon. Er det mange som biter på?

— Mye av dette er en blanding av virus og spam. Men jo flere som du sender ut, jo større sjanse er det for at en eller annen legger igjen noen penger. Men jeg tror mye handler om å ødelegge systemet. Det er veldig mange som misliker Facebook og synes det er helt greit at Facebook får problemer, sier Solstad.