Spionsiktet påstått russer villig til å gå i avhør med PST

– Vi planlegger for avhør i dag eller i morgen, sier forsvarer Marijana Lozic.

PST mener dette er Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) og at han er russisk agent i Norge.

Fredag ble Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) pågrepet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet han for å drive ulovlig etterretning mot statshemmeligheter. De mener han har vært i Norge som den 37 år gamle gjesteforskeren José Assis Giammaria.

Ifølge den anerkjente granskingsgruppen Bellingcat kan Mikusjin knyttes til russisk militær etterretning gjennom en adresse til sikkerhetstjenesten GRUs utdanningsinstitusjon.

I avhør i dag eller i morgen

44-åringen erkjenner ikke straffskyld. Mannens forsvarer Marijana Lozic sier mandag morgen til Aftenposten at hun er i dialog med PST om avhør.

Det første avhøret vil bli gjennomført så fort som mulig, trolig allerede i dag eller i morgen.

– Han har sagt seg villig til å gå i avhør, sier Lozic.

Nå sitter Mikhail Valerijevitsj Mikusjin fengslet i Norge. Anklagen fra PST er altså at han er en russisk agent.

Politiadvokat Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste møtte pressen i sikkerhetstjenestens lokaler i Nydalen i Oslo fredag.

Forsvareren vil ikke si noe om hvordan hun ser på PSTs bevisgrunnlag for siktelsen. Hun vil heller ikke kommentere om mannen innrømmer at hans egentlige identitet er den PST hevder, eller står på at han er brasilianske José Assis Giammaria.

Mikusjin som er siktet for brudd på straffelovens § 121 om «etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter».

Dette kan gi inntil tre års fengsel. Det innebærer også at PST mener mannen besitter hemmelige opplysninger.

Oslo tingrett besluttet fredag ettermiddag å varetektsfengsle 44-åringen i fire uker. Han underlegges brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden og fullstendig isolasjon i to uker.

Koblet til GRU

I oppdateringer på Twitter har Christo Grozev fra Bellingcat koblet Mikusjin den russiske militære etterretningstjenesten GRU.

I flere land er GRU anklaget for drap, giftangrep og spionasje. Aftenposten har tidligere avdekket hvordan tre russiske diplomater i Oslo var tilknyttet GRU.

«Godt jobbet, Norge – dere har sikret dere en oberst fra GRU», skriver Grozev på Twitter.