Norge

– Det verste er over!

Juli har så langt kunnet by på kulderekorder og stengte fjelloverganger grunnet snø.

Det blir varierende skydekke og utrygt for ettermiddagsbyger, men mye mer sommerlig enn det har vært.

  • Lisa Marie Schaft

Det er lite som har minnet om sommer i Norge denne uken. Snø på fjelloverganger, minusgrader og kulderekorder flere steder i landet har vært en tydelig påminnelse om at vi befinner oss i et av verdens nordligste land.

Nå ser det ut til å bli bedre!

Typisk norsk sommer

Generelt sett vil hele landet få bedre vær enn det har vært. Meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meteorologisk institutt forteller at vi nå kan forvente en mer typisk norsk sommer.

– Det blir ikke en stabil situasjon neste uke heller, men vi vil få lengre perioder med oppholdsvær. Det blir mer typiske sommertemperaturer, sier hun.

Les også

Kulderekorder og snø i fjellet

Flere steder i Norge har i år fått juli-rekorder på laveste målte temperatur, men dette ser det nå ut til å ikke bli mer av.

– Lavtrykket som gitt kulderekorder i både Møre og Romsdal, Oppland og Trøndelag har passert, og det ser ikke ut som om det kommer noen flere over land. Det verste er over, forteller meteorologen.

Fra midten av neste uke kan det bli over 25 grader mange steder i landet. Men man må regne med noen ettermiddagsbyger.

Det har ikke vært det samme trykket av mennesker på Sørenga i Oslo i år som i fjor.

Bedrer seg først i nord

I Nord-Norge vil det fortsette å være ustabilt til og med lørdag, men fra søndag av bedrer det seg.

– Den varme luften kommer først til Nord-Norge. På søndag og i starten av neste uke vil det bli opp mot 20 grader. Den store jokeren her er havtåken, vi får håpe at den holder seg borte, sier Nordhagen.

Sør-Norge må vente noen dager ekstra på finværet.

– Søndag og mandag neste uke får varierende vær i sør. Det blir ikke strålende sol, men det blir betraktelig bedre. Fra midten av neste uke blir det finere, forteller hun.

I Oslo-området vil det også bli finest litt utover i neste uke.

– I begynnelsen av uken blir det tilsvarende slik det har vært i det siste, med temperaturer opp mot tyve grader. Men så mot midten av neste uke gjør temperaturen et hopp opp mot 25 grader, sier hun.

Uansett hvor man befinner seg kan det komme uforutsigbare ettermiddagsbyger.

– Det er fortsatt noen lavtrykk som ligger og svirrer ute i Norskehavet så det er en del usikkerhet. Det er utrygt for ettermiddagsbyger, sier Nordhagen.

Frankrike er blant de mange europeiske landene som har hatt varmerekorder denne sommeren. Norge på sin side har hatt kulderekorder.
Les også

Sterk økning i salg av sydenferier

Ingen reprise av fjoråret

Til tross for at været blir bedre enn det har vært kan vi foreløpig se langt etter noen reprise av fjoråret.

– Det er sikkert mange som har fjorårets sommer i minne, og slik blir det nok ikke. Det er sikkert mange som er glade for det også. Det ble jo mye problemer med tørken, både for bøndene og andre, sier Nordhagen.

– Hvordan vil du oppsummere været som kommer?

– Generelt sett blir det bedring i hele landet i løpet av helgen. Det blir mer sommerlig! Særlig vil de på Sørlandet merke det, sier meteorologen.

Les mer om

  1. Norge
  2. Vær
  3. Sommer
  4. Meteorologisk institutt